Eli Iserbyt verovert Europese titel

Eli Iserbyt heeft zich zondag in het Nederlandse Rosmalen tot Europees kampioen veldrijden bij de mannen elite gekroond. Michael Vanthourenhout reed naar zilver. Het brons ging naar de Nederlander Lars van der Haar.

© belga

Bavikhovenaar Eli Iserbyt, die zijn eerste kampioenschapstrui bij de profs pakt, had aan de meet 16 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout. Lars van der Haar werd derde op 22 seconden.

Eli Iserbyt begon als topfavoriet aan het EK veldrijden, al werden ook kansen toegedicht aan Toon Aerts. Lars van der Haar begon dan weer als outsider aan het EK, dat hij in 2015 al eens op zijn naam mocht schrijven.

In de eerste ronde bleef het pak nog bij elkaar in Rosmalen. De Belgen bepaalden het tempo, een treintje van zes blauwe truien kleurde de koers. Pas daarna was het geel van de Spanjaard Felipe Orts te zien. Lars van der Haar had zijn start gemist.

Lees verder onder de foto.

Eli Iserbyt verovert Europese titel
© Belga

Vooral Michael Vanthourenhout maakte een goede indruk in die beginfase, al liet Toon Aerts zich niet vangen. Hij nam al gauw de kop over van de West-Vlaming. Iserbyt verzeilde een beetje verder na een foutje en keek na de tweede ronde tegen een kleine achterstand van vier seconden aan op het duo Aerts-Vanthourenhout.

In de derde ronde keerde Iserbyt evenwel terug op het wiel van de twee leiders. Hij zou niet lang talmen. Iserbyt sloeg een kloofje, met Vanthourenhout in zijn wiel. Aerts had niet de benen en zag bij de derde passage aan de finishlijn zeven seconden achterstand op het finishbord staan.

Lees verder onder de foto.

Eli Iserbyt verovert Europese titel
© Belga

Doenbaar om nog in te halen, maar zowel Vanthourenhout als Iserbyt stoomden door en diepten hun bonus verder uit. 15 tellen, met nog vijf rondes te gaan. Aerts zat in de tang met Sweeck in zijn groepje. Hij zou ook nog eens ten val komen, Van der Haar maakte intussen een stevige remonte.

De Nederlander zou wegrijden bij Aerts, enkel Sweeck wist even aan te pikken. Van der Haar stampte door en naderde zelfs tot op 11 seconden van de leiders, maar moest daarna toch gas terugnemen.

Vanthourenhout bood lang weerstand vooraan, maar zou in het laatste kwart van de cross dan toch het hoofd moeten buigen voor Iserbyt. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal soleerde naar het goud, het zilver ging naar Vanthourenhout en het brons was voor Lars van der Haar.

Iserbyt volgt op de erelijst Mathieu van der Poel op. De Nederlander was er zondag niet bij. Hij maakt later zijn herintrede in het crossseizoen. Ook Wout van Aert was niet van de partij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.