Eli Iserbyt wint Parkcross van Maldegem, meteen zijn negende zege van het seizoen

Eli Iserbyt zegeviert in de Parkcross. © belga
Redactie KW

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft woensdag de Parkcross in Maldegem naar zijn hand gezet. De 22-jarige West-Vlaming haalde het afgescheiden voor zijn teamgenoot Michael Vanthourenhout.

De strijd voor de derde plaats werd beslecht in een sprint tussen Toon Aerts en de Nederlander Corné van Kessel. Daarin trok, na het bekijken van de finishfoto, oud-Belgisch kampioen Aerts aan het langste eind.

Geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert in Maldegem. Beiden zijn al begonnen aan de voorbereiding op hun wegseizoen en lieten de Parkcross links liggen. Quinten Hermans nam de beste start. Hij werd achterna gezeten door David van der Poel, Lars van der Haar, Belgisch kampioen Laurens Sweeck, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Corné van Kessel. Hoewel het tempo heel hoog lag, kwam er toch geen grote afscheiding in het pak. In de vierde ronde was de kopgroep nog veertien renners sterk. Tot Hermans een nieuwe versnelling plaatste en een miniem kloofje sloeg, met Iserbyt en Vanthourenhout in het wiel. Daarna volgden Aerts, Van der Poel, Sweeck en Van Kessel. Halfweg namen Hermans, Iserbyt, Van Kessel en Vanthourenhout afstand van Van der Haar en Sweeck. De rest volgde op een zakdoek.

Drie ronden van het einde versnelde Iserbyt. Vanthourenhout probeerde in zijn eentje naar zijn ploegmakker te rijden, maar hield in toen Hermans naderde. Zo slaagden ook Toon Aerts en Corné Van Kessel erin om weer aan te pikken. Vanthourenhout kon zich in volle finale dan toch loswrikken en ging met succes op jacht naar de dichtste ereplaats. Iserbyt, vorig jaar nog zesde, volgt Mathieu van der Poel op als winnaar in Maldegem.

“Ik ben tot in de laatste meters voluit moeten gaan” – Eli Iserbyt

“Al bij de verkenning waren we er zeker van dat deze omloop wel iets voor mij en Michael Vanthourenhout zou zijn”, reageert Eli Iserbyt na de zege. “Dat blijkt ook uit de uitslag. We staan hier als de nummers een en twee op het podium. Maar ik ben wel tot in de laatste meters voluit moeten gaan. Michael bleef me onder druk zetten. De balkenpartij was niet echt iets voor mij, want daar verloor ik altijd wat voorsprong.”

Van het wereldkampioenschap kwam Iserbyt terug met een tiende plaats. “Ik heb bewust de fiets wat aan de kant laten staan sinds zondag. Twee dagen deed ik niets en dus wist ik dat het begin van deze Parkcross wel redelijk lastig zou worden. Halverwege de cross ben ik dan toch in de aanval getrokken. Ik sloeg meteen een kloof. Het parcours was niet overzichtelijk, zodat ik nooit wist hoe groot mijn voorsprong wel was. Dan zag ik tijdens de slotronde plots Vanthourenhout opduiken. De rest bleef kort op hem zitten en ik wist dat ik de benen niet stil kon houden. Een zege doet altijd deugd. Het WK mag dan tegengevallen zijn, maar er kunnen niet veel renners zeggen dat ze dit seizoen al negen overwinningen geboekt hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier