Elia Viviani bezorgt Quick-Step Floors zestigste overwinning van het seizoen

Elia Viviani won voor de zeventiende keer dit seizoen. © BELGA
Redactie KW

Elia Viviani heeft dinsdag de tiende etappe in de 73ste Ronde van Spanje gewonnen. Na 177 kilometer van Salamanca naar Bermillo de Sayago toonde de 29-jarige Italiaan zich de snelste van het peloton. De Slovaak Peter Sagan werd andermaal tweede, de Italiaan Giacomo Nizzolo derde.

Daags na de rustdag kregen de renners een relatief vlakke etappe voorgeschoteld, bij veel koelere temperaturen dan de eerste Vuelta-week, zo’n 26 graden. De dag rust had blijkbaar heel wat renners goed gedaan, meteen na de start volgden heel wat aanvallen. Jesus Ezquerra slaagde er als eerste in om enkele honderden meters voorsprong te nemen. Hij kreeg wat later het gezelschap van Tiago Machado. Het duo sloeg de handen in elkaar, maar meer dan 3:30 kregen ze nooit van het peloton, dat alles in het werk stelde om de etappe te laten uitdraaien op een sprint.

Sprintersploegen verschalken

Het was wachten tot de leiders werden opgeraapt door het peloton. Dat werd even opgeschrikt door een valpartij achteraan, op 41 kilometer van de aankomst. Simone Petilli kwam ten val, samen met Jelle Wallays. De West-Vlaming liep schijnbaar niet te veel averij op en kon snel zijn tocht voortzetten. De jonge Italiaan lag minutenlang op de grond en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Strijd om de bonificatieseconden was er niet, ook al telde Valverde slechts één seconde achterstand op leider Yates. Het was George Bennett, tiende in de stand, die de laatste seconde pakte. Vooraan haakte Ezquerre af, Machado was er wat later ook aan voor de moeite. Diego Rubio probeerde daarna de sprintersploegen te verschalken, maar het was nog 25 kilometer en ook hij zou het niet uitzingen tot het eind.

Intussen regende het lekke banden in de laatste 15 kilometer: leider Yates, Quintana en Thibaut Pinot stonden aan de kant, maar konden probleemloos terugkeren. Wilco Kelderman kwam wel op achterstand binnen, maar hij had pech in de laatste drie kilometer en kreeg de tijd van de winnaar.

Perfecte afwerker

Ondanks een late uitval van Lukas Pöstlberger toonde Quick-Step Floors zich in de voorbereiding van de sprint andermaal almachtig, met Viviani als perfecte afwerker. De Italiaan boekte zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Vorige week won hij de derde rit. Wereldkampioen Sagan moest al voor de derde keer met de tweede plaats vrede nemen en finishte ook al eens als derde. Met zijn zeventiende zege van het seizoen bracht Viviani het aantal successen van zijn ploeg, dinsdag met Julian Alaphilippe ook in Groot-Brittannie aan het feest, op zestig.

(Belga)

Viviani wint na “perfecte leadout”

“Het liep perfect”, stelde Elia Viviani na zijn tweede ritzege in de Vuelta. “Dit was echt wel een fantastische ploegprestatie. In de sprint, naar San Javier (waar Bouhanni won) maakten we een fout en werd ik derde. Nu draaide alles perfect. We namen de koers in handen, koersten agressief en aan een hoge snelheid werd ik perfect gelanceerd. In de sprint maakte ik het af.”

Begin dit jaar grapte Viviani tijdens de Rond van Dubai nog dat het fijn zou zijn om zijn aantal zeges van vorig seizoen te verdubbelen. “Vorig seizoen won ik tien keer, 20 in 2018 zou wel fijn zijn”, klonk het. Met 17 overwinningen komt hij nu wel aardig dicht in de buurt. “Ongelooflijk hé, het zal moeilijk worden om dit seizoen te evenaren. Vier overwinningen in de Giro, nu al twee in de Vuelta, het geluk blijft duren. Dit is de beste ploeg ter wereld. We beleefden een fijne rustdag, een rustdag zoals die moet zijn met familie en de ploeg. De motivatie om het vandaag goed te doen was groot en we zijn er weer in geslaagd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier