Gent-Wevelgem zoekt nog tientallen seingevers in Ieper

© TP
© TP
Redactie KW

Een week voor de start van de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem zoekt de organisatie nog zeker zeventig seingevers voor het centrum van Ieper. En die vrijwilligers wonen liefst zo lokaal mogelijk. “Seingevers worden de enige mensen die de renners straks van zo dicht mogen zien.”

“Dat we in Ieper amper lokale seingevers vinden, is toch vrij uitzonderlijk, want in andere gemeenten langs het parcours vinden we wel voldoende mensen”, zegt Bianca Vanden Bussche, organisatieverantwoordelijke voor seingevers.

Ieper organiseert op zondag 28 maart nochtans voor het tweede jaar op rij de start van Gent-Wevelgem en promoot zich als een echte wielerstad. “We doen nu een oproep naar lokale verenigingen om zo veel mogelijk vrijwilligers in te schakelen als seingever”, aldus Bianca. “Alle nodige info en afspraken kunnen dan praktisch makkelijk verlopen tussen mij en het aanspreekpunt van de betrokken vereniging, die dan veder communiceert naar de leden van de vereniging. Zo lopen er al gesprekken met de Scouts van Ieper, die ons hopelijk elf extra seingevers levert.”

Kostelijke kilometers

Langs het volledige parcours zijn ongeveer 1.100 seingevers nodig, waarvan 96 in Ieper. “Van de vrijwilligers die zich al aanmeldden, zijn er slechts zestien echte Ieperlingen. Het is belangrijk dat de mensen uit de buurt wonen van het kruispunt, waar ze op de wedstrijddag twee keer postvatten voor de passage van de mannen en de vrouwen, die respectievelijk starten om 10 uur en 14.25 uur. Als de mensen vlakbij wonen, kunnen ze te voet of met de fiets naar hun post langs het parcours. Tussen de twee passages gaan ze gewoon naar huis en hoeven ze niet urenlang ter plaatse te wachten. Ik smeek nu al op mijn blote knieën mooi weer af voor deze mensen omdat ze door de sluiting van de horeca nergens kunnen schuilen.”

Hoe lokaler, hoe goedkoper ook voor de organisatie. “Dan hoeven wij geen extra kilometervergoeding te betalen. Dat moest tijdens de editie van vorig jaar wel vaak gebeuren, waardoor wij maar liefst 24.000 euro kosten hadden, louter voor seingevers.”

Jaarlijks probleem

Het tekort aan lokale seingevers in Ieper blijkt een probleem dat elk jaar terugkeert. “Daarom willen we nu structureel ons netwerk met verenigingen vergroten in de stad, zodat we tegen de volgende edities tijdig voldoende aantallen hebben. Het kost ons telkens bloed, zweet en tranen en de wedstrijd komt nu wel heel dichtbij.”

De seingevers moeten het verkeer tegenhouden aan een kruispunt tijdens de passages van mannelijke en vrouwelijke wielrenners. “Ze moeten telkens een half uur op voorhand op post staan. Voor de twee passages krijgen ze een vergoeding van 22 euro. Belangrijk detail: in deze coronatijden is dit de enige manier om de renners van dichtbij te zien, want publiek langs het parcours is nog altijd verboden. Het is kort dag, maar we hebben er vertrouwen dat we nog voldoende koersliefhebbers vinden in deze wielerstad.” (TP)

Interesse? bianca@gent-wevelgem.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.