Geraint Thomas eerste leider in de Tour, West-Vlamingen blijven op de achtergrond

© BELGA
Redactie KW

Geraint Thomas (31) heeft zijn eerste ritzege beet in de Tour de France. De meesterknecht van Chris Froome verraste in de openingstijdrit. “Ik kan het zelf nog altijd niet geloven”, zei hij na afloop.

Thomas mocht zijn kans gaan in de Giro als kopman voor Sky, maar na een valpartij, veroorzaakt door een politiemotor in de Giro, waar ook Mikel Landa en Wilco Kelderman in betrokken raakten, verloor hij heel wat tijd en moest hij zijn ambitie voor het eindklassement opbergen. Drie dagen later moest hij zelfs opgeven. “De ontgoocheling toen was heel groot”, blikte hij nog even terug. “Ik heb al veel pech gehad dit jaar en de laatste maand verliep allesbehalve goed. Ik wil mijn moeder en mijn vrouw bedanken voor hun steun, want we hebben samen een lastige tijd achter de rug. Dit is een enorme opsteker, want ik had dit vooraf niet verwacht. Ik had er niet aan gedacht dat ik kon winnen. Ik was hier heel relaxed gestart in deze Tour. Ik heb er ook lange tijd niet in geloofd toen ik in de hotseat zat, want ik geloofde dat er nog wel iemand onder mijn tijd zou duiken.”

Ik ben gestart met wielrennen omdat ik als kleine jongen naar de Tour keek

Terwijl andere klassementsrenners de nodige voorzichtigheid inbouwden, deed Thomas dat niet meteen. “Zo gevaarlijk was het nu ook weer niet in de bochten”, counterde hij. “Je mag gewoon niet te snel gaan. De eerste bocht deed ik dat nog wel, maar toen hoorde ik via de radio dat ik het beter wat rustiger aan zou doen, nam ik gas terug. Ik voelde me goed en mijn snelheid op de rechte stroken lag hoog. Blijkbaar hoog genoeg voor de zege. Ik kan het bijna niet geloven. Nog altijd niet. De Tour de France is voor mij een droomkoers. Ik ben gestart met wielrennen omdat ik als kleine jongen naar de Tour keek. Dat ik nu zelf een overwinning pak is groots.”

Al verandert het zijn opdracht niet voor deze Tour. “Ik draag nu de gele trui. Maar ik ben hier om Chris Froome bij te staan, hem te helpen aan een vierde zege. Natuurlijk zou het fijn zijn om een goed klassement te rijden, maar in de eerste plaats telt ‘Froomey’.”

Geraint Thomas eerste leider in de Tour, West-Vlamingen blijven op de achtergrond
© BELGA

Julien Vermote was de eerste West-Vlaming op de 80ste plaats.

Uitslag van de proloog en klassement:

1. Geraint Thomas (GBr/SKY) de 14.0km in 16:04

2. Stefan Kung (Zwi/BMC) op 0:05

3. Vasil Kiryienka (WRu/SKY) 0:07

21. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:30

24. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:32

39. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:42

80. Julien Vermote (Bel/QST) 0:58

85. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 01:00

96. Jens Keukeleire (Bel/ORS) 01:04

99. Jan Bakelants (Bel/ALM) 01:05

107. Serge Pauwels (Bel/DDD) 01:10

123. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 01:15

126. Oliver Naesen (Bel/ALM) 01:16

129. Frederik Backaert (Bel/WGG) 01:17

131. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 01:17

137. Dimitri Claeys (Bel/COF) 01:20

157. Thomas Degand (Bel/WGG) 01:29

160. Pieter Vanspeybrouck (Bel/WGG) 01:36

184. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 01:54