Einde seizoen voor Maxime Farazijn?

Maxime Farazijn. (foto Bart) © VDB VDB
Redactie KW

Dubbele pech voor Maxime Farazijn. Net nu hij in een uitstekende conditie verkeerde, moet hij noodgedwongen zijn fiets enkele weken aan de kant laten staan. Tijdens een afdaling in de GP des Marbriers in Bellignies kreeg hij af te rekenen met een klapband. De 25-jarige Vlamertingenaar was kansloos en ging los over de kop. De gevolgen waren niet min: een gebroken sleutelbeen en meer dan waarschijnlijk een kruis over het najaar.

Blessures komen altijd ongelegen, maar in het geval van Maxime Farazijn is het echt wel balen. Na drie profjaren in de rangen van Sport Vlaanderen-Baloise werd zijn contract in het najaar van 2018 niet meer verlengd. Na lang zoeken vond hij uiteindelijk onderdak bij het Franse CC Villeneuve Saint-Germaine, maar dan wel als elite zonder contract. Een stapje terug, maar wel één waar de Vlamertingenaar geen spijt van heeft. Integendeel! “Ik voelde mij dit seizoen zelfs een pak beter dan de voorbije jaren, zowel op fysiek als mentaal vlak. En dat merk je wel. Sla er mijn uitslagen van 2019 maar eens op na: Ik reed 61 koersen, eindigde 50 keer in de top 20 en 40 keer in de top tien. En daar zaten ook wedstrijden op hoog niveau bij, hoor! Ik spreek dan niet over de Vlaamse kermiskoersen, maar die manches van de Coupe de France, daar rijden jongens tussen die strijden voor een profcontract of het net niet gehaald hebben. Geen sukkelaars dus, maar ik stond er steeds. Al duurde het wel lang vooraleer ik kon winnen. Pas op 10 augustus mocht ik een eerste keer juichen.”

Sleutelbeenbreuk

Een tweede zege zat er zeker nog in, maar zal er jammer genoeg niet meer komen. Anderhalve week geleden kwam de 25-jarige ex-prof zwaar ten val tijdens een afdaling. “Een spijtig voorval waar ik zelf niets aan kon doen. Plots kreeg ik een klapband en aan zo’n hoge snelheid ben je gewoon kansloos. Ik ging los over de kop en brak daarbij mijn sleutelbeen. Geen complexe breuk, maar zelfs met een operatie zou ik drie weken buiten strijd zijn en zo de laatste manches van de Coupe de France missen. Dan leek het me beter om het op een natuurlijke manier te laten genezen. Mijn belangrijkste doelen moet ik toch laten schieten. Misschien dat ik wel nog enkele koersen kan rijden, maar dat zal het van het genezingsproces afhangen.”

Farazijn denkt niet dat het een invloed zal hebben op zijn ploegkeuze voor 2020. “Het is niet zo dat ik mijn seizoen nog moest maken, hé. Een nieuw profcontract zal er wel niet inzitten, maar ik ben met een aantal mooie teams aan het onderhandelen. Meer kan ik er nog niet over zeggen. Iets is pas zeker als er een handtekening onder staat. Maar ik hoop nog steeds om weer een stap hogerop te kunnen zetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.