Eerste start onder de Menenpoort voor de renners van Gent-Wevelgem

De start van Gent-Wevelgem veranderde last minute nog naar de Menenpoort. © EF
Redactie KW

Onder de Ieperse Menenpoort is zondagmorgen de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem gestart. Het was burgemeester Emily Talpe die de renners verwelkomde in haar stad. “Net deze week kenden we een groot aantal besmettingen in Ieper zodat ik wel even vreesde voor deze koers. Na het overleg met alle betrokken diensten was ik ervan overtuigd dat we toch de wedstrijd coronaproof konden laten doorgaan.”

Het was een bijzondere start van de wielerklassieker die anders in het voorjaar wordt gereden. Nu dus in het najaar. En voor het eerst met start in Ieper.

“Last minute hebben we de startlocatie van de Grote Markt naar de Menenpoort gebracht. Zo konden we publieksvrij de koers laten starten. Dit had ook als voordeel dat de beelden nog indrukwekkender waren. De renners werden gefilmd onder de Menenpoort en de kijkers zagen thuis de Grote Markt en de indrukwekkende Lakenhallen. We hopen als stadbestuur dat deze beelden de kijkers overtuigt om hier een city trip te boeken”, aldus burgemeester Talpe.

Stad Ieper heeft voor de volgende vijf jaar een overeenkomst met de organisatie voor de start van de wielerklassieker. Of er aansluitend ook nog een aankomst wordt voorzien in de Kattestad is volgens de burgemeester nog niet aan de orde.

“Ik kan alleen maar zeggen dat we een uitstekende samenwerking hebben met de organisatie. Na vijf jaar volgt een evaluatie en daaruit kunnen misschien wel nieuwe ideeën groeien.” De start werd eveneens bijgewoond door kersvers minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Lees verder onder de foto

Burgemeester Emmily Talpe verwelkomt minister van Binnenlandse Zaken met ook schepen Soenen op de foto.
Burgemeester Emmily Talpe verwelkomt minister van Binnenlandse Zaken met ook schepen Soenen op de foto.

“Het waren lange kilometers vanuit Schoten maar ik wou vanop de eerste rij zien hoe deze koers coronaproof georganiseerd werd. En dat zag ik ook en dat stemt me tevreden.” De minister is zelf ook een wielerliefhebster en toert vaak met een aantal collega’s rond op de racefiets. “Voorlopig is dat in de Vlaamse Ardennen maar hier moet het ook fijn zijn om te fietsen. Ik ga zeker mijn groepje fietsvrienden overtuigen om hier eens in de sporen van de profs te komen fietsen.”

Door de gewijzigde startlocatie konden vader Stefaan, dochter Liesbet en zoon Lieven Debruyne plots aan de voordeur de start meemaken. “Leuk om zien hoe alles hier vlot verloopt. Zo heeft elke renner bij de presentatie een vooraf gekregen plaats met nummer en werd één renner van elke ploeg aangewezen voor een leuke babbel met Linde Merckpoel.”

Lees verder onder de foto

Door de gewijzigde startlocatie konden vader Stefaan, dochter Liesbet en zoon Lieven Debruyne plots aan de voordeur de start meemaken.
Door de gewijzigde startlocatie konden vader Stefaan, dochter Liesbet en zoon Lieven Debruyne plots aan de voordeur de start meemaken.© EF

De familie kijkt straks ook uit naar de doortocht van de koers in Wulvergem, het geboortedorp van de moeder van het gezin. Wulvergem is naast het kleinste dorp van Heuvelland ook het geboortedorp van Kenny Molly, die deze morgen tekende voor de eerste ontsnapping van de dag. Kenny Molly is prof bij team Bingoal Wallonie Bruxelles en zat ook vorige week mee vooraan in Luik-Bastenaken-Luik.

“Dit is mijn eerste Gent-Wevelgem en dat wil ik niet zomaar voorbij laten gaan.” Net voor de start werd gegeven zocht één van de favorieten op de zege Wout van Aert nog even de mobiele toiletten op voor een plaspauze en reed Mathieu Van der Poel, die andere topfavoriet, als laatste weg vanonder de Menenpoort.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier