Driedaagse zonder door bacterie gevelde voorzitter maar mét Jurgen Van De Walle

Adjunct-koersdirecteur Jurgen Van De Walle, Johan Van Hecke en secretaris Yves Berquin tijdens de persvoorstelling van de Driedaagse. (Foto EDK)
Redactie KW

Voorzitter en koersdirecteur Bernard Van De Kerckhove van de Driedaagse De Panne-Koksijde ligt al negen weken in het ziekenhuis. Dat werd dinsdagvoormiddag gezegd bij de voorstelling van de rittenwedstrijd.

Onder ruime belangstelling werd dinsdag 24 maart de 39e editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde voorgesteld. De wielerdriedaagse is een organisatie van KVC Panne Sportief, in samenwerking met de verschillende gemeentebesturen waar een start en/of aankomst plaatsvindt. De wielerdriedaagse vindt plaats van 31 maart tot 2 april.

Gespreksonderwerp voor de eigenlijke voorstelling was het drama dat voorzitter en koersdirecteur Bernard Van De Kerckhove overkomen is. Bernard zal er dit jaar voor het eerst niet bij zijn door een gedwongen hospitalisatie. Hij ligt al negen weken in het ziekenhuis, nadat hij besmet raakte door een bacterie na een ogenschijnlijk banale ingreep aan de sinussen.

Als koersdirecteur wordt hij voor huidige editie vervangen door Geert Penez, voorzitter van Kuurne-Brussel-Kuurne. Zijn assistent wordt ex-wielrenner Jurgen Van De Walle. Hij staat ook klaar om Bernard eventueel op te volgen mocht dit vanaf volgend jaar nodig blijken. “Ik ben nog niet zo lang geleden gestopt als actief renner en met de functie van koersdirecteur ben ik niet zo vertrouwd. Daarom zal Geert, die deze taak op zich nam in Kuurne-Brussel-Kuurne, me assisteren”, zegt Jurgen Van De Walle. “Het is een nieuwe uitdaging die ik graag aan wil gaan. Ik heb wel de bagage als renner, maar een koers leiden is toch iets anders. Het is leuk nu ook eens aan de andere kant van de barrière te staan. Ik ken de wegen en hellingen nog steeds als mijn broekzak. Het geeft me voldoende inzicht om tijdig te kunnen anticiperen.”

Deze gemeentes worden aangedaan

Net als vorig jaar wordt de Driedaagse op gang geschoten in De Panne. Van daaruit gaat het via Kortemark, Lichtervelde, Koolskamp, Kruishoutem naar de Vlaamse Ardennen waar na 92 kilometer met de Edelare de eerste van dertien hellingen wacht. Na 112,6 kilometer vat men twee plaatselijke ronden aan in Zottegem waarin telkens de beklimmingen van de Leberg, Berendries, Valkenberg, Eikenmolen en de Klemhoutstraat verweven zit.

Op woensdag gaat het vanuit Zottegem naar Koksijde, met zijn 217,2 kilometer meteen de langste etappe van deze driedaagse. Vanuit de Egmondstede trekt men weer naar de kust met passages in Oudenaarde, Vichte, Izegem, Roeselare, Ieper om zo in het Heuvelland te trekken met de beklimmingen van de Mesenberg, Monteberg, Kemmelberg, Rodeberg en Vidaigneberg. Daarna gaat het naar Koksijde waar drie plaatselijke ronden, van elk 12,9 kilometer, voorzien zijn op en rond de Ter Duinenlaan.

De Driedaagse De Panne-Koksijde wordt afgesloten op donderdag met het traditionele dubbele programma. Om 9u30 trekt het peloton zich op gang voor een vlakke rit in lijn over 111,4 kilometer met één plaatselijke ronde van 8,4 kilometer. In de namiddag is er de afsluitende individuele tijdrit over 14,2 kilometer met een passage over de zeedijk en aankomst in het centrum van De Panne. Meteen kennen we dan de opvolger van Guillaume Van Keirsbulck.

Mooi deelnemersveld

Elf ploegen uit de WorldTour nemen deel aan de Driedaagse De Panne-Koksijde. Bradley Wiggins, in 2009 al ritwinnaar aan de Belgische kust, is een van de publiekstrekkers. Wiggins start als kopman van Team Sky. De Driedaagse past in zijn voorbereiding op Parijs-Roubaix, waar de Brit dit jaar wil schitteren.

Naast Sky staan met Etixx-Quick.Step, Lotto-Soudal, Astana, FDJ, Lampre-Merida, Orica-GreenEdge, BMC, Katusha, Trek en Movistar nog tien ploegen uit de WorldTour aan het vertrek. De andere teams zijn MTN-Qhubeka, Androni, Wanty-Groupe Gobert, Topsport Vlaanderen-Baloise, Europcar en Wallonie-Bruxelles.

(Belga/EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier