Drie West-Vlaamse neoprofs bij Sport Vlaanderen-Baloise

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Tom Vandenbussche

Dit seizoen telde Sport Vlaanderen-Baloise maar liefst twaalf West-Vlamingen in zijn kern. In 2018 zullen dat er nog tien zijn. Drie provinciegenoten verlaten de ploeg, twee anderen zetten een punt achter hun carrière en drie beloften maken hun debuut in het profpeloton.

Piet Allegaert, Benjamin Declercq, Kevin Deltombe, Maxime Farazijn, Christophe Noppe, Edward Planckaert en Jonas Rickaert zullen ook volgend seizoen deel uitmaken van Sport Vlaanderen-Baloise. Eliot Lietaer (Quick.Step Floors of WB-Veranclassic-Aqua Protect), Stijn Steels (Crelan-Veranda’s Willems) en Bert Van Lerberghe (Cofidis) trekken naar een ander team, terwijl Jarl Salomein en Jens Wallays geen nieuw contract kregen en een punt achter hun carrière zetten. Lietaer legde tests af bij de ploeg van Patrick Lefevere, maar het is voorlopig onduidelijk of de Vijvenaar effectief zijn West-Vlaamse collega’s Tim Declercq en Yves Lampaert zal kunnen vervoegen. De Waalse ploeg van Christophe Brandt is het alternatief.

Drie West-Vlaamse neoprofs bij Sport Vlaanderen-Baloise
© VDB

Ook tweedejaars Verwilst

Drie West-Vlaamse beloften zullen in 2018 hun profdebuut bij de opleidingsclub maken: Emiel Planckaert, Aaron Verwilst en Jordi Warlop. Emiel Planckaert (Zwevegem) is de jongere broer van Edward en Baptiste en komt over van Lotto-Soudal U23. Als derdejaarsbelofte won hij dit seizoen een rit in de Tour de Moselle en werd hij 19de op het recente WK op de weg in Bergen. Aaron Verwilst (Ruiselede) komt eveneens over van Lotto-Soudal U23 en reed zich vooral in de kijker tijdens de Baby Giro (11de in de eindstand) en de Omloop Het Nieuwsblad (2de). Daarnaast cijferde de tweedejaarsbelofte, die in mei met de nationale ploeg ook mocht aantreden in de Baloise Belgium Tour bij de profs, zich vooral weg in dienst van zijn ploegmaats. Jordi Warlop (Stuivekenskerke) ten slotte reed de voorbije drie seizoenen voor EFC-L&R-Vulsteke, de West-Vlaamse club van Benny Engels, Wim Feys en Michel Pollentier. Hij werd provinciaal kampioen op de weg en won een rit in de Trois Jours de Cherbourg en de Heuvelland Classic. Daarnaast eindigde Warlop, als junior in 2014 nog vice-Europees kampioen op de weg, als derde in Paris-Roubaix.

Drie West-Vlaamse neoprofs bij Sport Vlaanderen-Baloise

Opmerkelijk: Stan Dewulf, net als generatiegenoot Verwilst nog tweedejaarsbelofte, besloot om nog een jaartje bij de beloften te blijven. De Stavelse universiteitsstudent bio-ingenieur wil eerst absoluut zijn bachelor afwerken. HarmVanhoucke, die andere veelbelovende tweedejaars, begint 2018 nog als belofte en stapt vanaf 1 juli over naar Lotto-Soudal, waarvoor hij vermoedelijk zijn profdebuut zal maken in de Ronde van Oostenrijk. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier