Geen Natourcriterium in eigen Kortrijk voor Julien Vermote

Julien Vermote - op de foto met Mark Cavendish tijdens de Tour de France - moet verstek geven voor het Natourcriterium in Kortrijk. Hij is momenteel actief in de BinckBank Tour. (Foto IconSport) © Icon Sport
Redactie KW

Julien Vermote was er graag bijgeweest in Kortrijk Koerse, waar de nummers één en twéé van de voorbije Tour de France starten. Het Natourcriterium op vrijdag 17 augustus overlapt helaas met de BinckBank Tour, waarin hij aan de slag is. Julien voelt zich overigens meer dan een beetje Kortrijkzaan, want hij is er geboren en woont er nu.

Julien Vermote (29) blikt tevreden terug op zijn eerste seizoen bij Team Dimension Data, na jarenlang aan de slag te zijn geweest bij Quick.Step. “Mijn beweegreden was gekend en had geen louter financieel draagvlak. Er was vooral de hunker naar een nieuwe sportieve uitdaging waarin ikzelf meer naar voren mocht komen. Ik dreigde vast te roesten in het stramien van Vermoteur. Tim Declercq heeft die rol bij Quick.Step perfect overgenomen. Ik wilde liever eens mijn eigen limieten aftasten. In Kuurne was ik al aardig op weg – eerst met Julien Duval en Loïc Vliegen, daarna de laatste kilometer in mijn ééntje – maar de laatste hectometer was er te veel aan, omdat ik in het peloton geen medestanders had om het tempo te breken.”

“In de Tour de France herviel ik in mijn oude rol als sidekick van Mark Cavendish, die helaas op de elfde dag buiten tijd arriveerde. Ik was meteen mijn oriëntatiepunt kwijt, maar stond er toch op om – na driemaal de Ronde van Italië – de Tour al voor de vierde keer op een rij vol te maken. Meer dan dat zelfs, want ik schoof zelfs driemaal mee in een ontsnapping”, aldus de geboren en getogen Kortrijkzaan.

Tour of Britain

“Nu komen mijn koersen eraan”, vervolgt Julien. “In de BinckBank Tour kan ik, via de tijdrit op de tweede dag, misschien mikken op een goed klassement. Nog meer heb ik mijn zinnen gezet op ‘mijn’ Tour of Britain (2-9 september), waar ik zowel in 2014 als in 2016 een dagzege behaalde met een negende eindplaats in 2016 erbovenop.”

“Ik blijf geloven in mijn kansen om een of meerdere voorjaarskoersen op mijn palmares te schrijven”

“Ja, ik ben heel tevreden met de move die ik in het tussenseizoen maakte. Na zeven toffe campagnes bij Patrick Lefevere was het op mijn 28ste tijd voor iets anders, het was dan of nooit meer. Bij Team Dimension Data voel ik mij op mijn plaats: mij inzetten voor kansrijkere maats en hopen dat zij ooit iets kunnen terugdoen.”

“Ik blijf alvast geloven in mijn slaagkansen om de komende jaren één of meerdere mooie voorjaarskoersen op mijn palmares bij te schrijven in Kuurne, Waregem, Wevelgem of het liefst van al in mijn vroegere woonstad Harelbeke. Ik ben evenwel niet gebonden aan de Leiestreek. Winnen mag ook verder van huis.”

Ook met zijn broer Alphonse gaat het prima. Hij runt in Zwevegem een zaak voor fietspositionering, Vitori. (BCA)