Ellen De Smet is Miss Flandrienne en wordt straks mama

Steeds meer dames en meisjes vinden de weg naar het wielrennen, ook in het recreatieve fietsen. Bij de Vlaamse Wielrijdersbond hadden ze dat ook in de smiezen en riepen ze de Miss Flandrienne-verkiezing in het leven. En de editie van 2019 kleurde wel erg West-Vlaams. Ellen De Smet (Beernem) ging met de titel lopen, Shana Beernaert (Anzegem) kan zich verzoenen met haar derde stek.

De winnaressen bij de bekendmaking van Miss Flandrienne met centraal Ellen De Smet en rechts van haar tweede eredame Shana Beernaert.

De verkiezing van Miss Flandrienne ligt in handen van VWB, de Vlaamse Wielrijdersbond. Met 164.000 leden en 1.000 recreatieve fietstochten per jaar zet de organisatie, die erkend is door de Vlaamse Gemeenschap, heel wat mensen aan het fietsen. Maar ook aan het poseren, want sinds enkele jaren verkiest men de Miss Flandrienne. En dit jaar werd dit vooral een West-Vlaamse aangelegenheid.

Ruim 5.000 stemmen werden verdeeld over de zes kandidates en het was Ellen De Smet (35) uit Beernem die er het meest binnen haalde. “Ik woon nu sinds een viertal jaar in Heldergem, een deelgemeente van Haaltert. Heldergem ligt pal tussen Aalst en Geraardsbergen.”

Winnares Ellen De Smet amuseerde zich tijdens de fotoshoot.
Winnares Ellen De Smet amuseerde zich tijdens de fotoshoot.© gf

Ideaal terrein voor de geoefende fietser. “Noem me gerust een recreatieve fietser. In de winter hou ik het bij lopen, eens het weer beter wordt, grijp ik naar de fiets. Maar momenteel niet. Deze zomer verwacht ik ons eerste kindje.”

Ellen is aangesloten bij WTC De Hoeftrappers in Aaigem, werkt als politie-inspecteur in Gent en komt nog vaak terug naar haar ouders in Beernem. In de koers vuurt ze de Belgen aan, maar ze heeft ook wel een boontje voor Sagan en Stybar. “Vorige zondag stonden we op de Oude Kwaremont te supporteren, Paris-Roubaix zullen we voor tv volgen.”

Een Prorace fiets hoort bij de titel van Miss Flandrienne.
Een Prorace fiets hoort bij de titel van Miss Flandrienne.

Als Miss Flandrienne kreeg ze onder meer een Prorace fiets. “Er hangen geen verplichtingen vast aan deze titel, maar ik wil gerust mijn eretitel gaan uitdragen op wielerevents. Men mag mij contacteren, maar deze zomer zal in het teken staan van mama worden.”

Ook tweede eredame is West-Vlaamse

De Izegemse Iris Cokelaere werd in 2016 Miss Flandrienne en laat dat nou net een goede vriendin zijn van Shana Beernaert. Die woonde tot voor kort in Lauwe, maar huist nu in Anzegem. Ze werkt als consultent bij Go4Jobs in Waregem en komt zo wel eens op wielerevents terecht. “Ik ben lid van het wielerteam Construktglas. Zo raakte ik steeds meer gepassioneerd door fietsen, mijn vriendin Iris spoorde me aan om deel te nemen aan deze verkiezing.”

Shana Beernaert is blij dat ze op het podium staat als tweede eredame.
Shana Beernaert is blij dat ze op het podium staat als tweede eredame.© gf

Na een fotoshoot moet je via sociale media zoveel mogelijk stemmen trachten binnen te halen. Ik ben nogal competitief, maar ik ben tevreden met mijn derde plaats. Ik sta toch maar mooi op het podium”, aldus de 28-jarige wielerfan. “Mijn idool: sinds de Ronde is dat Mathieu van der Poel geworden, wat die daar allemaal klaar speelde.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.