Geslaagde supportersavond voor fans van Xandro Meurisse

De familie van Xandro Meurisse. (foto Tom Vandenbussche)
Tom Vandenbussche

Vorig weekend vond in De Torengalm in Bavikhove de supportersavond van Xandro Meurisse (27) plaats. De profwielrenner van Wanty-Gobert, afgelopen zomer één van de Belgische revelaties in de Tour de France, nam van de gelegenheid gebruik om zijn licht te schijnen op de toekomst. “Het scheelde niet veel of ik had in 2020 al voor Deceuninck-Quick.Step gereden.”

215 enthousiaste eters zakten vorig weekend naar Bavikhove af om hun favoriete renner in levende lijve te zien. Meurisse moest dan ook de hele avond op de foto met fans – jong én oud – en ook zijn handtekening ging gewillig van blad naar blad. Dat deed de 27-jarige naar Zwevegem uitgeweken Harelbekenaar overigens met veel plezier. “Ik hoop hier over een jaar even tevreden terug te zitten”, vertelde Meurisse. “Die derde plaats in de Tourrit naar La Planche des Belles Filles was natuurlijk het mooiste moment van 2019. Of ik het parcours van de komende Tour al bekeken heb? Natuurlijk. Het ziet er opnieuw heel interessant uit, maar te veel dromen doe ik niet. Ik zal er net als dit jaar alles aan doen om in juli in topconditie te zijn en dan zien we wel wat mogelijk is.”

Kerstmis in Calpe

Intussen is Meurisse na een welverdiende rustperiode ook weer twee weken aan het opbouwen. “Momenteel verloopt alles naar wens. Bedoeling is om van 16 tot 28 december naar Calpe af te reizen om op Spaanse wegen en in betere omstandigheden te kunnen trainen. Mijn ploegmaat Wesley Kreder en ik hebben er een villa gehuurd, want vanaf de 21ste komen zijn Steffi en Lowie ook naar Calpe, net als de vrouw en het kindje van Wesley. We kunnen het goed met elkaar vinden en zullen in Spanje samen Kerstmis vieren.”

Patrick Lefevere wilde me bij zijn ploeg en ik wilde heel graag de stap zetten, maar ja…

En er was nog meer nieuws te melden: Meurisse zal de komende maanden opnieuw aan enkele crossen deelnemen. Ook vorige winter deed hij dat al, maar beperkte zijn crossprogramma zich tot enkele veldritten rond de eindejaarsperiode. Ditmaal verschijnt Meurisse, bij de jeugd een uitstekende crosser, al op 7 december voor de eerste keer aan de start van een veldrit, die in Essen. Ook Overijse, Bredene, Gullegem en het BK staan al zeker op zijn programma. Meurisse had ook graag de eerste editie van de cross in Kortrijk op zaterdag 30 november gereden, maar dat bleek niet mogelijk. “Mijn trainer, Kevin Hulsmans, vond dat het anders te veel zou worden. Jammer, maar ik begrijp hem wel. Mijn focus ligt op de weg, niet op het veld.”

Ook de geruchten over de interesse van Patrick Lefevere in Meurisse kwam ter sprake. Recent liet de CEO van Deceuninck-Quick.Step in deze krant optekenen dat hij eind juni, net voor de start van de Tour, via de telefoon een halfuur met Meurisse had gepraat. “Dat klopt helemaal. Patrick wilde mij deze winter al bij zijn ploeg en ik wilde ook heel graag de overstap maken. Zo’n wereldploeg, rijden voor een kopman als Alaphilippe en ploegmaat worden van goeie vrienden als Bert Van Lerberghe en Yves Lampaert… dat was als een droom voor mij. Maar mijn ploeg wilde me niet laten gaan, omdat kopman Guillaume Martin ook al zeker ging vertrekken. Manager Jean-François Bourlart had dan ook graag dat ik mijn contract, dat nog loopt tot eind 2020, zou respecteren. Jammer, maar hopelijk krijg ik volgend jaar weer zo’n uitgelezen kans.”

Schoonvader Claude

Om al zijn doelen te verwezenlijken, zal Meurisse net zoals de voorbije jaren ook weer op de onvoorwaardelijke steun van zijn schoonvader kunnen rekenen: Claude Dervaux. De 54-jarige vader van Steffi Derveaux, de verloofde van Meurisse die op 30 oktober 2020 met haar renner in het huwelijk zal treden, is zelf als mountainbiker in competitie aan de slag. Zo behaalde hij jaar nog een tweede plaats in de Benelux-Cup bij de masters 3. “Toen Steffi, die zelf ook mountainbikete, met Xandro thuis kwam, vond ik dat natuurlijk een droom”, vertelt Derveaux enthousiast. “Ik ben trots op wat hij al bereikt heeft en tracht in de mate van het mogelijke alles voor hem te doen. En dus rijd ik geregeld met de brommer als hij een snelheidstraining op het programma heeft staan. Xandro weet dat ik geen leek ben. Ik weet hoe de koers in elkaar zit. Toen zijn vader, die vroeger altijd met de brommer voor hem uit reed, het niet meer zag zitten om dat te doen, heb ik van hem overgenomen. Met veel plezier.”

“Ik doet dat intussen drie à vier jaar en geloof me: het kan soms heel koud zijn op de brommer”, lacht Derveaux, beroepsmatig in de bouwsector actief. “Soms zijn er van die momenten dat ik in de spiegel kijk en hoop dat hij zegt dat het genoeg is geweest. (grijnst) Maar als je in de daaropvolgende wedstrijden ziet dat het harde labeur rendeert, denk ik daar uiteraard niet meer aan.”

Claude Derveaux durft intussen te zeggen wanneer zijn schoonzoon in spe in goede conditie verkeert. “Ik zie dat gewoon aan zijn aangezicht, ook als hij nog niet in orde is. En dan zeg ik vaak tegen mijn vrouw als ik thuiskom: hij is stilaan in orde aan het komen…”

Met de mobilhome

“Drie weken geleden ben ik met Xandro en de mobilhome naar de Chrono des Nations Frankrijk afgereisd”, vervolgt Derveaux. “Een heel aangename ervaring. Ook de Tour hebben we met onze mobilhome gevolgd. Het was één van de hoogtepunten van mijn jaar. Chapeau voor wat hij gepresteerd heeft. Het was een schitterende Tour. Ik had verwacht dat hij zich zou tonen, maar dat hij op zo’n niveau zou rijden, was ook voor mij een verrassing.”

“Hopelijk kan hij ook in 2020 zo’n seizoen afwerken. Het voorjaar zou nog wat beter kunnen, want dit jaar was hij enkel goed in de Amstel. (grijnst) Ik vertrouw erop dat Xandro daarin zal slagen”, besluit Claude Derveaux.

Supporters via mama Evelyne

Geslaagde supportersavond voor fans van Xandro Meurisse

Elsje Monserez, Dorine Volcke, Patrick Adams, Jacques Lecluyse en Sammy Deprez, supporters uit Hulste en Harelbeke, kwamen naar de supportersavond via Xandro’s mama, Evelyne Dhondt. “We kwamen al elk jaar naar deze avond, al van toen hij nog bij de jeugd koerste.

Supporter, maar zelf ook coureur

Geslaagde supportersavond voor fans van Xandro Meurisse

Jelle Van Achter uit Deerlijk is zelf actief in de wielersport, maar is toch ook een groot supporter van Xandro. “Hij, Greipel en Cavendish zijn mijn drie idolen.” Ook Guy Bruyneel en het Oudenaardse koppel André Christiaens en Marleen Chiers waren erbij in De Torengalm in Bavikhove.

Supporters van het allereerste uur

Geslaagde supportersavond voor fans van Xandro Meurisse

Sofie Lammens, Alain Hellin, Sophie Duchesne, Nico Declerck, Stefanie Sabbe, Fabien Vervaeke, Tamara Viaene, Shana Leclercq en Denzl Leclercq zijn supporters van het eerste uur, want zij waren er al bij toen Xandro in 2005 als 13-jarige aspirant begon te crossen.