Directeur Topsport Cycling Vlaanderen over Nicky Degrendele: “Het is in ons land roeien met de middelen die er zijn”

Nicky Degrendele © Getty Images
Tom Vandenbussche

Vergeet even de Omloop en Kuurne, want zondag is het D-day voor Nicky Degrendele (23) op het WK baanwielrennen in Berlijn. Twee opties resten de Varsenaarse. Eén: een ticket voor Tokio. Twee: geen ticket voor Tokio. De kans dat optie één waarheid wordt, is echter heel klein. Wat is er fout gelopen?

“Wij hebben vanuit Belgian Cycling altijd een goed contact met Nicky gehad”, vertelt Koen Beeckman, zelf een ex-prof en nu Directeur Topsport bij Cycling Vlaanderen. “Wij stelden dingen vast en vroegen haar waar zij zich het best bij voelde. Op de Europese Spelen in Minsk in juni 2019 vonden we dat Nicky niet op niveau was. Toen hebben we haar gevraagd of Aigle (waar Degrendele de voorbije jaren trainde, red.) de beste omgeving voor haar was. Ja, want ik heb daar een goeie trainingsgroep van sprinters, zei ze. Wij geloofden haar, tot we in een periode van wedstrijden kwamen en zagen dat het niet goed was. Toen hebben we beslist om haar weer in België te laten trainen.”

Nog twee olympiades

“We roeien in ons land met de financiële middelen die er zijn. Wij hebben hier niet de mogelijkheid om twee coaches te hebben. Alles komt dus bij bondscoach Pieters terecht. In dat opzicht was het goed dat het project voor de ploegenachtervolging bij de heren werd stopgezet en hij iets meer tijd had om zich met Nicky bezig te houden.”

Zelfs als Nicky niet naar Tokio mag, hoeft dat niet dramatisch te zijn. Als sprintster kan ze nog twee olympiades mee. Maar dat hangt vooral van haar af. Kan ze zich nog opladen?

“Zelfs als Nicky niet naar Tokio mag, hoeft dat niet dramatisch te zijn. Als sprintster kan ze nog twee olympiades mee. Maar dat hangt vooral van haar af. Kan ze zich nog opladen? We zijn met die wereldtitel op jonge leeftijd verwend geweest, want de sprint is een mondiale discipline waarin meerdere generaties samenkomen en alleen wereldkampioenes overblijven. Kijk maar naar de uitslagen. Dat wij daar als klein België tussen staan, mag zeker gezien worden. Maar het zou beter kunnen. Bekijk de infrastructuur hier eens. De Blaarmeersen is niet zoals het zou moeten zijn. Hopelijk komt die piste in Zolder er vlug en kunnen we in België meer op de sprint focussen.”