Dries De Bondt pakt Belgische driekleur in Anzegem

© belga
Tom Vandenbussche

Dries De Bondt is de nieuwe Belgische kampioen op de weg bij de profs. De renner van Alpecin-Fenix liet in Anzegem Iljo Keisse en Pieter Serry achter zich. De Bondt volgt Tim Merlier op. Xandro Meurisse werd eerste West-Vlaming op de negende plaats.

Robbe Ghys, Franklin Six en Jordy Bouts waren de eerste vluchters van de dag. Aan de voet van de Muur van Geraardsbergen bedroeg hun voorsprong 3’30”. Op die klim raakte het peloton echter verbrokkeld en daalde de voorsprong van de drie zienderogen. Tim Declercq en Louis Vervaeke maakten de sprong, zodat we vijf koplopers kregen. Na 61 km kregen we echter een algemene hergroepering.

Theuns rijdt weg

Floris De Tier, Thomas De Gendt, Tim Declercq, Tom Devriendt, Thomas Sprengers en Jordi Bouts probeerden het, maar kregen nooit veel voorsprong. Daarna was het Edward Theuns die op zijn eentje waagde. Hij kreeg het gezelschap van een 15-tal renners. Bij het ingaan van de zeven plaatselijke rondes volgde het peloton op 20 seconden.

De groep dikte nog aan tot 20 renners. Jan Bakelants was de laatste die de sprong kon maken. De 19 anderen: Dries De Bondt, Otto Vergaerde, Tosh Van der Sande, Iljo Keisse, Pieter Serry, Nathan Van Hooydonck, Edward Theuns, Jan Bakelants, Alfdan De Decker, Aaron Van Poucke, Dimitri Peyskens, Ludovic Robeet, Michael Van Staeyen, Laurens Sweeck en de West-Vlamingen Jelle Wallays, Xandro Meurisse, Lindsay De Vylder (uit Oost-Vlaanderen ingeweken Anzegemnaar), Gianni Marchand, Eli Iserbyt en Mathias De Witte. Hun voorsprong steeg al vlug tot boven de vier minuten. In het peloton was het Lotto-Soudal, dat met Van der Sande en Wallays slechts twee pionnen mee vooraan had, die de achtervolging leidde.

Dries De Bondt pakt Belgische driekleur in Anzegem
© BELGA

Vanmarcke in beeld

De 20 vluchters gingen de drie laatste ronden in met twee minuten voorsprong. Van een georganiseerde achtervolging was intussen geen sprake meer. Er kwamen enkele speldenprikken, onder meer van Tim Declercq en Sep Vanmarcke. Achteraan stond de deur open. Op de Tiegemberg kwam er een forse versnelling van Dylan Teuns. Opnieuw was Vanmarcke bij de pinken, net als Gianni Vermeersch, Greg Van Avermaet en neoprof Mauri Vansevenant. Opnieuw kwam alles weer samen. De voorsprong van de kopgroep, waaruit Eli Iserbyt intussen was weggevallen, bleef rond de twee minuten hangen. Dries Van Gestel ging op zijn eentje in de tegenaanval.

Op 25 km van de finish versnelde Bakelants vooraan op de Tiegemberg. Even verder probeerde Wallays. Bij het ingaan van de laatste ronde kwam alles echter weer samen. Het peloton volgde op ruim twee minuten. De nieuwe Belgische kampioen zat dus vooraan. Bakelants probeerde het opnieuw. Meteen erna ging Dries De Bondt aan. Serry, Van Poucke en Wallays konden mee. Meurisse moest achtervolgen voor Circus-Wanty-Gobert en reed de kloof dicht.

De volgende die het probeerde, was Theuns, de enige in de kopgroep die de Tour in de benen heeft, maar zijn aanval droeg opnieuw niet ver. Op de Tiegemberg ging Serry, zondag van de partij op het WK, die fors aanging. De Bondt counterde. Op de top kwam Serry in een bocht naar rechts echter ten val. De Bondt kwam nu alleen op kop. Keisse, Theuns, Bakelants, Van Staeyen en Robeet gingen in de tegenaanval.

De Bondt had duidelijk nog overschot. Wallays reed de kloof met de tegenaanvallers dicht. Op de laatste beklimming van de Tiegemberg ging Bakelants hard door. Serry nam over en ook Mathias De Witte gaf een prima indruk, maar De Bondt hield stand en werd verdiend Belgisch kampioen. Iljo Keisse en Pieter Serry, ploegmaats bij Deceuninck-Quick-Step, spurtten naar de tweede en derde plaats.

Xandro Meurisse: “Zonde”

Xandro Meurisse (Circus-Wanty-Gobert) was niet tevreden met het wedstrijdverloop. “Ik had een goed gevoel, maar daar koop ik natuurlijk niets mee”, aldus de Zwevegemnaar. “De Bondt was sterk, maar hij deed de helft van de koers ook niets van kopwerk. Omdat die van Lotto ook niet reden, zei hij. En gelijk heeft hij. Ik snap de tactiek van Lotto niet goed. Vooraan namen ze niet over en achteraan zaten ze te achtervolgen.”

Dries De Bondt pakt Belgische driekleur in Anzegem
© BELGA

Mathias De Witte (VC Roubaix-Lille Métropole) was een opvallende aanwezige in de kopgroep. Tijdens de laatste beklimming van de Tiegemberg trok hij zelfs mee in de tegenaanval. “Samen met Bakelants en Serry. De Bondt was echter heel sterk. We kwamen geen meter dichterbij. Ik wist dat wel. Als hij in een ontsnapping zit, is hij heel moeilijk tegen te houden.”

“Ik ben ontgoocheld”, vervolgt De Witte, die zondag Paris-Chauny rijdt en in oktober ook nog Parijs-Tours betwist. “Er zat meer in dan die verre ereplaats, maar na die tegenaanval op de Tiegemberg zat ik door mijn beste krachten heen. Aan de andere kant: ik kan niet klagen als je ziet vanwaar ik kom (De Witte kwam in juli 2019 zwaar ten val in een Italiaanse rittenkoers en moest maandenlang revalideren, red.). Normaal zat ik nu in een karreke.”

Dries De Bondt pakt Belgische driekleur in Anzegem
© BELGA

Sep Vanmarcke: “Omstandigheden zaten niet mee”

Plaatselijke man Sep Vanmarcke miste de goeie vlucht. “Ik begrijp niet goed waarom Lotto die kopgroep meer dan vier minuten liet wegrijden. Er waren eigenlijk heel veel rare acties in dit BK. Maar ik wil niemand de schuld geven, want ik was zelf niet mee. Voor eigen volk dit kampioenschap rijden, was a once in a lifetime. Alleen zaten de omstandigheden niet mee.”