Frederik Vandewiele vecht terug na jaar vol miserie

© VDB
Stijn Moerman

Elite zonder contract Frederik Vandewiele (28) ondervond dit seizoen nog steeds last van zijn zware val van vorig seizoen in juni in Ursel, waaraan hij een whiplash overhield, en bleef zo voorlopig onder de verwachtingen. De Ruiseledenaar geeft echter niet op en hoopt 2019 met een goed gevoel af te sluiten.

“Het gaat de laatste weken eindelijk weer beter, maar het is al het hele seizoen miserie troef”, zucht de intussen 28-jarige Frederik Vandewiele. “Ik heb lang gesukkeld met een te hoge hartslag en ik had ook totaal geen kracht in mijn benen had. Zelfs op training draaide het vierkant. Voor alle zekerheid heb ik verschillende tests laten doen in het AZ Sint-Jan in Brugge. Alles zag er goed uit, maar de arts denkt dat deze lichamelijke problemen nog steeds een gevolg zijn van mijn zware val van vorig seizoen in juni in Ursel. Ik heb nog altijd wat last van mijn nek en schouders door de whiplash die ik toen opgelopen heb. Het is afwachten hoe dat nu evolueert. Ik hoor dat anderen daar al meer dan vier jaar mee op de sukkel zijn. Hopelijk is dat bij mij het geval niet.”

Hopelijk gaat het volgend seizoen weer beter, anders kan het wel eens gedaan zijn met koersen

“Het is mentaal een moeilijke periode geweest. In één van de tien wedstrijden kan je op niveau mee koersen, in de andere negen kon ik met moeite aanklampen. Enorm raar en frustrerend. Normaal heb ik een hartslag van 120 als ik volle bak aan het koersen ben, nu was dat 180 als ik gewoon in het wiel zat… Ik reed dus constant in het rood. Dat kruipt in het hoofd. Door al die renners die de voorbije jaren gestorven zijn, heb ik voor alle zekerheid toch ook eens mijn hart laten controleren”, aldus de Ruiseledenaar.

Opluchting

“Gelukkig gaat het de voorbije twee weken eindelijk wat beter. Een hele opluchting. Misschien komt het ook door de zekerheid die ik nu heb, dat ik weet dat er niets aan de hand is met mijn hart. Daardoor durf ik opnieuw tot op de limiet gaan, terwijl ik ervoor constant naar mijn hartslagmeter zat te kijken. En tijdens de laatste onderbreken van dit seizoen ben ik drie weken op vakantie geweest zonder fiets. Ook dat heeft me waarschijnlijk goed gedaan.”

“Ik heb nu in Nevele en Merelbeke gekoerst. Ik moest er weer wat in komen, maar naar het einde van de koers ging het telkens beter. In Merelbeke ben ik zelfs nog weg kunnen rijden uit het peloton. Het gaf alvast een goed gevoel om weer te kunnen koersen. Ervoor stond ik soms na een half uur trainen alweer thuis, omdat het niet ging. De rest van het seizoen gebruik ik nu als training met het oog op volgend jaar, al hoop ik nog ergens een mooi resultaat te behalen om met een goed gevoel de winter in te trekken. Hopelijk gaat het volgend seizoen weer beter, anders kan het wel eens gedaan zijn met koersen. Sinds ik bij de beloften rijd, ben ik niet gespaard gebleven van pech”, aldus Frederik, die zijn ploeg Vetrapo Cycling Team dankbaar is voor de steun tijdens deze moeilijke periode. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.