Frederik Toortelboom kijkt uit naar criteriums

© Foto Coghe
Redactie KW

Zaterdag staat voor Frederik Toortelboom (41) het avondcriterium in Oudenburg op het programma, zowat de thuishaven van zijn team KVC Noordzeemeeuw. Voor criteriums is de Koekelarenaar altijd gemotiveerd en dus hoopt hij op een toptienplaats.

“Tot nu toe heb ik dit seizoen altijd wedstrijden met veel renners gereden, maar daarin voel ik me niet echt thuis. Als je in zo’n grote groep dan wat achteraan hangt, kan je onmogelijk vooraan mee zijn en opschuiven is evenmin een sinecure. Dichter dan een 19de plaats ben ik uiteindelijk nog niet geraakt. Hopelijk komen er nu stilaan wat wedstrijden met minder renners. Dan kan ik meer mijn ding doen. Zaterdag zal dat in het criterium in Oudenburg sowieso al wat beter zijn, want daar starten maximum 50 renners. Voor criteriums ben ik altijd gemotiveerd en ik hoop zo dicht mogelijk te eindigen. Misschien is de top tien wel haalbaar, al lig ik er ook niet echt van wakker.”

“Er staan de komende weken en maanden nog een aantal criteriums op het West-Vlaamse programma die ik normaal gezien ook rijd, zoals Staden en Oostende. Het zou mooi zijn als ik dit seizoen een tiental toptienplaatsen kon behalen. Dat zou dan in lijn liggen met de vorige jaren. Op winst reken ik eigenlijk niet meer, al weet je dat natuurlijk nooit zeker. Ik word dit jaar 42 en kan niet verwachten dat ik blijf koersen zoals 20 jaar geleden”, aldus de heftruckchauffeur bij Sadef in Gits.

Volgende generatie

Intussen is de volgende generatie Toortelboom ook al aan de beurt, Frederiks oudste zoon Robbe startte dit jaar bij de 14-jarige aspiranten. “Hij doet z’n best, maar het gaat nog wat moeizaam. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch voor zijn eerste seizoen. Hij is strijdvaardig. Dat komt dus wel goed.” Ten slotte wil Frederik nog zijn vrouw en kinderen bedanken voor alle steun. “Koersen is immers een hobby waar het hele gezin achter moet staan.” (RRK)