Eerste Trofee Xandro Meurisse voor Jens Dalle

De aanwezige nieuwelingen uit de top 15 van de Trofee Xandro Meurisse. Laureaat Jens Dalle is de tweede van links bovenaan. Centraal staat Xandro Meurisse met zijn vriendin Steffi Derveaux en zoontje Lowie. (foto SD)
Redactie KW

Vorige week vrijdagavond vond in Zwevegem de uitreiking van de eerste Trofee Xandro Meurisse voor nieuwelingen plaats. Winnaar Jens Dalle uit Diksmuide kreeg zijn prijs uit handen van de lokale wielerheld. “Als renner moet je altijd blijven geloven in wat je kan en nooit opgeven”, aldus Meurisse.

Het wielerseizoen 2019 zit erop. Na een wielerjaar worden traditiegetrouw een aantal bekroningen uitgedeeld. De winnaars van de IJzeren Briek raakten vorige week donderdag bekend. Een dag later werden de Zwevegemse renners gevierd en vond de uitreiking van de eerste Trofee Xandro Meurisse plaats. Het regelmatigheidsklassement bestaat uit vijf nieuwelingenwedstrijden in Groot-Zwevegem: Heestert, Kreupel, Otegem, Heestert en als afsluiter Sint-Denijs. Albert Vantomme is één van de drijvende krachten achter de organisatie. “Met deze trofee willen we het wielrennen in Zwevegem in de schijnwerpers plaatsen. We hebben veel goede renners en willen hun de kans geven om hun hobby uit te voeren. Door hieraan een klassement met mooi geldprijzen te koppelen, willen we hen extra motiveren.”

In jezelf geloven

De eerste laureaat van de Trofee Xandro Meurisse werd Jens Dalle. De tweedejaarsnieuweling won dit seizoen zeven wedstrijden, waaronder die van Heestert. Hij haalde het voor Wout Remmerie, die tweede werd in Kreupel. Milan De Meester mocht als derde mee op het podium. Hij won de eerste wedstrijd in Heestert en ook in Otegem was hij de sterkste. Op het podium kreeg de Diksmuidenaar zijn trofee uit handen van Xandro Meurisse. “Ik zie dit als een bekroning voor mijn regelmaat. Het is fijn ze uit handen te krijgen van renners als Xandro”, vertelt Jens.

Ik wilde met plezier mijn naam koppelen aan dit initiatief. Fijn om deze jonge renners eens te zien

Eerste Trofee Xandro Meurisse voor Jens Dalle
© BELGA

Door zowel een EK- als WK-selectie was Meurisse één van de revelaties van 2018. Dit jaar kon hij ondanks een minder voorjaar toch bevestigen. In juli maakte hij namelijk een geslaagd debuut in de Tour de France. In de eerste rit greep hij nipt naast de bollentrui. De volgende etappes behaalde hij talrijke ereplaatsen met als hoogtepunt zijn derde plaats op La Planche des Belles Filles. Uiteindelijk finishte hij zelfs nog als 21ste in het eindklassement. “Ik wilde met plezier mijn naam koppelen aan dit initiatief. Het is fijn om deze jonge renners eens te zien. Ik probeer de uitslagen in de krant ook wat te volgen en de naam van Jens is mij al vaak opgevallen. Ik won er maar vier als tweedejaarsnieuweling, dus hij doet alvast beter dan mij. Of hij een voorbeeld aan mij mag nemen? Tot de beloften misschien wel. Ik hoop dat het erna toch iets gemakkelijker gaat voor hem.” Daarnaast sprak Meurisse ook de voltallige zaal toe. “Als renner moet je altijd blijven geloven in wat je kan en nooit opgeven. De steun uit je omgeving is heel belangrijk en die moet je koesteren. Het belangrijkste blijft plezier hebben in je sport. Bij de jeugd moet je je amuseren en fietsen zonder druk.”

Boost voor Zwevegem

Naast de uitreiking van de Trofee werden de Zwevegemse renners gehuldigd. Eén voor eén werden ze naar voor geroepen en aan het publiek voorgesteld. Thibo Germonprez won dit seizoen als eerstejaarsnieuweling drie keer. Hij barst van de gezonde ambitie. “Als aspirant won ik er tien, dus ik wil dat graag evenaren.” Ook belofte Mathias Vanoverberghe was aanwezig. Zijn voorjaar verliep minder goed, maar door een aantal mooie prestaties in het najaar kon hij toch zijn seizoen redden. “Dit seizoen reed ik de Rondes van Luik en Oost-Vlaanderen. Die wedstrijden waren ideaal om sterker te worden. In 2020 hoop ik als vierdejaarsbelofte nog een stap voorwaarts te zetten.”

Het laatste woord was voor organisator Albert Vantomme. “Ik ben heel blij met het verloop van de avond. De ouders en renners leren elkaar zo ook in een wat gemoedelijkere sfeer beter kennen. De talrijke opkomst doet mij deugd. Hopelijk kunnen we zo het wielrennen in Zwevegem een boost geven.”

Alphonse Vermote van het sportmedisch center Vitori, Marcel Vanbelleghem, Kilian Baillievier, Mathias Vanoverberghe en Dirk Vanoverberghe
Alphonse Vermote van het sportmedisch center Vitori, Marcel Vanbelleghem, Kilian Baillievier, Mathias Vanoverberghe en Dirk Vanoverberghe

Thibo Germonprez, Lieven Verlinde, David Germonprez, Rita Vanbrabant, Nancy Verlinde en Alex Germonprez
Thibo Germonprez, Lieven Verlinde, David Germonprez, Rita Vanbrabant, Nancy Verlinde en Alex Germonprez

Chris Vandenbroucke, Björg Vandenbroucke, Ilse Vromant, Bjintse Vandenbroucke en Zwevegems schepen van Sport Raf Deprez
Chris Vandenbroucke, Björg Vandenbroucke, Ilse Vromant, Bjintse Vandenbroucke en Zwevegems schepen van Sport Raf Deprez

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.