Edward Theuns sprint naar de zege in Knokke, finale ontsierd door valpartij

© BELGA
Redactie KW

Edward Theuns (Trek-Segafredo) heeft donderdag de eerste rit in lijn van de Baloise Belgium Tour, met start in Buggenhout en aankomst na 177,3 kilometer te Knokke-Heist, gewonnen.

Al vrij vroeg in de wedstrijd, na amper 10 kilometer, trokken Ludwig De Winter en de Nederlander Brian van Goethem ten aanval. Piotr Havik trachtte de kloof naar de twee leiders te overbruggen maar slaagde niet in zijn opzet. De vroege vluchters boekten een maximale voorsprong van zowat vier minuten op het peloton waarin vooral de renners van Crelan-Vastgoedservice, met leider Wout van Aert in hun rangen, het peloton regelden. De vluchters mochten met 1:10 voorsprong beginnen aan de twee plaatselijke ronden, van elk 25 kilometer, op en rond ‘De Wandelaar’ in Knokke-Heist.

Algemene hergroepering

Bij het aansnijden van de slotronde was de voorsprong gezakt naar 35 seconden. Het tweetal mocht ook de ‘Gouden Kilometer’ intrekken. Achter het duo pakte onder andere Tiesj Benoot één seconde bonificatie. Met nog 17 kilometer voor de boeg waren de twee vroege vluchters eraan voor de moeite en kregen we een algemene hergroepering. De Nieuw-Zeelander Jack Bauer probeerde in zijn eentje de aangekondigde massaspurt te ontlopen, maar slaagde daar niet in. Op acht kilometer van de eindmeet zette Tony Martin, de tweede van het algemene klassement, een aanval, op maar zijn poging was een heel kort leven beschoren.

Tiental renners tegen de vlakte

Op anderhalve kilometer van de eindmeet sloegen halfweg het peloton een tiental renners tegen de grond. In de daaropvolgende groepssprint nam Edward Theuns de maat van iedereen en kon op ‘De Wandelaar’ de rechtervuist ballen.

Morgen vrijdag trekt de karavaan vanuit Knokke-Heist naar Herzele voor een tocht van 200,4 kilometer. Deze etappe wordt doorspekt met enkele pittige kasseizones en de beklimmingen van de Valkenberg, Leberg en Berendries.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier