Dieter Vanthourenhout: “Michael doet wat hij moet doen”

Niemand die beter geschikt is om het seizoen van Michael Vanthourenhout te evalueren dan Dieter. Als oudere broer zag hij Michael zijn eerste stapjes in het wielrennen zetten, vandaag de dag maken ze allebei deel uit van Marlux-Bingoal en naast de crossen in het weekend gaan ze nog geregeld samen trainen.

Michael Vanthourenhout behaalde vorig jaar zilver op het WK. Doet hij nu nog beter? (foto Belga) © BELGA

“Michael is bezig aan een heel mooi seizoen”, steekt Dieter Vanthourenhout (33) van wal. “In vergelijking met vorig seizoen presteert hij veel regelmatiger. Toen kwam hij er pas op het einde wat door met een sterke prestatie op het wereldkampioenschap in het Nederlandse Valkenburg, waar hij uiteindelijk zilver behaalde na Wout van Aert. En daarna streed hij overal mee voor het podium en won hij zelfs nog in de Kleicross in Lebbeke. Die lijn heeft hij dit seizoen gewoon doorgetrokken. Hij kende een heel goede voorbereiding tijdens de zomer en is zo nog sterker geworden.”

Speels kantje

“Of het speelse wat uit Michael verdwenen is? Hij zal altijd nog wat een speelvogel blijven, zo is Michael nu eenmaal. Het is nu eenmaal zijn karakter. Maar hij leeft vast en zeker als een prof en doet wat hij moet doen. Hij zal geen enkele training skippen of de kantjes eraf rijden. Nee, hij beseft heel goed wat hij als professionele veldrijder moet doen. Hij zit bovendien in een heel goede ploeg, waar ze met enkele gasten, zoals een Eli Iserbyt, elkaar vooruit stuwen om nog beter te presteren”, aldus Dieter.

“Welke wedstrijd van hem mij het meest is bijgebleven? Het is moeilijk kiezen, maar vooral in de kerstperiode was hij heel goed op dreef. Spijtig van zijn materiaalpech in Heusden-Zolder, anders had hij daar ook zeker op het podium gestaan. Maar hij is al het hele seizoen goed bezig. Hij werd tweede in manches van de Wereldbeker, Superprestige en DVV Trofee. Een teken dat hij een duidelijke stap vooruit gezet heeft.”

Dieter Vanthourenhout. (foto Belga)
Dieter Vanthourenhout. (foto Belga)© BELGA

Als het vriest, wordt het een criterium en maken vele renners kans op het podium

“Het is moeilijk om te zeggen wat we van Michael mogen verwachten op het wereldkampioenschap in het Deense Bogense. Zeker na zijn allergische reactie op zijn voedsel vorig weekend, waardoor hij naar het ziekenhuis moest. Maar ik heb hem maandag gehoord en hij had er geen last meer van. En hij was conditioneel in orde, dus dat zal niet zomaar verdwenen zijn. Veel zal ook afhangen van de weersomstandigheden in Denemarken. Als het vriest, krijgen we een criterium en maken heel wat renners kans op het podium. Het is dus hopen op wat dooi, zodat het parcours zwaarder ligt en de betere renners automatisch naar voren komen. Dan kan Michael zeker voor het podium meestrijden.”

Crossen in buitenland

“Of ik tevreden ben over mijn eigen seizoen? Ik mag niet klagen met enkele mooie resultaten, zoals mijn elfde plaats in Hoogerheide vorig weekend en een vijfde stek in Otegem. Daarmee bewijs ik dat ik toch nog af en toe met de beteren mee kan. Al is het voor mij niet meer gemakkelijk om ieder weekend mee te strijden voor de top tien in België. Daarom ga ik geregeld eens in het buitenland crossen, omdat ik daar wel nog kan meedoen voor de zege. Zo heb ik onder meer al in Frankrijk, Spanje en Tsjechië gereden en dat doe ik wel eens graag. In de resterende weken van het seizoen staan er nog enkele mooie crossen op het programma, waar ik hopelijk nog enkele mooie resultaten kan neerzetten”, besluit Dieter Vanthourenhout. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.