Doet Ronde van Frankrijk in 2017 of 2018 West-Vlaanderen aan?

Jean Herreboudt

Recent werd er in Parijs alvast volop onderhandeld met ASO-baas Christian Prudhomme om de Tour nog eens naar onze provincie te halen.

Doet Ronde van Frankrijk in 2017 of 2018 West-Vlaanderen aan?
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt en zijn schepen van financiën Boudewijn Laloo gingen in Parijs de Brugse kandidatuur voor een Tourrit bepleiten bij ASO-baas Christian Prudhomme. Ze kregen daarbij de steun van Yves Leterme, een vriend van Prudhomme en ook ervaringsdeskundige, want vorig jaar mocht hij de Ronde van Frankrijk ontvangen in zijn geboortestad Ieper.

De Tour heeft al één keer Brugge aangedaan, maar dat is al meer dan vijftig jaar geleden. Tien jaar geleden was het ook al schepen Laloo die samen met zijn sportcollega Eric Cardon de Tour naar Brugge probeerde te halen, maar dat lukte toen niet.

Prudhomme alvast gecharmeerd door Brugge

Dit keer lijkt de kans groter. Tourdirecteur Prudhomme bleek immers bijzonder gecharmeerd door de Brugse kandidatuur omdat “steden met een grote toeristische renommee als start- of aankomstplaats mee de uitstraling van de Tour helpen bepalen”.

Bovendien stelt het stadsbestuur zich ter zake erg flexibel op. De voorkeur gaat uit naar de Tour van 2017, maar mocht blijken dat Brugge in 2018 in het Tourparcours kan worden ingeschakeld, dan neemt het stadsbestuur daar eveneens vrede mee. Een en ander zal afhangen van de stad waar de Tour van start gaat.

Liefst de start

Of Brugge voor een start dan wel een aankomst kiest, is nog niet uitgeklaard. Hier wacht men gewoon het rittenschema af vooraleer ter zake te beslissen. Niettemin gaat Laloo’s voorkeur uit naar de start van een rit. Dat kan dan gebeuren midden het imposante decor van de Markt, terwijl voor een aankomst zou moeten worden uitgeweken naar de rand, met een voldoende brede weg met bijhorende ruimte voor de hele Tourkaravaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier