Geslaagd debuut op de weg van Thomas Joseph

Redactie KW

Geen Gent-Wevelgem voor Thomas Joseph afgelopen zondag, wel de laatste rit in de Tour de Normandie. De 22-jarige Kemmelnaar verlegde deze winter de focus van het veld naar de weg en die keuze lijkt voorlopig goed uit te vallen. In de GP Denain (gewonnen door Mathieu Van der Poel) reed hij al naar een knappe 26ste plaats en er komen nog mooie koersen om te tonen wat hij als wegrenner in zijn mars heeft.

Het was toch even aanpassen voor Thomas Joseph. Na meer dan een half decennium bij de ploeg van Jurgen Mettepingen (eerst Sunweb en daarna Marlux), maakte hij op 1 januari de overstap naar Tarteletto-Isorex. Niet langer als belofte, maar als elite zonder contract. Én niet langer als veldrijder, maar wel als wegrenner.

“Het is natuurlijk jammer dat ik moest vertrekken”, blikt Thomas terug op zijn afscheid. “Maar voor een profcontract vonden ze mijn prestaties onvoldoende en ook als elite zonder contract kon ik niet blijven. Maar met Tarteletto-Isorex kreeg ik een schitterend vangnet aangeboden. Ik kom in een mooie ploeg terecht met een aantrekkelijke programma, een goede structuur én een pak sterke renners. Elias Van Breussegem, Jelle Mannaerts, Maxime Vantomme…. We vormen een straf team en ik ben heel blij dat ik daar deel van kan uitmaken.”

Sterk seizoensbegin

En dat is ook te merken aan zijn resultaten de voorbije weken. Nadat Thomas eind december besloot om een punt te zetten achter zijn crosswinter, verlegde hij al snel zijn blik naar het wegseizoen. Vanaf nu het hoofddoel van de 22-jarige Kemmelnaar. In het verleden heeft hij namelijk al meermaals bewezen dat hij ook op de weg aardig uit de voeten kan. Zo werd hij vorige zomer onder meer 15de in de Elfstedenronde en achtste in de Grote Prijs Monseré. Nu zijn contract bij Marlux niet verlengd werd, was dit het ideale moment om de switch te maken.

Er komen nog mooie kansen aan. De Tro-Bro Léon op 22 april bijvoorbeeld. Een wedstrijd met enkele offroadstroken. Als (ex-)crosser zou me dat wel moeten liggen

“Ik was nochtans niet slecht aan mijn veldritseizoen begonnen. Maar in december kreeg ik af te rekenen met darmproblemen en besloot ik om mijn winter te beëindigen. Iets vroeger dan gepland, maar ik kon wel optimaal toewerken naar het voorjaar. Na twee maanden goed trainen met daarin twee stages voelde ik me klaar voor mijn eerste koersen. Vooral met mijn prestatie in de GP Denain ben ik enorm tevreden. Ik was er nog bij in het groepje dat spurtte voor de tweede plaats en dat is toch een wedstrijd van hoog niveau. En er komen nog mooie kansen aan. De Tro-Bro Léon op 22 april bijvoorbeeld. Een wedstrijd met enkele offroadstroken. Als (ex-)crosser zou me dat wel moeten liggen.”

Veldrijden?

“Of ik straks opnieuw het veld in duik? Moeilijk te zeggen. Veel zal afhangen van hoe het deze zomer allemaal loopt. Ik hoop nog steeds om prof te worden. En misschien kan dat wel als wegcoureur”, besluit de renner van Tarteletto-Isorex.