En wat als Tom Devriendt (26) in 2018 doet wat hij dit najaar deed?

Wim Feys noemde hem als 19-jarige de beste Belgische spurter in spe, maar klierkoorts en veel blessureleed weerhielden Tom Devriendt (26) sindsdien van veel moois. Afgelopen najaar liet de Otegemnaar echter weer flitsen van klasse zien, in die mate dat we nu al reikhalzend uitkijken naar het voorjaar van 2018. We schotelden Devriendt enkele quotes uit het verleden voor.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Als 19-jarige winnaar van UCI-koers

26 jaar. Woont in Otegem. Groeide op in Veurne. Is samen met Cheyenne De Coninck, Miss België-finaliste 2015 en dochter van ex-profvoetballer Donald Van Durme. Is sinds 2015 profrenner bij Wanty-Groupe Gobert.

PALMARES jeugd

21 zeges: 2 als nieuweling (Stene-Oostende, Zonnebeke), 5 als junior (Diksmuide, Alveringem, Haringe, Passendale, Langemark), 11 als belofte (Pittem, Dwars door de Antwerpse Kempen 2011 UCI 1.2, Hooglede, Pittem, Handzame, Gullegem, Gits, Grote Prijs Geluwe 2013, Bekegem, Haasdonk, Marke), 3 als elite zonder contract (Kruishoutem, Internatie Reningelst 2014, rit North Star Grand Prix in de Verenigde Staten 2014).

PALMARES profs

1 zege als prof: Omloop van het Houtland (2017).

Ereplaatsen als prof: 2de Izegem Koers 2017, 3de GP Cerami 2015, 3de Wanzele 2016, 3de Omloop Eurometropool 2017, 3de Binche-Chimay-Binche 2017, 4de Heusden 2015, 6de Eschborn-Frankfurt 2016, 7de Paris-Bourges 2017, 8ste Tour de Picardie 2016.

Foto Bart
Foto Bart© VDB

“Ik ben niet van plan mij volledig op het Westhoekcriterium toe te spitsen. Veel verschil met de wedstrijden bij de bond is er niet”(25 april 2007)

Devriendt: “Voor mij is alles in het Westhoekcriterium begonnen, in 2006. Een leuke periode. Na de koers mocht je met alle truien op de foto en er was een gemoedelijk sfeertje. Ik heb er veel vrienden aan overgehouden.”

GEEN TRAININGSBEEST

“In het begin van het seizoen doe ik het altijd bewust kalm aan. Veel renners willen meteen winnen, maar halen het einde van het seizoen niet. Ik mik op de zomer” (26 juni 2009)

Devriendt: “Ik merkte dat ik, als ik me te veel op het begin van het seizoen focuste, moeilijk het einde van het jaar haalde, zowel conditioneel als qua motivatie. Ik kan ook niet zo goed tegen de kou. En ik trainde minder. (grijnst) Neen, bij de jeugd was ik zeker niet het grote trainingsbeest. Ik werkte nooit met een trainer en ging alleen fietsen als ik er zin in had.”

CYTOMEGALIEVIRUS

“Op termijn kan Devriendt prof worden” (Wim Feys, 9 september 2011)

Devriendt: “Als tweedejaarsbelofte reed ik écht een goed seizoen. Feys zei toen lovende dingen over mij, maar ik wilde vooral die lijn doortrekken en door het cytomegalievirus heb ik dat niet kunnen doen. Dat is toch een onderbreking van mijn carrière geweest.”

BIJNA WESTSPRINT

“Mijn tweede plaats in WestSprint

bewijst dat ik een jaar lang regelmatig ben geweest. Het is een goede waardemeter” (4 november 2011)

Devriendt: “Ik stond toen lange tijd aan de leiding, maar kon de laatste maand niet meer koersen door een sleutelbeenbreuk. Ploegmaat Eliot Lietaer heeft me nog in laatste instantie ingehaald. Ik zeg niet dat ik gewonnen zou hebben, maar ik zou me er wel op toegelegd hebben. WestSprint winnen getuigde van regelmaat.”

In vier beelden: als nieuweling bij CT Midera Wervik (2007), als belofte bij EFC-Omega Pharma-Quick.Step (in 2011), als prof bij Wanty-Groupe Gobert (2017) en met vriendin Cheyenne De Coninck
In vier beelden: als nieuweling bij CT Midera Wervik (2007), als belofte bij EFC-Omega Pharma-Quick.Step (in 2011), als prof bij Wanty-Groupe Gobert (2017) en met vriendin Cheyenne De Coninck© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

TELEFOONTJE VAN FEYS

“Tom Devriendt wordt de beste spurter van België. Niemand heeft zoveel intrinsieke snelheid, alleen maakt hij vaak nog fouten in de laatste vijf km” (Wim Feys, 27 januari 2012)

Devriendt: “Klopt. Ik was iets te nerveus. Als er iemand in de finale wegsprong, ging ik er altijd achteraan. Ik was impulsief en maakte veel fouten. (denkt even na) Het is best wel grappig als ik eraan terugdenk. Wim Feys zal zich dat ook wel nog herinneren. Enkele dagen voor Dwars door de Antwerpse Kempen belde hij me op. Hij zei: Tom, houd je nu eens gewoon rustig en start zonder stress. Ik deed dat en won die UCI-koers in de sprint voor Aidis Kruopis, toch een grote naam. Die woorden van Wim zijn me altijd bijgebleven.”

“Verwachtingen voor 2018 spreek ik niet uit, maar ik wil wel absoluut bewijzen dat ik het kan”

LANG GESUKKELD

Op stage in Spanje ben ik op training een aantal keer moeten terugkeren. Het is belangrijk dat ik luister naar mijn lichaam” (12 april 2013)

Devriendt: “Ik weet het nog goed: op 1 april 2012 belde de dokter me op om te zeggen dat ik een maand niet mocht fietsen. Mentaal was dat moeilijk, want ik wilde absoluut prof worden. Vijf maanden heb ik uiteindelijk niet getraind en gekoerst. Ik heb er lang mee gesukkeld, zelfs de winter erna.”

SPECIFIEK TALENT

“Ik vind dat je een specifiek talent moet hebben om bij de profs je plan te kunnen trekken. Tom heeft dat talent” (Wesley Van Speybroeck, 14 september 2013)

Devriendt: “Bij de jeugd werd ik altijd als een spurter beschouwd. En dat was ook mijn grote doel: sprinter worden. Nu ben ik nog altijd rap, maar bij de profs ligt het toch een stuk moeilijker.”

En wat als Tom Devriendt (26) in 2018 doet wat hij dit najaar deed?
© BELGA

APARTE RELATIE

“Het is apart, een relatie met een wielrenner. Maar eigenlijk neem je dat er gewoon bij en word je dat gewoon” (Cheyenne De Coninck, 18 maart 2016)

Devriendt: “De koers bepaalt veel in ons leven, maar niet alles. Als je bij ons thuis komt, zie je niets dat je aan koers doet denken. Ze moet daar van mij niet te veel rekening mee houden en mag gerust met vriendinnen weggaan.”

DEMOITIE EN MYNGHEER

“Antoine en Daan verdienden dit niet. Niemand verdient dit, maar die twee zeker niet. Het is mentaal zo moeilijk om daarover te geraken” (1 april 2016)

Devriendt: “Ik heb toch wat schrik gekregen. En ik niet alleen. Soms val ik ook eens, wel altijd met een goede afloop. Maar plots zie je er twee wegvallen: een ploegmaat en een goede vriend. Het was niet mijn leukste periode.”

FREDERIK VEUCHELEN

“Tom heeft af en toe een schop tegen zijn gat nodig” (Patrick Lefevere, 11 november 2016)

Devriendt: “Dat is wel waar. (lacht) Tot een paar jaar geleden, zelfs als neoprof nog, wilde ik me vooral amuseren. Ik stond wat te zwaar en had nog nooit met een trainer gewerkt. Van professionalisme was geen sprake. Maar sinds enkele maanden werk ik met Frederik Veuchelen. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.”

EEN UUR VOLGEN

“Deze overwinning in de Omloop van het Houtland betekent zoveel voor mij. Ik heb zo’n rotseizoen achter de rug” (20 september 2017)

Devriendt: “Na een hoogtestage in Livigno in juli 2016 ben ik met mijn knie beginnen te sukkelen. Ik kreeg toen een inspuiting en kon drie weken niet trainen. Ook vorige winter verliep niet goed. Nadat ik op de Kwaremont blokken ging trainen, kreeg ik opnieuw kniepijn, onderging ik twee operaties en kon ik weer twee maanden niet fietsen. Daarna begon ik iets te vroeg weer te koersen. Te gretig, hé. Ik heb echt zitten sukkelen. Soms kon ik maar een uur mee in het peloton.”

“Ik ga geen verwachtingen uitspreken voor 2018, want ik weet: te veel stress is niet goed. Ik kan nu toch moeilijk zeggen dat ik top tien in een klassieker wil rijden? Maar ik ben wel goed bezig. De trainingen verlopen goed en alles daarrond eigenlijk ook. Ik wil absoluut bewijzen dat ik het kan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.