Elite zonder contract Stephen Orbie stopt na 17 jaar met koersen

Stephen Orbie was maar liefst 17 seizoenen actief in het wielermilieu. © foto EF
Redactie KW

Het zit erop voor de 32-jarige Stephen Orbie. Na een carrière van 17 jaar heeft de Poperingenaar beslist om te stoppen met competitief wielrennen. Niet dat hij was uitgekeken op de wielersport, maar de fysieke tegenslagen van de voorbije jaren werden er teveel aan. Fietsen zal hij waarschijnlijk zijn hele leven blijven doen, maar nog eens een koers rijden, dat hoeft voor hem niet meer.

We kennen maar weinig mensen die zo gepassioneerd zijn door het wielrennen als de 32-jarige Poperingenaar. Wielerfan in hart en nieren, wandelende encyclopedie vol koersfeitjes en het voorbije decennium uitgegroeid tot een vaste waarde in het West-Vlaamse kermiscircuit. We hebben zijn Facebookpost dan ook twee keer moeten lezen om zeker te weten dat het niet om een uitgestelde aprilgrap ging. “Ik was eerst niet van plan om het op Facebook te zetten”, lacht Stephen. “Maar je weet hoe dat gaat, hé. Zowat overal waar je komt krijg je de vraag: Hoe gaat het in de koers? Zie je het zitten voor volgend seizoen? Op den duur werd ik het moe van constant hetzelfde te moeten herhalen en heb ik het maar op Facebook gezwierd. En ik ben enorm verrast van de vele positieve reacties die ik gekregen heb. (lacht) Blijkbaar moet ik toch een goede, sympathieke coureur zijn geweest.”

Mooie herinneringen

Het was zeker geen terneergeslagen Orbie die we aan de lijn kregen om over zijn afscheid te praten. De ondertussen ex-coureur klonk even enthousiast als altijd en kon met een positief gevoel op zijn vele jaren in het peloton terugblikken. “17 jaar is best een lange periode. Het is moeilijk om daar een paar mooie momenten uit te pikken. De stages, de wedstrijden in het buitenland, de koersen die ik kon winnen, de vele vrienden die ik gemaakt heb… Stuk voor stuk herinneringen voor het leven. Puur op sportief vlak waren de seizoenen 2015-2016 waarschijnlijk mijn beste, maar het meeste plezier heb ik beleefd aan mijn periode bij VL Technics. Een ploeg die talentvolle beloften probeerde klaar te stomen voor het profpeloton en dat merkte je wel. Het ging er behoorlijk professioneel aan toe. Prof worden zat er voor mij nooit in, maar ik genoot wel van de sfeer die er hing.”

Fysieke problemen

“Waarom ik er dan mee ophoud”, vervolgt de postbode van beroep. “De laatste twee jaar sukkelde ik van het ene probleem in het andere. Alsof mijn lichaam het niet meer aankon. Telkens opnieuw terugvechten van een fysieke tegenslag, plezant is anders. Maar ook de stress voor de wedstrijden, het nerveuze gedoe in de koersen, de verhalen van renners met hartproblemen die je steeds vaker hoort… En dit jaar kwam corona daar bovenop. Ik fiets nog altijd enorm graag en zal het zo lang mogelijk blijven doen, maar wedstrijden rijden? Dat hoeft voor mij niet meer. Ik haal voldoende plezier uit een stevig fietsritje.” (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier