Floris De Tier zag Waalse klassiekers in water vallen door darminfectie

Floris De Tier. © Getty Images
Stijn Moerman

Floris De Tier (28) keek reikhalzend uit naar zijn eerste seizoen bij Alpecin-Fenix en was goed aan het seizoen begonnen. Lang kon hij echter niet van die vorm genieten. Nadat eerst corona roet in het eten gooide, kreeg de Aarselenaar in september met een darmontsteking af te rekenen. Zo zat zijn seizoen er meteen op.

Nadat Floris De Tier drie seizoenen voor de Nederlandse WorldTour-formatie Team Jumbo-Visma (ervoor LottoNL-Jumbo) reed, maakte hij afgelopen winter de overstap naar Alpecin-Fenix. Met eindwinst in het bergklassement van de Ronde van Andalusië etaleerde de Aarselenaar met roots in Gavere meteen zijn goede vorm, maar een goede week later volgde al de lockdown. “Ik was inderdaad goed begonnen en trok na de Omloop – waar ik invaller was voor Mathieu van der Poel – nog met de ploeg naar Italië met het oog op de Strade Bianche, maar na enkele dagen mochten we al terug naar huis. Het seizoen werd on hold gezet door corona. Tijdens die lockdown heb ik het rustig gehouden en eind juni zaten we met de ploeg op een van de eerste vluchten richting Italië om daar het parcours van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo te verkennen. In juli trokken we dan nog drie weken op hoogtestage richting La Plagne om optimaal aan de herstart te komen.”

“Toen ik ook in Luxemburg bij de eersten moest lossen, wist ik dat er iets scheelde”

De Aarselenaar mocht de competitie hervatten met het Italiaanse vijfluik, waarin hij meteen mooi werk leverde voor de ploeg. “In de Strade zat ik voorin bij Mathieu toen hij op een slecht moment lek reed. Ik ben meteen gestopt om mijn wiel af te geven, maar voor mij was het over en uit dan. De hitte was bovendien extreem. Ik heb de koers nog uitgereden, maar volgens de uitslag blijkbaar buiten tijd. In Lombardije kreeg ik dan de opdracht om mee te springen in de vroege vlucht, maar het duurde meer dan een uur voor die tot stand kwam. Ik had mijn beste kruid tegen dan dus al verschoten met tal van pogingen. Ik heb me dan maar meteen ten dienste van de ploeg gesteld.”

Pijn in armen en benen

In de Bretagne Classic lukt het De Tier wel om mee te zijn met de vroege vlucht en na een goede test in Poitou-Charentes leek hij klaar voor een mooi najaar. Maar toen liep het fout. “In Tour du Doubs begin september had ik plots pijn aan mijn armen en benen. Ik dacht dat ik een mindere dag had, maar ook in de Ronde van Luxemburg had ik pijn. Ik was telkens bij de eersten om te lossen. Dan weet je dat er iets scheelt. Uit onderzoek bleek dat ik een darmontsteking had. Ik ben dan toch nog gestart op het BK en kon mijn werk doen, maar het liep niet zoals het moet.”

Daarom besliste de ploegleiding om geen risico’s te nemen en De Tier op non-actief te zetten. “De ploeg wilde mij niet uitwringen en besliste daarom om mij niet te selecteren voor de Waalse klassiekers. Enorm spijtig, want ik keek er enorm naar uit. Maar ik begrijp de beslissing. En als je in dergelijk seizoen uitvalt, is het moeilijk om nog terug te keren. Ondertussen heb ik drie weken gerust en begin ik straks aan mijn voorbereiding op volgend seizoen. Hopelijk zal er dan weer normaal gekoerst kunnen worden”, besluit De Tier, die nog een contract van een jaar bij Alpecin-Fenix heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier