Elite zonder contract Berne Vankeirsbilck zet in 2021 stapje terug

Berne Vankeirsbilck. © foto Coghe
Redactie KW

Het ene jaar is duidelijk het andere niet. Berne Vankeirsbilck kan erover meespreken. Vorige winter reed de 26-jarige Rollegemnaar heel sterk. Hij boekte twee zeges en was eindwinnaar van de Vlaamse Cyclocross Cup. De balans dit seizoen: 37ste in Kruibeke en 60ste in Ruddervoorde.

Het veldritseizoen van Berne Vankeirsbilck (26) lijkt er al op te zitten nog voor het goed en wel begonnen is. Alle B-crossen zijn afgelast en voor de A-crossen krijgt hij waarschijnlijk geen startrecht. Daarvoor heeft hij onvoldoende punten in de Belgische ranking. “Ik heb er bewust voor gekozen om de eerste weken niet veel te crossen. Ik trouwde op 25 september en dat was toch een tikkeltje belangrijker dan het veldrijden”, lacht Berne. “En de wedstrijden die ik wilde rijden, werden afgelast. Daardoor sta ik nu zonder punten achter mijn naam en die heb je nodig om bij de profs te mogen starten. Ik vermoed dus dat mijn seizoen erop zit. Tenzij er toch nog iets uit de bus valt, maar ik reken er niet meteen op. Het is wel een beetje triestig op deze manier.”

Nooit pijnvrij

Het staat in schril contrast met de manier waarop de Rollegemnaar vorige winter door het veld vlamde. Toen behaalde hij twee overwinningen en wist hij het eindklassement van de Vlaamse Cyclocross Cup binnen te halen. “En het had zelfs beter gekund. Ik kende een goede seizoensstart en dan is het gemakkelijker om die lijn door te trekken, maar ik bleef sukkelen met een blessure en kon nooit pijnvrij crossen. Sinds ik herbegonnen ben met koersen, heb ik last van mijn been en we kunnen de oorzaak niet vinden. Veel valt er dus niet aan te doen. Het is ook enkel maar in competitie dat ik er hinder van ondervind. Op training merk ik er bijna niets van.”

Het is één van de redenen waarom Vankeirsbilck heeft besloten om vanaf volgend jaar een stapje terug te zetten. In 2021 zal hij het proberen bij de nevenbonden en de amateurs. “Een weloverwogen beslissing en ik heb er geenszins spijt van. Op die manier hoop ik mijn lichaam wat te sparen. Ik heb het al lastig genoeg op mijn werk (lacht). Het moet de combinatie met mijn gezin iets makkelijker maken. Ik ben nu getrouwd en heb een dochtertje van twee jaar, daar wil ik ook wat tijd mee doorbrengen. Maar stoppen zal ik niet doen, daarvoor doe ik het te graag. Ik ben heel blij dat ik dat bij mijn huidige ploeg mag doen”, besluit de renner van DL Chemicals-Ruwomat-Hikoki. (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.