Deze West-Vlaamse koersen worden dit jaar (niet) georganiseerd

Vorig jaar won Oost-Vlaming Elias Van Breussegem, die samen is met de Knokse Julie Morbée, de profkermiskoers in Kortemark. Hij haalde het voor Thimo Willems en Maxime Vantomme. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Het wordt een zomer en najaar met bitter weinig koersen om naar uit te kijken. Onze krant deed een rondvraag bij de 69 belangrijkste wedstrijden. Op dit moment willen er amper vijf daarvan zeker organiseren. 36 koersen haakten al af en het ziet ernaar uit dat er nog volgen. Een overzicht.

Zij willen ervoor gaan

Het BK tijdrijden voor profs, dames elite en elite zonder contract in Koksijde, voorzien op donderdag 18 juni, werd doorgeschoven naar donderdag 20 augustus, maar ook die datum blijkt nu onmogelijk. Jan Deramoudt: “Wij zijn klaar om te organiseren, maar hangen af van de gemeente en Belgian Cycling. Er zijn veel factoren waarop we nog geen antwoord hebben.”

De kermiskoers voor profs in Kortemark, voorzien op donderdag 3 september. Geert Lambrecht: “Ik weet niet of onze wedstrijd een massaevenement is, maar die zijn vanaf 1 september weer toegelaten. We weten wel nog niet wat het gemeentebestuur zal doen, aangezien onze koers aan de lokale kermis gekoppeld is. Binnenkort zullen we moeten beslissen, want de helft van ons budget komt voort uit sponsoring. We zouden alleszins graag organiseren. Misschien kunnen we zelfs de eerste profkoers van het najaar in België worden en zo grotere namen aan de start krijgen. Alleen al dat kan voor ons een motivatie zijn om door te zetten.”

De Memorial Igor Decraene, de nationale testtijdrit voor alle jeugdcategorieën in Waregem, voorzien op 6 september. Frederik Broché: “De stad zegt geen neen en wij zijn bereid om met een beperkt budget te organiseren. Nu moeten we alleen nog de toestemming krijgen.”

De tweedaagse Keizer der Juniores, voorzien op 19 en 20 september in Pittem en Koksijde. Jan Deramoudt: “De Keizer heeft nog altijd zijn plaats op de internationale kalender, op voorwaarde dat de overheid wielerwedstrijden van die aard toelaat. Wij, Koksijde, en Pittem, dat de eerste rit organiseert, zijn er klaar voor.”

De Keizer der Nieuwelingen in Tielt, voorzien op 4 oktober. Walter Vergote: “Het is afwachten wat er gebeurt met de verplichtingen die ons van hogerhand worden opgelegd, maar normaal gezien zullen wij organiseren. Het financiële aspect ligt momenteel natuurlijk volledig stil, maar desnoods zullen we moeten rekenen op de kleine reserves die we hebben en gaan we op enkele andere zaken moeten besparen.”

De GP Jules Van Hevel, een interclub voor beloften en elite zonder contract in Ichtegem, voorzien op zondag 4 oktober. Peter Brackez: “Na 94 edities organiseren we voor de eerste keer op zondag, als attractie bij de lokale kermis. We hopen op de toelating van het gemeentebestuur en de Veiligheidsraad om deze koers te kunnen organiseren, nadat we voor het tweede jaar op rij onze Omloop van de Westhoek zagen wegvallen.”

Gent-Wevelgem In Flanders Fields, de WorldTour-wedstrijd voor zowel dames als heren die dit jaar voor de eerste keer in Ieper van start zou gaan, werd eind maart afgelast, maar kreeg met zondag 11 oktober een nieuwe datum. Hans De Clercq: “Met de passages door de Moeren, de Plugstreets en de hellingenzone blijft het DNA van onze wedstrijd behouden. De vijf jeugdkoersen (waaronder de GP Noyelle voor juniores en de vroegere Kattekoers voor beloften, red.) zullen niet plaatsvinden. Die jongerenwedstrijden kosten een pak geld, terwijl we dit jaar budgettair moeten wikken en wegen. Maar in 2021 keren we sowieso terug naar het oorspronkelijke recept van zeven wedstrijden.”

Alexander Kristoff won in maart 2019 de voorlopig laatste Gent-Wevelgem. Krijgt de Noor op zondag 11 oktober 2020 eindelijk een opvolger? (foto Belga)
Alexander Kristoff won in maart 2019 de voorlopig laatste Gent-Wevelgem. Krijgt de Noor op zondag 11 oktober 2020 eindelijk een opvolger? (foto Belga)© BELGA

De AG Driedaagse Brugge-De Panne voor profs, dat eind maart moest plaatsvinden, maar op de nieuwe wielerkalender intussen een plaats kreeg op dinsdag 20 (vrouwen) en woensdag 21 oktober (mannen), tussen de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix. Bruno Dequeecker: “Maanden is er onderhandeld over een alternatieve datum en deze beslissing van de UCI is het bewijs dat we bij de grote jongens zitten. Er zullen grote namen aan de start van onze wedstrijden verschijnen.”

In maart 2019 won Dylan Groenewegen Brugge-De Panne voor Fernando Gaviria en Elia Viviani. (foto Belga)
In maart 2019 won Dylan Groenewegen Brugge-De Panne voor Fernando Gaviria en Elia Viviani. (foto Belga)© BELGA

Zij zijn in twijfel

De interclub voor juniores in Ingelmunster, voorzien op zaterdag 22 augustus. Krist Vandesompele: “Als we het mogen, willen we die koers organiseren. Tot op heden mogen we dat niet van de Veiligheidsraad, maar als het toegestaan is om kleinere evenementen te organiseren, zouden we het heel graag doen. Dat zal dan wel zonder sponsoring moeten gebeuren. We hebben het eens uitgerekend en dat zou moeten lukken. Als er natuurlijk geen publiek langs het parcours mag staan, is het een ander verhaal.”

Het BK op de weg voor profs en dames elite in Anzegem, oorspronkelijk gepland op 21 juni en door de UCI verplaatst naar zondag 23 augustus. Maar ook die tweede datum blijkt onmogelijk vanwege het verbod op massa-evenementen. Philippe Degroote: “Alles hangt af van wat de wielerbond en UCI zullen beslissen. Meer kan ik daar niet over zeggen.”

Het BK op de weg voor dames en heren juniores in Middelkerke, voorzien op zondag 24 mei. Klaas Germonprez: “Intussen werd zaterdag 5 september als alternatieve datum voorgesteld. Maar dat is nog niet definitief, want de wielerbond moet nog een aantal keuzes maken.”

De Heuvelland Classic in Kemmel, een interclub voor beloften, voorzien op 12 september. Luc Dewilde: “Voorlopig gaat het voor 90 procent zeker niet door. Ik wacht nog op de beslissing van één bestuurslid en zal het daarna aan de wielerbond laten weten. De kans is heel groot dat we afhaken, want veel sponsors vallen weg. Hopelijk zijn we in 2021 weer van de partij.”

Het Kampioenschap van Vlaanderen voor profs in Koolskamp, voorzien op vrijdag 18 september. Wim David: “Het is niet evident. Nu naar sponsor gaan is niet makkelijk, maar ons koers helemaal niet organiseren ligt ook heel moeilijk. Vrijdag (vandaag, red.) komen we samen en zullen we een standpunt innemen.”

De Textielprijs, de kermiskoers voor profs in Vichte, voorzien op 22 september. Philippe Degroote: “We hebben nog geen beslissing genomen. Het is koffiedik kijken. Als het mag, willen we organiseren. Maar dan wel op voorwaarde dat het een koers zoals de voorbije jaren kan zijn. Als de voorwaarden te streng zijn, wordt het voor ons als organisatie onmogelijk.”

De Omloop van het Houtland met start in Middelkerke en aankomst in Lichtervelde, voorzien op woensdag 23 september. Wim Deblaere: “De nieuwe kalender zorgt ervoor dat we net na de Tour en net voor de BinckBank Tour vallen, wat op zich niet slecht is. Toch wachten wij nog wat af. Eind mei beslissen we of we al dan niet zullen organiseren, maar evident wordt het sowieso niet. Het is geen ideaal moment om naar sponsors te stappen, maar zowel Middelkerke als Lichtervelde ziet het nog altijd helemaal zitten om ervoor te gaan.”

Een rit in de BinckBank Tour met start in Blankenberge en aankomst in Ardooie, voorzien op 3 september. Die WorldTour-rittenkoers zal nu plaatsvinden van 29 september tot en met 3 oktober, maar slechts vijf in plaats van zeven ritten tellen. Het is voorlopig onduidelijk of de rit op West-Vlaamse bodem behouden blijft.

Sam Bennett, nu bij Deceuninck-Quick-Step, won vorig jaar de etappe van de Binckbank Tour met aankomst in Ardooie. (foto Belga)
Sam Bennett, nu bij Deceuninck-Quick-Step, won vorig jaar de etappe van de Binckbank Tour met aankomst in Ardooie. (foto Belga)© BELGA

Dwars door Vlaanderen voor profs, met start in Roeselare en aankomst in Waregem, moet op woensdag 14 oktober de laatste generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen worden. Carlo Lambrecht: “Het is mooi dat de UCI aan ons denkt en we zullen nog eens overleggen, maar ik vrees toch dat het voor 2021 zal zijn. We hadden al afspraken met de stad Waregem gemaakt en het budget van onze koers werd intussen in de strijd tegen corona gebruikt. Het is organisatorisch ook niet eenvoudig om alles nog geregeld te krijgen.”

Een rit in de Lotto Belgium Tour met start in Blankenberge en aankomst in Dudzele, voorzien voor eind juni. De organisatoren willen nu graag in oktober organiseren, maar moeten afwachten wat de UCI beslist. Franky Degraeve: “Eind deze week verwachten we duidelijkheid. Er is sprake van eind oktober en begin november, maar daar zijn wij geen voorstander van. Sowieso blijft de rit tussen Blankenberge en Dudzele echter overeind.”

Zij haken af

De Bredene-Koksijde Classic voor profs en Youngster Coast Challenge Bredene-Koksijde voor beloften, voorzien op 20 maart. Bert Pattyn: “Later dit seizoen organiseren is niet aan de orde. De wielerkalender zit vol. Ik ga eens met mijn sponsors praten en hoop dat alles in orde komt.”

De Omloop van de Westhoek-Memorial Stive Vermaut in Ichtegem voor dames elite, voorzien op 22 maart. Peter Brackez: “Voor het tweede jaar op rij – vorig jaar door een storm – zagen we onze UCI-koers voor dames afgelast worden. Dit najaar zitten wel al met de GP Jules Van Hevel, dus kijken we uit naar het voorjaar van 2021. Ik diende intussen een voorstel in bij het gemeentebestuur, omdat het contract met Ichtegem als start- en aankomstplaats afloopt. Afwachten, want daar heeft men de handen vol met het coronavirus. Ik hoop dat het in orde komt, want ten laatste eind mei moeten we bij de UCI onze aanvraag voor 2021 indienen. We hebben zeker de intentie om door te gaan, zeker nu er ook een dameseditie van Paris-Roubaix komt. Met onze Lookhuisstraat, een kasseistrook van meer dan een kilometer, zijn wij de ideale aanloopkoers voor Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix.”

De E3 BinckBank Classic voor profs in Harelbeke, voorzien op 27 maart. Jacques Coussens: “Een wedstrijd als de onze vraagt bijna een jaar de tijd om te organiseren. Als de E3 in oktober 2020 zou moeten plaatsvinden, is er vijf maanden later opnieuw een E3. Dat zou niet haalbaar zijn.”

Leiedal Koerse, het criterium voor profs in Bavikhove, voorzien op 3 mei.

Ruddervoorde Koers, de kermiskoersvoor profs in Ruddervoorde, voorzien op 20 mei. “Het risico op een beperkt deelnemersveld is te groot. Wij zijn al bezig met de voorbereidingen op 2021.”

De GP Marcel Kint voor profs in Zwevegem, voorzien op 24 mei. Dany Bonte: “Het is een bewuste keuze, want wie zegt er dat de renners in augustus weer kunnen koersen? Wij zijn in mei 2021 weer van de partij, ook al wordt de zoektocht naar sponsors niet evident.”

Gullegem Koers, de kermiskoers voor profs in Gullegem, voorzien op 2 juni. Björn Laflere: “Wij hebben meteen beslist om onze koers naar 2021 door te schuiven, omdat we op dat moment nog geen zicht op de nieuwe kalender hadden.”

Deze West-Vlaamse koersen worden dit jaar (niet) georganiseerd
© vdb

De Elfstedenronde voor profs in Brugge, voorzien op zondag 7 juni.

Dwars door de Westhoek voor dames elite in Boezinge, voorzien op zondag 7 juni. “Als de huidige toestand zich stabiliseert, maken we graag een afspraak begin juni 2021.”

De tweede rit van de Baloise Belgium Tour met start en aankomst in Knokke-Heist, voorzien op donderdag 11 juni. Volgende editie in juni 2021.

Dwars door Wingene, een nieuwe interclub voor beloften en elite zonder contract, voorzien op 13 juni.

De Arend der Juniores, een interclub in Rekkem, voorzien op 28 juni.

Menen-Kemmel-Menen voor juniores, voorzien op 11 juli. Voor het tweede jaar op rij – in 2019 door een afhakende sponsor – zal deze klassieker niet kunnen plaatsvinden.

De vierde rit van de BeNe Ladies Tour met aankomst in Knokke-Heist, voorzien op zondag 12 juli. Volgende editie in juli 2021. Knokke-Heist zal dan op één dag tijd de aankomst van een wegrit en de start en finish van een tijdrit voorzien.

Het NaTourcriterium voor profs in Roeselare, voorzien op 21 juli.

De GP Raf Jonckheere, de kermiskoers voor profs in Westrozebeke, voorzien op 27 juli. Freddy Dewulf: “Er geldt al zeker een algemene afgelasting tot eind juli en daarnaast kunnen we het nu gewoon niet maken om bij de kleine zelfstandigen uit ons dorp geld te gaan vragen.”

De Trofee van Vlaanderen voor juniores en de Internatie voor beloften en elite zonder contract in Reningelst, voorzien op 29 en 30 juli. Sylviane Desodt: “We kunnen niet anders, want er geldt een algemene afgelasting tot en met eind juli. En dan moesten we nog op zoek naar sponsors. Maar uiteraard is het de bedoeling om in 2021 weer van de partij te zijn.”

De Johan Museeuw Classic – GP Stad Gistel, een interclub voor juniores, voorzien op zaterdag 1 augustus.

De Hill 60-Koers Zillebeke, een interclub voor beloften en elite zonder contract, voorzien op 5 augustus. Bernard Sohier: “Er is sowieso al een algemene afgelasting tot eind juli en dat zorgt voor alleen maar veel onzekerheid. We zitten met al die voorbereidingen, maar weten niet eens of we zullen kunnen organiseren. Jammer, want we hadden net een nieuw parcours door de dorpskern van Zillebeke voorzien en in omgekeerde richting finishen.”

De Omloop van de Grensstreek, een interclub voor beloften en elite zonder contract in Wervik, voorzien op 18 augustus.

De West-Vlaanderen Cycling Tour, een vierdaagse rittenkoers voor nieuwelingen met ritten in Bellegem, Stasegem, Rekkem en Ooigem, voorzien van 20 tot en met 23 augustus. Bernard Vanluchene & Wilfried Ossieur: “Een opeenstapeling van elementen, veroorzaakt door de beperkingen van de coronacrisis, nopen ons tot deze afgelasting. Te weinig contacten met de verschillende overheden, wegenwerken in de aankomstzone die niet tijdig afgewerkt geraken, locaties die niet gebruikt mogen worden, de hoofd- en medesponsors die we in deze moeilijke tijden wat financiële ruimte willen geven…”

Konvert Kortrijk Koerse, het criterium voor profs in Kortrijk, voorzien op 21 augustus. Schepen van sport Arne Vandendriessche: “Tot eind augustus zijn alle grote evenementen afgelast, dus wordt het niet evident om het criterium te laten plaatsvinden. De organisatoren hebben ons laten weten dat ze graag toch zouden organiseren, maar een viptent met 1.000 mensen, dat is op dit moment echt uitgesloten.”

De Omloop Mandel-Leie-Schelde voor profs in Meulebeke, voorzien op 22 augustus. Christophe Sabbe: “Het zou ongepast zijn om in deze moeilijke tijden bij handelaars en bedrijven met sponsorformules aan te kloppen.”

De Memorial Danny Jonckheere, een interclub voor beloften en elite zonder contract, voorzien op woensdag 26 augustus.

De Kustpijl voor profs, beloften en elite zonder contract in Knokke-Heist, voorzien op zaterdag 5 september. Frank Pieters: “Onze koers zou dit jaar sowieso niet plaatsvinden, aangezien Knokke-Heist een samenwerking met de BeNe Ladies Tour is aangegaan en ons had gevraagd om daaraan mee te werken. Het gaat om een contract van vijf jaar. Het ziet er dus niet naar uit dat De Kustpijl de komende jaren zal worden georganiseerd.”

Wingene Koers voor beloften en elite zonder contract, voorzien op 9 september. Christophe Depamelaere: “Wingene Koers staat voor Koers, Sociaal, Lokaal verankerd en Gezondheid. Drie van onze vier kernwoorden kunnen wij op dit moment niet uitdragen, dus heeft het geen zin.”

Izegem Koers, de kermiskoersvoor profs in Izegem, voorzien op 10 september. Norbert Vandommele: “Met de nieuwe kalender, waarin we tijdens de Tour vallen, waren we niet meer zeker van een mooi deelnemersveld.”

Deze West-Vlaamse koersen worden dit jaar (niet) georganiseerd

De Memorial Briek Schotte, de kermiskoers voor profs in Desselgem, voorzien op 15 september. Luc De Meulemeester: “Er is serieus nagedacht en overlegd met de stad Waregem, maar het is niet evident om nu sponsors te zoeken en we hadden geen garantie dat de wedstrijd zeker zou kunnen plaatsvinden. Om geen nodeloze kosten te maken, was het beter om onze koers naar 2021 door te schuiven.”

Zwevezele Koers, de kermiskoersvoor profs in Zwevezele, voorzien op 2 oktober. Piet Devos: “Het is niet te doen. Voor de eerste keer in 70 jaar wilden we een week vroeger organiseren, om de concurrentie met de Tacx Pro Classic te mijden en een betere plaats op de kalender te krijgen. Maar nu start de Giro de dag erna, is er twee dagen later Luik-Bastenaken-Luik en vallen we ook nog eens samen met de BinckBank Tour. We kunnen dat risico niet nemen. We zijn en blijven een kermiskoers, maar willen wel een deftig deelnemersveld aan de start brengen. Dat is nu niet mogelijk. Afspraak op vrijdag 1 oktober 2021.”

Het Herfstcriterium voor profs in Oostrozebeke, voorzien op 5 oktober. Franky Lambrecht: “Het was geen optie, want renners zullen van hun ploegleiders niet mogen starten en bovendien vraagt een criterium veel startgeld en dus sponsoring. Maar onze jeugdkoersen voor nieuwelingen en juniores op 3 oktober willen we zeker laten plaatsvinden.”

De Kermiscross voor profs in Ardooie, voorzien op 15 oktober.