Dylan Groenewegen wint openingsrit Vierdaagse van Duinkerke, Timothy Dupont tiende

© belga
Redactie KW

Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma) heeft dinsdag de eerste etappe van de 65ste Vierdaagse van Duinkerke, met start in Duinkerke en aankomst na 172,9 kilometer in Condé-sur-l’Escaut, gewonnen. De 25-jarige Nederlander was oppermachtig in een massasprint en gaf onder andere de Fransman Marc Sarreau het nakijken. Zijn land- en teamgenoot, Mike Teunissen, die de sprint aantrok voor Groenewegen, bolde nog als derde over de eindmeet. Beste Belg en West-Vlaming was Timothy Dupont met een tiende plaats.

Voor Dylan Groenewegen werd het meteen zijn 6de zege van het seizoen nadat hij eerder al mocht zegevieren na een etappe in de Ronde van Valencia, een rit in de Ronde van de Algarve, twee etappes in Parijs-Nice en de Driedaagse Brugge-De Panne.

De etappe naar Condé-sur-l’Escaurt verliep in het begin heel nerveus. Diverse renners trachten een vroege vlucht op te zetten. Julien Duval, Frederik Backaert, Nicolas Baldo en Dries De Bondt leken daar na 4 kilometer al in te slagen maar vier kilometer verderop draaiden de renners van Team Jumbo-Visma het gashendel helemaal open en zo werd de vlucht vrijwel onmiddellijk tenietgedaan.

Die tempoversnelling had wel tot gevolg dat de grote groep in twee stukken brak. Na verloop van tijd keerde de rust terug en smolt alles weer samen. Jelle Wallays verzekerde zich van de eerste tussensprint, maar werd gedeclasseerd omdat hij blijkbaar het voet- of fietspad zou gebruikt hebben. Na die bewuste sprint muisden Tom Devriendt, Elmar Reinders, Samuel Leroux en Nicolas Baldo er vanonder. Dit viertal kreeg wel een vrijgeleide van het peloton al werd de afstand tussen beiden nooit groter dan 3:30.

Tom Devriendt bergkoning

Tom Devriendt maakte van de nood een deugd en kwam op de drie hellingen onderweg steeds als eerste boven. De renner van Wanty-Groupe Gobert verzekerde zich zo van de eerste bolletjestrui, als leider in het bergklassement.

De voorsprong van de vier slonk naarmate de finishzone in aantocht kwam. Tom Devriendt en Nicolas Baldo lieten op 13 kilometer van de finish lopen. Enkel Samuel Leroux en Elmar Reinders pruttelden nog wat tegen maar op 4 kilometer van de eindmeet waren ook zij eraan voor de moeite. Het sein dan voor de mannen van Team Jumbo-Visma om hun sprinttreintje op te zetten en zo Dylan Groenewegen naar de meet te brengen. De Nederlander klaarde de klus met twee vingers in de neus en kreeg er de roze leiderstrui bovenop.

Woensdag trekken de renners van Wallers naar Saint-Quentin voor een tocht van 177,7 kilometer doorspekt met twee hellingen.

Tom Devriendt laat ploegbelang primeren boven bolletjestrui

Tom Devriendt mocht in de openingsetappe van de Vierdaagse van Duinkerke het podium op om de bolletjestrui in ontvangst te nemen. De renner van Wanty-Groupe Gobert is erg blij met de trui, maar laat het ploegbelang primeren.

“Natuurlijk pak ik met deze trui een pak publiciteit”, vertelde Devriendt. “Ik wist dat onze vlucht nooit tot het einde zou dragen. Daarvoor speelde het peloton te veel met ons. Dan kregen we anderhalve minuut, dan was de kloof opnieuw geslonken tot 35 seconden. Ik hield op 13 kilometer van de eindmeet de benen stil want de grote groep was dan al genaderd tot 150 meter, al dachten Leroux en Reinders daar nog enkele kilometers anders over.”

Vraag is of Tom Devriendt nu de trui wil verdedigen. “Dat zullen we bespreken met de ploeg maar ik denk dat er hier andere belangen primeren dan de bolletjestrui. We zijn naar de Vierdaagse van Duinkerke afgezakt met een sterk team dus kan ik maar beter mijn krachten sparen om mijn ploeggenoten bij te staan op jacht naar ritwinst en een goed eindklassement. Ik denk dan aan Timothy Dupont, Frederik Backaert en Yoann Offredo.”

Jelle Wallays maakt bewogen comeback: winst in tussensprint maar ook val en declassering

Jelle Wallays kende een bewogen eerste rit in de Vierdaagse van Duinkerke. De renner van Lotto Soudal kwam in de laatste zeven kilometer ten val, met een fikse snee in de rechterhand tot gevolg. De wedstrijdjury declasseerde de Belg bovendien, nadat hij de eerste tussensprint pakte na 22 kilometer.

“Ik zou tijdens die tussensprint blijkbaar op het fiets- of voetpad gereden hebben en mij zo voordeel gedaan hebben ten opzichte van de rest”, verklaarde Wallays. “De waarheid is echter compleet anders. Ik wou me mengen in die tussensprint, maar kreeg een kwak van een of andere renner. Om een val te vermijden week ik uit en belandde zo op het fietspad. Voor even maar. Genoeg blijkbaar om mij terug te fluiten.”

“Op zeven kilometer van de eindmeet sloeg ik tegen het asfalt en hield daar een gapende wonde aan mijn hand aan over”, vervolgde hij. “Ik had me deze eerste schooldag wel anders voorgesteld. Al bij al mag ik niet klagen. Ik kon mee met de rest en kende niet al te veel problemen. Dat geeft me alvast goede moed voor wat nog moet komen. Ik heb een zware periode achter de rug. De honger om me te meten met de rest is zeer groot.”

Na zijn val in de Ronde van Argentinië en ziekte net voor de Ronde van Romandië mocht Wallays in Duinkerke opnieuw aan de slag.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier