De Wereldbeker begon met twee wedstrijden in Amerika waar Mathieu van der Poel niet aan de start kwam. Toon Aerts won beide manches, in het Zwitserse Bern en het Tsjechische Tabor was dan weer de Nederlander aan het feest.

Aerts leidt momenteel met 285 punten, Wout van Aert staat tweede met 258 punten, Quinten Hermans is derde met 230 punten. Van Aert kende vorige week een offday in Tsjechië en werd zevende. Toch behield hij zijn tweede plek in het klassement, het enige waar hij kans maakt op de eindzege door zijn selectieve programma richting de voorjaarsklassiekers.

"Ik ben wel het beste van mezelf blijven geven, omdat die Wereldbeker een doel op zich is", laat hij optekenen in zijn wekelijkse column bij Wielerflits. "Niet evident als je niet gewoon bent om tussen plaatsen vijf en tien te rijden. Dan voel je al eens de verleiding om het te laten lopen. Maar ik wilde dat eindklassement zeker niet opgeven, dus ben ik blijven knokken."

De meeste toppers rijden daags voordien ook de Ambiancecross in Wachtebeke. Nog een dubbel weekend dus vooraleer het merendeel richting Spanje trekt om zich klaar te stomen voor de drukke eindejaarsperiode.

Bij de dames keert Marianne Vos terug. Ondanks haar forfait voor de wedstrijd in Tabor, de Nederlandse laste een rustperiode in na het EK in Rosmalen, staat ze nog steeds aan de leiding met 225 punten, Cant volgt als tweede met 207 punten.

Bij de beloften, die slechts twee manches achter de rug hebben, leidt Tom Pidcock met 100 punten, na zijn zege in Tabor vorige week en een vierde plek in Bern. Eli Iserbyt won in Zwitserland, maar kon zijn leidersplaats niet verdedigen in Tsjechië wegens ziekte en een zitvlakblessure. Hij hervat komend weekend en kan sinds woensdag weer volop trainen. Hij koerst ook zaterdag in Wachtebeke. "Ik moet nog wat opletten", laat hij door zijn team optekenen op hun Facebookpagina, "maar veel last heb ik niet meer. Wachtebeke wordt georganiseerd door Jurgen Mettepenningen, natuurlijk start ik daar met heel veel motivatie. Hopelijk regent het nog wat, dan kan er modder zijn. Maar ook in Koksijde wil ik er natuurlijk iets van maken."

Na Koksijde staan nog vier Wereldbekers op het programma: in Namen, Heusden-Zolder, Pontchâteau en Hoogerheide.

(Belga)

De Wereldbeker begon met twee wedstrijden in Amerika waar Mathieu van der Poel niet aan de start kwam. Toon Aerts won beide manches, in het Zwitserse Bern en het Tsjechische Tabor was dan weer de Nederlander aan het feest. Aerts leidt momenteel met 285 punten, Wout van Aert staat tweede met 258 punten, Quinten Hermans is derde met 230 punten. Van Aert kende vorige week een offday in Tsjechië en werd zevende. Toch behield hij zijn tweede plek in het klassement, het enige waar hij kans maakt op de eindzege door zijn selectieve programma richting de voorjaarsklassiekers. "Ik ben wel het beste van mezelf blijven geven, omdat die Wereldbeker een doel op zich is", laat hij optekenen in zijn wekelijkse column bij Wielerflits. "Niet evident als je niet gewoon bent om tussen plaatsen vijf en tien te rijden. Dan voel je al eens de verleiding om het te laten lopen. Maar ik wilde dat eindklassement zeker niet opgeven, dus ben ik blijven knokken." De meeste toppers rijden daags voordien ook de Ambiancecross in Wachtebeke. Nog een dubbel weekend dus vooraleer het merendeel richting Spanje trekt om zich klaar te stomen voor de drukke eindejaarsperiode. Bij de dames keert Marianne Vos terug. Ondanks haar forfait voor de wedstrijd in Tabor, de Nederlandse laste een rustperiode in na het EK in Rosmalen, staat ze nog steeds aan de leiding met 225 punten, Cant volgt als tweede met 207 punten.Bij de beloften, die slechts twee manches achter de rug hebben, leidt Tom Pidcock met 100 punten, na zijn zege in Tabor vorige week en een vierde plek in Bern. Eli Iserbyt won in Zwitserland, maar kon zijn leidersplaats niet verdedigen in Tsjechië wegens ziekte en een zitvlakblessure. Hij hervat komend weekend en kan sinds woensdag weer volop trainen. Hij koerst ook zaterdag in Wachtebeke. "Ik moet nog wat opletten", laat hij door zijn team optekenen op hun Facebookpagina, "maar veel last heb ik niet meer. Wachtebeke wordt georganiseerd door Jurgen Mettepenningen, natuurlijk start ik daar met heel veel motivatie. Hopelijk regent het nog wat, dan kan er modder zijn. Maar ook in Koksijde wil ik er natuurlijk iets van maken." Na Koksijde staan nog vier Wereldbekers op het programma: in Namen, Heusden-Zolder, Pontchâteau en Hoogerheide. (Belga)