Elf nieuwe provinciale kampioenen veldrijden in Varsenare

© Foto Coghe
Redactie KW

Zaterdag vonden de provinciale veldritkampioenschappen voor nieuwelingen, dames jeugd, juniores, beloften, elite zonder contract, amateurs en masters plaats. In totaal werden elf nieuwe West-Vlaamse crossers tot kampioen van de provincie gekroond.


© Foto Coghe

Vinnie Braet verdedigt titel met succes

Bij de eliterenners zonder contract ging de titel net als vorig jaar naar Vinnie Braet uit Zwevezele. Nochtans ging de zege naar Oost-Vlaming Braam Merlier. “Ik zou de komende weken graag toch ook eens een cross winnen”, gaf Braet na afloop mee. “Het BK in Erpe-Mere is het volgende doel. Als het daar vriest, wordt het een spektakelrijke wedstrijd met gevaarlijke afdalingen. Als het veel regent, wordt het een loodzware ploetercross. Ik hoop op dat tweede.” Het podium werd vervolledigd door Steven De Decker uit Wingene en Belgisch kampioen Kenneth Van Compernolle uit Beernem. Die laatste vond in Varsenare – net als Braet – niet zijn favoriete parcours terug en moest zich na afloop naar de luchthaven reppen om zijn vliegtuig naar Italië te halen. Zondag rijdt Van Compernolle daar immers een cross tussen de profs.

Elf nieuwe provinciale kampioenen veldrijden in Varsenare


© Foto Coghe

Jonas Degroote beste West-Vlaamse belofte

Bij de beloften toonde Zillebekenaar Jonas Degroote zich met een 8ste plaats algemeen de beste West-Vlaming. Hij haalde het met 14 seconden voorsprong op Nick Van de Kerckhove uit Oostkamp en met 43 seconden op Stef Claeys uit Meulebeke. “Wat heb ik afgezien”, zuchtte Degroote na afloop. “Vorige week was ik ziek, waardoor ik de voorbije dagen nog goed doortrainde. Bovendien viel ik hier al vlug en moest ik van ver terugkomen. Op dit parcours is dat niet evident. Nu hoop ik de Wereldbekermanche in Namen te mogen rijden. België mag een B-selectie sturen en ik hoop dat bondscoach Rudy De Bie mij zal selecteren.” Van de Kerckhove was heel tevreden met het zilver. “Mijn seizoen is gered. Door die operatie in augustus is het voor mij een moeilijk eerste seizoen als belofte”, aldus de uittredende provinciale kampioen bij de juniores. “Ik heb hier verstandig gecrosst. Nu bekijk ik het wedstrijd per wedstrijd. Ik wil vooral gezond blijven.”

Elf nieuwe provinciale kampioenen veldrijden in Varsenare


© Foto Coghe

Wie anders dan Eli Iserbyt bij de juniores

Bij de juniores ging de titel zoals verwacht naar Bavikhovenaar Eli Iserbyt, die in zijn 13de cross van het seizoen zijn 13de overwinning behaalde. Op 26 seconden eindigde Alessio Dhoore uit Assebroek op de tweede plaats. Op anderhalve minuut behaalde Jorn Montaigne uit Koekelare de bronzen medaille. “Ik heb genoten van de voorbije twee weken”, aldus Iserbyt na afloop. “Door de examens heb ik amper getraind, maar dat is ideaal om ook eens de batterijen te kunnen opladen. Nu volgen de wedstrijden in Namen, Zolder en Diegem.” Dhoore kon leven met zijn tweede plaats. “De eerste twee ronden voelde ik me echt slecht, maar daarna ging het goed. Ik kwam nog in de buurt van Eli, maar door een foutje moest ik hem weer laten wegrijden.” Stefano Museeuw uit Gistel werd vierde West-Vlaming.

Elf nieuwe provinciale kampioenen veldrijden in Varsenare


© Foto Coghe

Axelle Bellaert sluit jeugdperiode af met nieuwe provinciale titel

Bij de dames jeugd ging de provinciale titel zoals verwacht naar Axelle Bellaert uit Stalhille, die aan haar laatste PK bij de jeugd toe was. Ze haalde het voor Eva Vermeersch uit Beselare en Fleur Vandecaveye uit Sint-Eloois-Vijve. “Eva klampte even aan, maar dat had ik verwacht, omdat ze altijd een sterke start heeft. Nu mik ik op het BK in Erpe-Mere. Ik hoop er het podium te halen.”

Elf nieuwe provinciale kampioenen veldrijden in Varsenare


© Foto Coghe

Arno Debeir triomfeert bij de tweedejaarsnieuwelingen

Arno Debeir uit Torhout schreef de cross bij de nieuwelingen op zijn naam. Hij ging al vroeg solo en haalde het finaal met 20 seconden voorsprong op Mauri Vansevenant uit Eernegem en Belgisch kampioen Yentl Bekaert uit Passendale. Vansevenant was na een opvallende race blij verrast met zijn zilveren medaille. “Dit had ik echt niet verwacht”, aldus de bronzen medaillist van vorig jaar. “Door de examens kon ik niet zoveel trainen en op dit parcours wist ik dat het moeilijk zou worden om helemaal mijn ding te kunnen doen. In de laatste ronde maakte Bekaert een klein foutje in het maïs. Neen, dit had ik niet verwacht.” Niels Vandermeulen uit Harelbeke viel nipt naast het podium.

Elf nieuwe provinciale kampioenen veldrijden in Varsenare


© Foto Coghe

Louis Decoster verrast bij de eerstejaarsnieuwelingen

Bij de eerstejaars ging het goud verrassend naar Louis Decoster uit Knokke-Heist. Hij kon in de laatste ronden profiteren van een aflopende ketting bij Gerben Kuypers uit Ramskapelle, die brons behaalde. Het zilver ging naar Andres Verdonck uit Desselgem. “Ik hoopte vooraf op het podium, maar dit had ik niet verwacht”, aldus Decoster, die tijdens de zomer vooral als mountainbiker aan de slag is. “Maar de cross wordt almaar belangrijker voor mij. Ik kende dit jaar echter al vaak pech. Ook op het BK mag je mij aan de start verwachten.” Kuypers was ontgoocheld. “Op dat moment alleen voorop rijden en dan op die manier teruggeslagen worden. Maar goed, ik heb mooie vooruitzichten. Vanaf 1 januari maak ik deel uit van Lares-Doltcini, de opleidingsploeg van Sunweb-Napoleon Games. Het BK in Erpe-Mere staat uiteraard ook op mijn verlangslijstje.”

Andere kampioenen

Deze ochtend mochten ook de amateurs en masters om de provinciale titels strijden. Wij geven u een overzicht van de diverse kampioenen.

Amateurs: 1. Pieter Dewitte (Ardooie), 2. Korneel De Viaene (Anzegem), 3. Kenny Roelandt (Roksem).

Masters A: 1. Steve Gruwier (Poperinge), 2. Bart Dewaele (Avelgem), 3. Wesley Legrand (Meulebeke).

Masters B: 1. Kris Verhooghe (Ruiselede), 2. Johan Myngheer (Hooglede), 3. Joeri Tytgat (Bissegem).

Masters C: 1. Jan Houwen (Poperinge), 2. Dirk Dekeerle (Roeselare), 3. Philip Roelstraete (Ooigem).

Masters D: 1. Franki Holvoet (Emelgem).

(TVB – foto’s Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier