Dwars door Vlaanderen 2019 met Valverde én Van der Poel?

Yves Lampaert won de voorbije twee edities van Dwars door Vlaanderen. Sep Vanmarcke werd dit jaar derde. © BELGA
Redactie KW

Afgelopen maandag vond in het hoofdgebouw van Renson de persvoorstelling van Dwars door Vlaanderen plaats. Samen met burgemeester Kurt Vanryckeghem, ex-profrenster Lieselot Decroix en DDV-voorzitter Carlo Lambrecht blikken we vooruit.

Nadat CD&V opnieuw een absolute meerheid veroverde in de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober mocht Kurt Vanryckeghem een vervolg breien aan zijn burgemeesterschap. “Het is zoals een koers winnen. Pas aan de meet worden de prijzen uitgedeeld”, begint Kurt. “Met Dwars door Vlaanderen, Zulte Waregem en Waregem Koerse hebben we als middelgrote stad met een dorpsmentaliteit drie sportieve troeven in de hand. Alle drie vormen ze een vaste waarde voor onze stad. De toekomstplannen met de Vlaamse wielerklassieker ogen heel rooskleurig. Binnenkort gaan we met alle partijen rond de tafel zitten om het contract open te breken.”

Achtste vrouweneditie

“Dwars door Vlaanderen voor vrouwen is aan zijn achtste editie”, vertelt Lieselot Decroix, die verantwoordelijk is voor de organisatie ervan. “Het is steeds professioneler geworden. Van een lokaal criterium zijn we gegroeid naar een UCI 1.1-wedstrijd. In tegenstelling tot de mannen starten de vrouwen niet in Roeselare, maar in Tielt. Alle topploegen zullen normaal wel aan de start staan door zijn plaats op de kalender. Enkele dagen later staat immers de Ronde van Vlaanderen op het programma. Daardoor is het parcours niet extreem zwaar. Met Trek-Segafredo zal er een nieuwe ploeg aanwezig zijn.”

Alejandro Valverde zal volgend jaar voor de derde keer - na 2014 en 2018 - aan de start van Dwars door Vlaanderen verschijnen. (Foto's JV/Belga)
Alejandro Valverde zal volgend jaar voor de derde keer – na 2014 en 2018 – aan de start van Dwars door Vlaanderen verschijnen. (Foto’s JV/Belga)© BELGA

“Dwars door Vlaanderen vindt dit jaar slechts enkele dagen voor de Ronde van Vlaanderen plaats”

“De 74ste editie van Dwars door Vlaanderen voor elite mannen zal opnieuw een uitdaging zijn”, vangt voorzitter Carlo Lambrecht aan. “We zijn heel tevreden met de aanpassing op de internationale kalender. Sinds vorig jaar tekent de voorjaarsklassieker niet langer anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen present, maar slechts enkele dagen voor Vlaanderens Mooiste. Alles verloopt daardoor organisatorisch makkelijker. Een extra meerwaarde van die aanpassing is ook het sterker bezette deelnemersveld. Niet enkel de datum werd veranderd, ook het parcours en de afstand werden onder handen genomen. Met de Kluisberg en de Knokteberg creëerden we twee nieuwe uitgangspunten. De renners moeten de Knokteberg wel ‘maar’ tweemaal overwinnen en geen driemaal zoals vorig jaar. De Oude Kwaremont en de Paterberg laten we sindsdien links liggen. De afstand werd ingekort tot een 180-tal kilometers om bij te dragen tot de spankracht.”

Nieuwe helling

“Een kleine toevoeging aan het parcours van 2019 is de heraangelegde berg ten Houte in Schorisse. Het steilste stuk van de berg, goed voor zo’n 300 meters, bestaat nu uit kasseien in plaats van asfalt. Voor vele profrenners is het onbekend terrein, maar het is zeker een niet te onderschatten helling met een piek van 21 %. Het zou wel eens een bepalende factor kunnen worden.”

“Door de samenwerking met Flanders Classics van Wouter Vandenhaute blijven we attent om de identiteit te vergroten. Maar de komende jaren gaan we vooral voor stabiliteit. Daarnaast vormen we met Roeselare-Tielt-Waregem een magnifieke driehoek.”

Dwars door Vlaanderen 2019 met Valverde én Van der Poel?

“We zijn al lange tijd bevriend met mensen van de Ronde van Andalusië. Door die band hebben we een link met Movistar Team. Recentelijk hebben we een mail ontvangen dat wereldkampioen Alejandro Valverde aan de start zal verschijnen. Dit voor de derde keer. El Imbatido of beter gezegd de onverslagene was in 2018 één van de smaakmakers van onze koers. Bovendien zal het zijn eerste wedstrijd op Belgische bodem zijn. Samen met Belgisch kampioen Yves Lampaert, die zich al tweemaal tot winnaar kroonde in Waregem, en olympisch kampioen Greg Van Avermaet zal het opnieuw een wedstrijd worden om duimen en vingers bij af te likken. De aanwezigheid van wereldkampioen in het veld Mathieu van der Poel is nog een vraagteken, maar het zou een unicum zijn om beide wereldkampioenen te mogen verwelkomen op woensdag 3 april”, besluit Wielsbekenaar Carlo Lambrecht. (JV)