Franky Verhoye is apetrots op zijn koersende Amerikaanse pleegzoon Owen Logan

Redactie KW

Franky Verhoye, wie herinnert zich hem nog? Hij was tijdens de jaren 80 van vorige eeuw een verdienstelijke coureur die een 30-tal overwinningen (gemiddeld vijf per seizoen) behaalde. Nu is hij de West-Vlaamse ‘pleegvader’ van de Amerikaanse profwielrenner Logan Owen, die getrouwd is met kersvers wereldkampioene tijdrijden Chloé Dygert.

Franky Verhoye werd als liefhebber in 1987 derde werd in de Vlaamse Pijl en tweede in La Flèche du Sud, resultaten die peanuts waren in vergelijking met die van generatiegenoten Johan Museeuw, Edwig Van Hooydonck en nog meer anderen. Toch wenkte ook voor Franky een overstap naar de beroepscategorie, maar hetgeen eraan zou vastzitten, was amper lonend. De tweede generatie worden van het ouderlijk bedrijf Verhoye Asfaltwerken sprak hem zoveel meer aan en dat is ruim dertig jaar later de perfecte keuze gebleken. Franky leidt een bloeiend bedrijf met acht personeelsleden en houdt er ook nog een KDA Transportfirma op na.

Franky Verhoye is apetrots op zijn koersende Amerikaanse pleegzoon Owen Logan

We waren we zelfs uitgenodigd op huwelijk van Logan en Chloé

Eén en ander ging niet helemaal ten koste van Franky’s affiniteit met het wielrennen. Op een veldrit werd hem gevraagd of hij, in de aanloop naar de Duinencross van Koksijde, niet voor de opvang van een Amerikaanse veldrijder kon instaan. “Logan Owen maakte van meet af aan een uitstekende indruk op mij als een ernstige en dankbare kerel, anders zou hij hier niet lang welkom geweest zijn, ik ben nogal strikt in die dingen”, beklemtoont Franky. “Onze band werd almaar hechter en wij zijn drie jaar geleden zelfs op zijn huwelijk met Chloé Dygert uitgenodigd.”

21-jarig fenomeen Chloé Dygert

Chloé Dygert?! Inderdaad, de 21-jarige Amerikaanse die op 24 september in Yorkshire op imponerende wijze wereldkampioene tijdrijden bij de dames elite werd. Met een vierde plaats in de wegrit daarbovenop bracht zij de Nederlandse hegemonie in het vrouwenwielrennen even in verlegenheid. Eerder werd ze in 2015 in eigen land (Richmond) zowel in de tijd- als wegrit wereldkampioene bij de juniores. In 2017 en in 2018 werd Chloé in zowel de individuele als de Olympische achtervolging wereldkampioene. Chloé Dygert Owen zet nu haar volle zinnen op Tokio 2020.

Logan Owen is een ernstige en dankbare kerel, anders zou hij hier niet lang welkom geweest zijn

Franky Verhoye is apetrots op zijn koersende Amerikaanse pleegzoon Owen Logan

“Haar trotse echtgenoot wil niet achterblijven”, valt Franky Verhoye in. “Hij heeft inmiddels zijn prioriteiten van het veld naar de weg verlegd en mocht, na drie seizoenen bij het Axeon Hagens Berman (waarvoor hij een ritzege in de Tour of Utah 2015 en de Volta ao Alentejo 2017 behaalde, red.) van Axel Merckx, zijn verblijf bij Education First met twee seizoenen verleggen. Na Sep Vanmarcke krijgt hij er met Jens Keukeleire een tweede West-Vlaamse ploegmaat bij. Hij zal zich almaar meer een provinciegenoot voelen. Met de Vuelta reed hij recent ook zijn eerste grote ronde uit. Behalve de Vlaamse kan hij ook de Ardense hoogtemeters aan. Dat spreekt uit zijn resultaten als belofte in de Ronde van Vlaanderen (elfde) en Luik-Bastenaken-Luik, die hij in 2016 won voor de Rus Pavel Sivakov (Team Ineos, red.) en Ruben Guerreiro (Team Katusha, red.). Die twee staan al verder dan Logan, die vanaf 2020 een fraaie inhaalbeweging zal inzetten en in het minste geval tot een modelhelper zal ontwikkelen. Ik ben blij dat ik daartoe mijn steentje kan bijdragen en ben dan ook apetrots op hem. In de voorbereiding op het wegseizoen zal hij opnieuw enkele veldritten rijden”, besluit Franky Verhoye.

Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen tot de ontwikkeling van Logan. Ik ben trots op hem

Franky Verhoye is apetrots op zijn koersende Amerikaanse pleegzoon Owen Logan