Filip Carpentier, man achter wielerteam Minerva, overleden. “Hij was meer dan een baas”

Filip Carpentier en Thomas Joseph
Tom Vandenbussche

Filip Carpentier (47) is vanochtend overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. De Ieperling, zaakvoerder van fietsenwinkel Minerva, kwam de voorbije maanden vaak in het nieuws als de sterke man achter het nieuwe continentale wielerteam Minerva Cycling Team. “Hij was meer dan een baas”, zegt renner Thomas Joseph.

Carpentier startte afgelopen winter zijn eigen wielerteam op: het Minerva Cycling Team. Met Johan Museeuw als raadgever, Preben Van Hecke als ploegleider en Gilbert Orbie als directeur ging het zelfs meteen om een continentale ploeg, met Thomas Joseph als bekendste renner. Joseph won vorige maand nog het bergklassement in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré, publiciteit waar Carpentier best mee kon leven. In de Bredene-Koksijde Classic maakte Kasper Saver dan weer deel uit van de vroege vlucht. Diezelfde Saver won deze namiddag het provinciaal kampioenschap op de weg voor beloften in Waregem en droeg zijn overwinning op aan zijn Ieperse baas.

Ook Nico Mattan kende Carpentier al zijn hele wielercarrière. “Ik zag hem onlangs nog op de vip in de Bredene-Koksijde Classic en Brugge-De Panne”, vertelt Mattan. “Filip was al jaren bekend in het wielermilieu. Op Velofollies had hij de grootste stand. Hij was een echte wielermecenas. Een fantastische en enthousiaste mens. Hij sponsorde tal van zaken die met het wielrennen te maken hadden. En dan gebeurt nu dit, net terwijl hij opendeurdagen in zijn fietsenwinkel hield. Niet te geloven.”

Thomas Joseph: “Hij was meer dan een baas”

Ook renner Thomas Joseph, een streekgenoot van Carpentier, is onder de indruk. “Ik was aan het trainen toen ik het nieuws te horen kreeg”, vertelt de Kemmelnaar. “Het was een donderslag bij heldere hemel. Ik heb Filip vorig jaar in september leren kennen, toen ik met meerdere teams aan het onderhandelen was voor een contract. Ik heb hem via mijn baas op het werk, Edouard Baron, leren kennen. Filips initiatief was gedurfd, maar na twee gesprekken was ik gewonnen voor zijn nieuwe continentale ploeg. Hij was geen baas. Hij was veel meer dan dat. Twee keer per week belde hij me om te vragen hoe het met me ging.”

Hoe de toekomst van de ploeg er zal uitzien, weet Joseph op dit moment niet. “Johan (Museeuw, red.) heeft ons vandaag een berichtje gestuurd. We zijn allemaal geschrokken, maar nu moeten we de familie en de mensen uit Filips bedrijf vooral de tijd geven om alles te verwerken. De ploeg kan wel even verder, maar hoe de toekomst eruit ziet, is koffiedik kijken. Het is alleszins mooi dat dat Kasper vandaag provinciaal kampioen is kunnen worden. Dat is een heel mooi gebaar naar Filip. Veel meer dan Minerva op sportief vlak zoveel mogelijk in de kijker rijden, kunnen we de komende maanden niet doen. Ook Filip zou dat zelf zo gewild hebben.”

Filip Carpentier was ook de initiatiefnemer achter de eerste Grote Prijs Daniel Carpentier in Elverdinge ter ere van zijn overleden vader, een wielerwedstrijd die op 30 april zal plaatsvinden.

Johan Museeuw: “Supergoeie vriend”

“Ik ben aangeslagen, want ik verlies een supergoeie vriend”, reageert Johan Museeuw. “Filip was een grote zakenman, die dit jaar zwaar investeerde in het wielrennen en verder zou investeren… Het leven hangt aan een zijden draadje en men knipt het af wanneer men wil. Helaas.”

“Het doet heel raar, want hij had me heel recent nog gebeld”, vervolgt Thomas. “Na een drukke periode vol koersen, wou hij wat gas terugnemen en tot rust komen met zijn vrouw en kinderen. Filip was een baas uit de duizend, die ons behandelde als een vriend en nooit druk oplegde. Hij was altijd trots. Het is nu aan ons om te zorgen, dat hij trots blijft. We mogen nooit vergeten wat hij gedaan heeft voor de sport.”

Ieperling Edouard Baron (36) kende Filip al vanuit zijn tienerjaren. “Ik deed een vakantiejob in zijn fietswinkel. Ik ging vaak met hem fietsen en het was Filip die me de microbe gaf voor vastgoed. Hij was heel intelligent, emotioneel en zo ‘preus’ op zijn ploeg. Zijn werk was zijn leven, maar zijn familie kwam altijd op de eerste plaats. Voor iedereen probeerde Filip altijd goed te doen, om dan zelf te genieten op de achtergrond. De koers voor zijn vader zal wellicht doorgaan, maar niet met toeters en bellen. En helaas ook als eerbetoon aan Filip zelf. Het is onwezenlijk.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.