Dochter van Peter Farazijn aan de slag bij team Lefevere

Tom Vandenbussche

In 1991 was Patrick Lefevere bij het bescheiden Weinmann nog assistent-ploegleider van de 21-jarige neoprof Peter Farazijn. 28 jaar later krijgt Lefevere bij Quick.Step-Deceuninck Farazijns dochter onder zijn hoede: Pauline, sportjournaliste en ook 21 jaar jong. Symbolischer kan haast niet. “Dit is een droom”, lacht ze.

De familie Farazijn blijft één met het wielrennen. Vader Peter trad eerder al in de voetsporen van grootvader Gilbert en nu vertoeven ook drie van zijn kinderen in het milieu. Oudste zoon Maxime was de voorbije drie seizoenen als prof aan de slag bij Sport Vlaanderen-Baloise en komt vanaf 1 januari uit voor een Frans amateurteam. Dochter Leontine zette in 2018 haar eerste stappen in het nieuwelingenpeloton. En nu is er dus ook die andere dochter: Pauline, deze zomer afgestudeerd als sportjournaliste in Kortrijk. “Sport is mijn passie”, vertelt de mondige 21-jarige Boezingse. “Al van jongs af, toen papa nog koerste en wij altijd voor hem gingen supporteren. Ik heb het nooit anders geweten. Daarna is mijn broer beginnen te koersen en gingen we hem aanmoedigen.”

“Dit als eerste job kunnen doen is een droom voor mij. Het is allemaal nieuw voor mij, maar ik ga er volledig voor”

“Toen ik zelf in het zesde middelbaar zat, moest ik een studiekeuze maken”, vervolgt Pauline. “Eigenlijk wilde ik leerkracht worden, maar op een dag in mei zat ik buiten in de tuin op internet naar opleidingen te zoeken en zag ik dat ze in Kortrijk een nieuwe richting, sportjournalistiek, zouden opstarten. Dat sprak me meteen aan, want ik wist dat ik op termijn graag iets in de koers wilde doen.”

Pauline is de zus van profrenner Maxime Farazijn en ex-profrenner Peter. (Foto a-Davy Coghe)
Pauline is de zus van profrenner Maxime Farazijn en ex-profrenner Peter. (Foto a-Davy Coghe)© Davy Coghe

Niet alleen sport

Pauline ging naar een infodag en haar keuze bleek vlug gemaakt: Ze koos voor de bachelor sportjournalistiek in Howest Kortrijk, een opleiding over drie jaar waarin ze alle facetten van sportjournalistiek leerde kennen. “Je mag het woord sport daarin niet te veel benadrukken, want uiteindelijk heb ik voor het totaalpakket gekozen. Men legde daar ook de focus op talen, politiek en geschiedenis, wat me enorm aansprak. Ik ben in meer geïnteresseerd dan alleen maar koers.”

Dochter van Peter Farazijn aan de slag bij team Lefevere

“Vanaf het eerste jaar werden we door onze docenten echt meteen in het werkveld gegooid”, vervolgt Pauline. “Zo moesten we bijvoorbeeld meteen een interview voor televisie afnemen. Ik kan je verzekeren: dat is even serieus stressen, zeker als beginnende studente. Maar het was heel spannend en je leert veel bij. Het is een boost voor je zelfvertrouwen.”

In haar derde jaar liep Pauline stage bij Flanders Classics, de overkoepelende organisatie van Vlaamse voorjaarsklassiekers onder leiding van Wouter Vandenhaute. Geen alledaagse keuze. “Ze hadden er een stagiair communicatie nodig en dus niet echt een journaliste. Maar werken voor Flanders Classic was een droom voor mij en ook mijn docent zei dat het goed was, omdat er heel wat journalistieke competenties aan bod zouden komen. Het was de juiste keuze. Ik moest bijna elke dag naar Vilvoorde pendelen, maar daar heb ik nooit een probleem van gemaakt. Als je iets graag doet, kun je veel aan. Bij Flanders Classics was ik onder meer verantwoordelijk voor de persberichten en tijdens de Scheldeprijs mocht ik vanuit een volgauto de live updates voor Twitter verzorgen. Een topervaring!”

Dochter van Peter Farazijn aan de slag bij team Lefevere

Intussen zijn we een half jaar verder en mag Pauline aan de slag bij Quick.Step-Deceuninck, het succesvolle wielerteam van Patrick Lefevere. “Deze zomer, in augustus, heb ik spontaan gesolliciteerd. Er was dus geen vacature, maar ik dacht: ik kan het maar proberen. Patrick had het heel druk en ik heb even moeten wachten om bij hem op gesprek te kunnen gaan. Maar dat verliep goed en vorige week dinsdag volgde een nieuw gesprek met Alessandro Tegner, de marketing- en communicatieverantwoordelijke van de ploeg. De dag erna zou men mij een seintje geven. Je moet weten: de voorbije drie maanden heb ik nog mijn vakantiejob in Hotel Ariane in Ieper gedaan, ook vorige week woensdag. Ik had door de stress amper kunnen slapen of eten, maar toen ik omstreeks half elf ‘s ochtends een telefoontje met het ongelofelijke nieuws kreeg, ben ik beginnen te wenen van de spanning. Ik was er echt niet goed van. Natuurlijk was ik door het dolle heen. (grijnst) En mijn familie uiteraard ook. Dit als eerste job kunnen doen is als een droom voor mij.”

Logistiek en marketing

Maandag 3 december werd Paulines eerste werkdag. “In de service course van de ploeg in Wevelgem”, voegt ze eraan toe. “Het wordt een combinatiejob. In eerste instantie zal ik de logistiek, onder leiding van Julie Verrept, mee helpen verzorgen. In tweede instantie komt daar het luik marketing bij, onder de hoede van Alessandro Tegner. Het is allemaal nieuw voor mij, maar ik zal er volledig voor gaan. (knipoogt) Al doende leert men, hé. In het begin zal ik uiteraard vooral vanuit Wevelgem werken. Maandag kwam Zdenek Stybar net even langs. (lacht) Mijn eerste dag kon al niet meer stuk.”