Frederik Toortelboo blijft koersen, oudste zoon Robbe start ook

Frederik Toortelboom geeft binnen enkele weken de aftrap van zijn 28ste seizoen als wielrenner. Sinds dit jaar begint ook zijn oudste zoon Robbe met koersen, hij zal bij de 14-jarige aspiranten rijden.

“Robbe is nu een tweetal maanden aan het trainen en de progressie is merkbaar”, evalueert papa Frederik Toortelboom. (foto Coghe) © Foto Coghe

“Mijn seizoen start pas op woensdag 10 april in Bredene. Ik vermijd bewust de echte voorjaarskoersen met veel deelnemers. 40 à 50 renners is een mooi aantal voor mij, dan heb ik een stuk meer motivatie dan wanneer er bijvoorbeeld 120 renners aan de start staan. Grote ambities heb ik niet echt, met een tiental toptienplaatsen zoals vorig jaar zou ik al tevreden zijn”, aldus Frederik Toortelboom.

Robbe is nu een tweetal maanden aan het trainen en de progressie is merkbaar. Hij weet nog niet goed wat te verwachten, maar ik zie dat zeker en vast goedkomen

Ook begin april zal zijn oudste zoon Robbe in het aspirantenpeloton verschijnen. “Hij ziet het volop zitten, maar het is natuurlijk een stap in het onbekende. Robbe is nu een tweetal maanden aan het trainen en de progressie is merkbaar. Hij weet nog niet goed wat te verwachten, maar ik zie dat zeker en vast goedkomen. Zijn eerste koers wordt wellicht Aalter-Lotenhulle.”

Losrijden

Frederik is inmiddels 41 jaar jong, maar stoppen is zeker nog niet aan de orde. “Als je in koers eens achteraan zit op het lint en geen mogelijkheid ziet om op te schuiven, denk je wel eens aan stoppen. Maar de dag erna ben je dat gewoon vergeten en ga je weer met volle moed trainen”, meent hij. “Ik kan het gewoonweg niet laten. Na een groepstraining of een duurtraining ga ik dikwijls nog een uurtje meetrainen met Robbe. Dan is het vooral losrijden, maar de kilometers blijven natuurlijk optellen. Wanneer het zomeruur weer actief is, zal ik me ook de training van de aspiranten wat aantrekken. In groep gaan trainen is voor iedereen leuker dan alleen, dus ook voor de jonge rennertjes.”

Voor de liefhebbers van cijfers: de renner van KVC Noordzeemeeuw heeft intussen 56 overwinningen op zijn palmares staan en werkte maar liefst 1.716 wedstrijden af. Vorig seizoen werd hij op de Memorial Danny Jonckheere in Oudenburg nog gehuldigd voor zijn twintigste deelname. “Dat is trouwens een van de weinige interclubs die ik dit jaar normaal gezien rijd, omdat die koers ook een emotionele betekenis heeft voor mij.”

Matteo

Zelfs al mocht de Koekelarenaar een van de volgende jaren het wielrennen voor bekeken houden, dan nog zal hij wellicht nog vaak op de koers te zien zijn. In eerste instantie bij z’n oudste zoon Robbe, maar de kans bestaat dat de jongste zoon Matteo ook wil koersen. “Binnen een drietal jaar is hij 14. Als hij het dan nog wil, dan mag ik hem dat toch niet ontzeggen”, vindt Frederik.

Ten slotte wil Frederik nog een woordje van dank richten aan zijn vrouw Valerie Vanbleu (zelf voormalig wielrenster, red.), aan wie hij veel steun heeft.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.