Gerben Dewinter wint Vlaamse Cyclocross Cup

Gerben Dewinter heeft zich deze winter als crosser prima aan de nieuwelingencategorie aangepast. Kan hij dat ook op de weg? © Foto Coghe
Redactie KW

Twee weken geleden kon Gerben Dewinter (14) de eindzege in de Vlaamse Cyclocross Cup veroveren. De eerstejaarsnieuweling stond vanaf oktober aan de leiding en haalde het uiteindelijk met 90 punten voorsprong. Nu bereidt de Voormezelenaar zich na een rustpauze vol spanning voor op zijn eerste wegcampagne bij de nieuwelingen.

Deze winter maakte Gerben, die sinds januari uitkomt voor Wielerteam Ieper, de overstap van de aspiranten naar de nieuwelingen. In de Vlaamse cyclocrosscup behaald hij week na week knappe resultaten en in oktober stond hij plots aan de leiding bij de eerstejaarsnieuwelingen, wat ook voor hem een verrassing was. “Ik dacht niet dat ik de overstap zo vlot ging verteren”, opent Gerben. “Eerst leek het nog spannend te worden, maar de tweede in het klassement werd in december plots ziek. Zo liep ik 50 punten uit. Ik kon mijn voorsprong zelfs nog verstevigen en zo won ik uiteindelijk het eindklassement voor eerstejaarsnieuwelingen met 90 punten voorsprong. Het spreekt voor zich dat ik echt dolgelukkig ben met deze overwinning.”

Tips van de bondscoach

Cycling Vlaanderen organiseerde dit veldritseizoen bijna elke woensdagmiddag een veldrittraining met bondscoach en oud-renner Sven Vanthourenhout. Vanaf de nieuwelingencategorie mocht je als renner deelnemen aan die trainingen. Gerben Dewinter was één van hen en heeft enkel maar lovende woorden voor de bondscoach en zijn aanpak. “Door die trainingen werd ik echt sterker”, vervolgt Gerben. “Sven heeft als oud-renner pakken ervaring en deelt die ook met ons. Hij leerde me hoe ik door het zand moest rijden en hoe ik over balken kon springen. Ik ben hem dan ook ongelofelijk dankbaar voor zijn hulp.”

Ik rijd zowel op de weg als in het veld enorm graag. Een keuze maak ik dus nog niet

Na het veldritseizoen nam Gerben twee weken platte rust. Vorig weekend hervatte hij de trainingen en trok hij meteen samen met zijn ploeg Wielerteam Ieper op pad. “Dat was toch wel een zwaar ritje”, gaat Gerben al lachend verder. “Mijn ploegmaats zijn in volle opbouw naar het wegseizoen. Ik voel dus wel dat ik wat achterstand heb, maar de komende weken probeer ik die weg te werken. Dit weekend neem ik nog niet deel aan het clubkampioenschap. Ik start mijn seizoen pas in april. Zo’n overstap naar een nieuwe categorie is altijd spannend. Of ik ambities heb op de weg? Ik rijd zowel op de weg als in het veld enorm graag, dus maak ik nog geen keuze. Ik wil mijn mannetje staan in het nieuwelingenpeloton om zo sterker te worden. Toch wil ik ook op de weg wel eens testen wat ik kan.” (Simon Dekaezemaker)