Eerste Sanremo voor Timothy Dupont: “Pas op voor Ewan…”

Caleb Ewan en Dylan Groenewegen tijdens de Tour van 2019: wie is de snelste sprinter ter wereld? (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Timothy Dupont (32) is al altijd een laatbloeier geweest. Op zijn 26ste debuteerde hij als prof. Op zijn 30ste reed hij zijn eerste Tour. En op zijn 32ste verschijnt hij nu aan de start van zijn eerste Milaan-Sanremo, terwijl de Gistelnaar wel al jaren de snelste West-Vlaamse spurter is. Hij is dan ook de geschikte persoon om een top tien van snelste sprinters te maken. “Groenewegen is intrinsiek de snelste, maar pas op voor Ewan als het bergop gaat.”

Internationaal

1. Dylan Groenewegen

“Voor mij momenteel de snelste van het hele peloton. Als hij goed gebracht wordt, is hij bijna onklopbaar. In Nokere heb ik ooit de jonge versie geklopt, maar de voorbije jaren heeft hij nog enkele stappen gezet. Echt heel sterk.”

2. Fabio Jakobsen

“Ik denk dat hij binnen Deceuninck-Quick-Step intrinsiek nog iets sneller is dan Sam Bennett, maar de Ier is in lastigere koersen sterker. Maar een goeie Jakobsen kan in ideale weersomstandigheden Gent-Wevelgem winnen.”

3. Pascal Ackermann

“Ik kon hem in 2015 en 2016 een paar keer verslaan, maar sinds hij bij Bora rijdt, is er, met zijn treintje, niets meer tegen te doen.”

4. Sam Bennett

“Ik heb hem de voorbije jaren zien groeien. Hij heeft serieuze stappen gezet. Bij Bora werd hij een beetje onderschat, maar nu wordt hij bij Deceuninck-Quick-Step enorm gewaardeerd. Ik denk dat hij nog stappen zal zetten, zeker met een leadout als Michael Morkov. Die is echt bangelijk goed. Sabatini is nu wel met Viviani naar Cofidis, maar Bert Van Lerberghe kan dat ook. Hij is sterk en kan van ver aangaan.”

5. Caleb Ewan

“De snelste van allemaal in zijn type koersen, met een sprint bergop. Als hij in Milaan-Sanremo de Poggio overleeft, is hij de grootste kanshebber op winst.”

6. Fernando Gaviria

“Voor mij intrinsiek bij de drie snelste sprinters ter wereld. Ik klopte hem ooit in Koolskamp. Of die topsprinters mij kennen? Jazeker. Gaviria komt geregeld een klapje doen en ook met Ackerman, Groenewegen, Jakobsen, Groenewegen en zeker Hofstetter praat ik geregeld.

7. Nacer Bouhanni

“Begon uitstekend aan 2020. Zijn keuze om Cofidis te verlaten, was de juiste. Hij hoort bij de beste sprinters ter wereld, als hij zich kan beheersen. Maar hij is daar niet uniek in. Geloof me, niet elke sprinter heeft een goed karakter.”

8. Elia Viviani

“Intrinsiek heel rap, maar nu hij zijn treintje van bij Deceuninck-Quick-Step niet meer heeft, wordt het er niet makkelijker op. De tijd zal het moeten uitwijzen.”

9. Alexander Kristoff

“Een echte machtsprinter. Hoe zwaarder de koers, hoe gevaarlijker hij wordt. Dat hij een buikje lijkt te hebben? (grijnst) Ik zou hem wel eens in zijn bloot bovenlijf willen zien. Een sprinter die de Ronde van Vlaanderen wint, kan je niet dik noemen, hé.”

10. Tim Merlier

België

Eerste Sanremo voor Timothy Dupont:
© BELGA

1. Tim Merlier

“Voor mij intrinsiek de snelste sprinter in België. Met dank aan dat voortdurend optrekken en accelereren in de cross. In Kuurne-Brussel-Kuurne en Le Samyn heeft Tim me verrast. Hij heeft meer body gekregen.”

2. Wout van Aert

“Supersterk. Hij werd vorig jaar derde op het BK, na Merlier en ik. Maar de manier waarop hij in die rit in de Tour Viviani en co achter zich hield: echt straf!”

3. Jasper Philipsen

“Is nog heel jong en poeft zich er overal tussen. Ik moet eerlijk zijn: als hij in de buurt komt, begin ik er niet aan. Als hij kwakt, is het kwakken tot hij het wiel heeft.

4. Jasper Stuyven

“Is gewoon heel sterk. Op het einde van de koers heeft hij nog veel power in de benen om te gaan.”

5. Edward Theuns

“Is echt wel vrij rap, hoor. Stagneerde de laatste jaren wel een beetje, maar hij heeft dan ook veel in dienst moeten rijden.”

6. Alfdan Dedecker

“Mijn ploegmaat bij Circus-Wanty-Gobert. Verraste me afgelopen winter op stage tijdens de sprinttrainingen, maar in koers komt het er niet altijd uit. Als hij nog wat sterker wordt, komt het wel in orde. Hij is nog jong.”

7. Jasper De Buyst

“Is snel, maar rijdt bij Lotto in dienst van Ewan. Is heel sterk. Ik heb hem bergop dingen zien doen waarvan ik versteld stond.”

8. Jens Debusschere

“Ik denk dat hij na zijn periode bij Lotto wat is blijven hangen. Hij had nooit naar Katusha mogen gaan, maar het is wel een sterke coureur die beter een leadout zou hebben. Jens kan niet zo goed kwakken en wringen. Het is een vrij rustig type. Hij rijdt altijd achteraan in het peloton.”

9. Baptiste Planckaert

“Een allrounder die ook sterk is als het bergop gaat en zich durft te gooien.”

10. Gianni Vermeersch

“Vermeerschke… (lacht) Hij is echt wel rap hoor, al denk ik dat het vooral met plaatsing en frisheid te maken heeft. Intrinsiek is hij niet bij de rapste, maar hij is gewoon heel sterk. Op de weg heb ik hem al dingen zien doen die me verbaasd hebben, zeker in Gent-Wevelgem. Ik was mee met de eerste groep en we zagen geen Gianni Vermeersch. Maar op een bepaald moment, vrij laat in de koers, is hij toch nog komen aansluiten. Als je dan ziet dat hij nog de sprint voor Van der Poel kon aantrekken… Een sterk nummer. Ik wist niet dat hij dat kon.”

Timothy Dupont. (foto Belga)
Timothy Dupont. (foto Belga)© BELGA

En over zichzelf…

Dupont wilde zichzelf liever niet met zijn collega-renners vergelijken. Dat hij bij de tien beste sprinters in België is, staat echter buiten kijf. “Ik denk dat ik enkele sterke troeven heb: ik ben heel regelmatig, ben niet de sterkste of snelste in koers, maar ik kan wel overleven. Ik ben zelden ziek, kan een zwaar programma aan en 80 koersdagen is voor mij niet veel. Voor een ploeg als Circus-Wanty-Gobert ben ik heel belangrijk voor de UCI-punten.”