Maxime Farazijn kan op sterk seizoensbegin terugblikken: “Elke week ergens aan de start”

Maxime Farazijn behaalde mooie plaatsen in de Boucles du Haut-Var.© VDB
Maxime Farazijn behaalde mooie plaatsen in de Boucles du Haut-Var.© VDB
Redactie KW

In België kan het niet, maar in Frankrijk staan er wel alweer koersen voor beloften en elites zonder contract op programma. Dat is goed nieuws voor Maxime Farazijn. De 26-jarige Vlamertingenaar rijdt bij een Franse ploeg en kon een goede maand geleden al aan zijn seizoen beginnen. En dat deed hij niet onopgemerkt.

“Ik moet inderdaad één van de weinige Belgische niet-profs zijn die al koersen in de benen heeft”, knikt Maxime Farazijn. “Ik heb het geluk dat ik bij Dunkerque Grand Littoral-Cofidis, een ploeg uit de Franse eerste divisie, terecht kwam. Daardoor kon ik de voorbije weken al enkele wedstrijden meepikken. Waarom er in Frankrijk wel gekoerst kan worden en in België niet? Geen idee, maar ik had het ook liever anders gezien. En in principe is het goed te doen. Het publiek wordt beperkt, bij de start draagt iedereen een mondmasker en er is overal handgel voorzien. Ik werd voor elke koers getest en het was telkens negatief. Het kan dus wel.”

Sleutelbeenbreuk

Op sportief vlak werd 2020 ook voor Farazijn een allesbehalve memorabel jaar. Maar hij kon het positief afsluiten en kende een nagenoeg vlekkeloze winter. “Vorig jaar was niet gemakkelijk, met de coronabreak en mijn sleutelbeenbreuk in juli. Daarna had ik wat moeite om weer op niveau te geraken. Je mag zo’n ingreep natuurlijk niet onderschatten. Ik voelde me nadien nooit super, maar behaalde wel een paar mooie resultaten. Het laatste weekend werd ik bijvoorbeeld elfde op het BK. Na de aankomst moest ik vrijwel meteen de trein op richting Bordeaux voor de laatste manche van de Coupe de France. Daar werd ik nog achtste. Ik kan dus niet zeggen dat het slecht was, maar het was ook niet top.”

Een paar weekjes rust na het seizoen hebben de 26-jarige Vlamertingenaar deugd gedaan. Een stage onder de Spaanse zon zat er afgelopen winter niet in, maar Farazijn kon doen wat hij voor ogen had. “Ik paste mijn trainingen wat aan naargelang het weer, ben regelmatig in de duinen gaan trainen en ben niet ziek geworden. Ook de combinatie met mijn job is perfect haalbaar. Ik werk ondertussen iets meer dan een jaar bij fietsenwinkel Minne Sport in Ieper en mag mijn dagen, in de mate van het mogelijke, zelf wat indelen. Ik ben hen daar ontzettend dankbaar voor.”

Ereplaatsen

De ex-prof verscheen dus met een goed gevoel aan de start van zijn eerste koersen. En dat was er meteen aan te zien. In de Boucles du Haut-Var opende hij met een derde, negende en zesde plaats. Vorige zaterdag voegde hij daar een nieuwe ereplaats aan toe: vierde na een dagje regen en wind. “De weersomstandigheden maakten er een echte flandrienkoers van. Misschien speelde dat wel in mijn voordeel. Er zaten enkele langere beklimmingen in het parcours en bij mooi weer vliegen de lichtere types daar naar boven. Dat was nu niet het geval.” ( lacht )

“Ik onthoud vooral dat de conditie op punt staat en hoop dat ik vertrokken ben voor een mooi seizoen. Tot nu toe heb ik wekelijks een koers kunnen rijden, het zou een enorme domper zijn mocht alles plots opnieuw stilvallen”, besluit Farazijn. (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.