Sven Adams, persverantwoordelijke van AG Insurance: "We zijn al lang actief in de wielerwereld, en hoofdpartner van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond, maar we willen veel meer zijn dan alleen maar sponsor. We zetten ons in voor gezondheidspreventie en gezond leven. Dit partnership is een mooie aanvulling bij ons project 'Move by AG' dat mensen aanzet tot bewegen."

Bruno Dequeecker, voorzitter van KVC Panne Sportief: "Na de lancering van het nieuwe concept vorig jaar, mogen we met trots zeggen dat dit tot een mooi resultaat heeft geleid. Van 5 ploegen zijn we nu gestegen naar 15 WorldTour-ploegen en we hebben veel aandacht in de pers gekregen. Het niveau van de wedstrijd is gestegen en samen met onze nieuwe title partner zullen we samen vooruit denken."

De klassieke kuitenbijters: kasseien, stevige hellingen en de wind

Parcoursbouwer en veiligheidscoördinator Chris Van Cleven paste het parcours lichtjes aan en laat nadars plaatsen op kruispunten waar de wielrenners soms een beetje roekeloos de hoeken afsnijden. De Men's Classic start op 27 maart in de binnenstad van Brugge. De renners hebben dan 205 West-Vlaamse kilometers, 5 hellingen en 7100 m kasseien voor de boeg, met als kuitenbijter De Moeren, waar steevast de stevige wind van de partij is. Ook de passage over de Kemmelberg is een belangrijke scherprechter. Nieuw dit jaar is de passage door Veurne, waar diagonaal over de markt wordt gefietst en waar de wedstrijd op groot scherm is te volgen. Bij de finish in De Panne gebeurt hetzelfde: de renners rijden diagonaal over het nieuwe marktplein en langs dat parcours worden kermisattracties opgesteld.

Een dag later, op 28 maart, legt het vrouwenpeloton in de Women's Classic een parcours van 137 km af tussen Brugge en De Panne, zonder de Kemmelzone. De dames fietsen voornamelijk langs de kustzone, en dus wordt gegarandeerd optornen tegen de wind. Jolien D'Hoore (winnares 2018), Chantal Blaak, Anna Van Der Breggen, Marianne Vos, Lotte Kopecky en Chloe Hosking bevestigden hun deelname al.

De Italiaan Elia Viviani won vorig jaar de Driedaagse Brugge-De Panne. © BELGA

15 WorldTour-ploegen bevestigden hun deelname. Lotto-Soudal rekent op de snelle benen van Caleb Ewan, Deceuninck-Quick-Step brengt het duo Elia Viviani (winnaar 2018) en Fabio Jakobsen in stelling. Verder staan Team Katusha Alpecin (Marcel Kittel en Jens Debusschere), Astana (Magnus Cort Nielsen), UAE Team Emirates (Jasper Philipsen), Trek-Segafredo (Edward Theuns en Jasper Stuyven), Team Sky, Movistar (Jurgen Roelandts), Bora-hansgrohe (Daniel Oss) en Jumbo-Visma aan de start in Brugge.

Het deelnemersveld wordt verder aangevuld door 8 Pro-Continentale ploegen: Sport-Vlaanderen- Baloise, Wanty-Groupe Gobert, Cofidis, Corendon, Direct Energy, WB Veranclassic, Israël Cycling en Roompot Charles.

Plopsa Classic: een familiaal en sociaal wielerevenement

Deze cyclotocht op zondag 24 maart is op maat gemaakt voor families en staat garant voor sportief wielerplezier voor jong en oud. Deelnemers kunnen kiezen voor een afstand van 20, 67, 100 of 140 kilometer, met start en aankomst in Plopsaland De Panne. Het parcours volgt de finale van de profs drie dagen later. Voor de niet-fietsers is er een voordeeltarief voor een dagje Plopsaqua en Mayaland, gekoppeld aan een ontbijt.

Trofeeën

Kunstenaar Willy Henneuse ontwierp een trofee als eerbetoon aan Bernard Van de Kerckhove, die zal worden uitgereikt aan de best presterende jongere. Zoals elk jaar maakt Fernand Vanderplancke uit Oostduinkerke de trofeeën voor de Men's Classic en voor de Women's Classic.

(MVDP)