Deceuninck Quick-Step strijkt 4 dagen neer in Kaster voor eerste teamstage

Een aantal inwoners van Kaster zijn van dichtbij betrokken bij de organisatie van de vierdaagse stage. V.l.n.r. herkennen we de eigenaars van het vakantieverblijf Ilse Caemelbeke en Karel Cornette met de drie dochters Flore, Jade en Romy, ereburgemeester Victor Gerniers en Kevin Verstaen, één van de drie soigneurs. © GV
Redactie KW

Aan de voet van de Vlaamse Ardennen is vandaag de vierdaagse stage voor de renners van Deceuninck – Quick-Step van start gegaan. Het is de eerste keer sinds de coronacrisis dat de ploeg terug in groep zal trainen. De uitvalsbasis is het vakantiehuis Castrum gelegen in Kaster. Het was ereburgemeester Victor Gerniers die Patrick Lefevere hierover tipte.

Maandag was het verzameldag en kwamen de buitenlandse renners en de volledige ploeg in de loop van de dag toe in het vakantiehuis. “Ook voor onze buitenlandse toppers als Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen was alles logistiek geregeld om in Kaster te geraken”, vertelt ploegmanager Patrick Lefevere. “Het zijn enkel de buitenlandse renners en een aantal Belgen die ver van Kaster wonen die daar verblijven. We hebben bewust gekozen om niet op hotel te gaan om de contacten te beperken. Het bereiden van de maaltijden zal gebeuren door twee van onze verzorgers. Met de mecaniciens, trainers, verzorgers en sportdirecteuren zijn we in totaal met een dertigtal.”

Door de coronamaatregelen die nog steeds van kracht zijn, zal de groep in twee gesplitst worden tijdens de trainingen. Voor de rit van dinsdag wordt er verzameld in Wevelgem en na de rit van zo’n 200 kilometer gaan de Belgen dan terug naar huis. Al de Belgische renners en het omkaderingsteam testten negatief op corona. Vandaag werden de andere renners getest en morgen zijn ook daar de resultaten van gekend.

“De renners hebben tot nu toe nog niet samen getraind. Ze zijn wel individueel opgevolgd de voorbije periode, maar er zal nu toch moeten gekeken worden hoe het zit met de paraatheid,” vertelt Ward Callens, persverantwoordelijke. “De trainingsdagen zullen voornamelijk in het teken staan van teambuilding met focus op hard werken. Verkenning van een aantal klassiekers met de befaamde kasseistroken staat op het programma. Er zijn ook een aantal kleine wijzigingen in het parcours doordat de wedstrijdkalender is aangepast.” Dinsdag is de eerste verkenningstocht Gent-Wevelgem. “Het is een stevig programma gedurende drie dagen waarbij de groep het contact opnieuw zal opbouwen.”

“De wedstrijden zijn nu geconcentreerd op drie maanden tijd, waardoor de selecties opnieuw moeten samengesteld worden. In de kalender is er dubbele of zelfs driedubbele overlap, waardoor de hele puzzel opnieuw gelegd moet worden. Alles zit op elkaar gepakt, zo is er bijvoorbeeld op 25 oktober de topwedstrijd Parijs-Roubaix, terwijl op dat moment ook de Ronde van Italië en de Vuelta worden betwist.”

Ideale uitvalsbasis

Het is geen toeval dat de ploeg haar oog heeft laten vallen op Kaster. “Het is dicht bij de Vlaamse Ardennen en ideaal als uitvalsbasis voor parcoursverkenning van de Ronde van Vlaanderen,” aldus Victor Gerniers, ereburgemeester van Anzegem. “Doorheen de jaren heb ik ook een goede band opgebouwd met Patrick Lefevere. Ik volg hem al meer dan veertig jaar en heb veel sympathie voor hem. Ik had ook het geluk om hem verschillende keren tegen te komen. Het is een fantastische man die het van renner tot ploegmanager schopte. En wat de zaak van mijn bevriende buren betreft, zal je wel weten dat mond-aan-mondreclame nog altijd het beste werkt. Zo sprak ik Lefevere er al een jaar geleden over.”

“Al tijdens de textielprijs in Vichte vorig jaar in september stelde Victor Gerniers ons voor aan Patrick Lefevere,” vult Ilse Van Caemelbeke, eigenaar Castrum, aan. “Onze eerste bijeenkomst was dan in februari. Vorige week donderdag kwam Lefevere met een ploeg alles in kaart brengen. Ze bekeken of alles haalbaar was en namen beslissingen. Zo zal de garage van het vakantiehuis dienen als werkplaats voor de fietsen. Ook aan onze slagerij brachten ze een bezoekje.

De afspraak is dat zij mij contacteren als ze iets nodig hebben. Dagelijks zal ik alvast de handdoeken die gebruikt worden op de massagetafel ophalen om te wassen.”

“Ik werk nu mijn derde seizoen als sportverzorger voor de ploeg Deceuninck – Quick-Step en de taken hangen af van stage tot stage of van wedstrijd tot wedstrijd,” vertelt Kevin Verstaen. “Voor deze week moet ik zorgen dat de bidons in orde zijn en voeding voorzien voor tijdens de training zoals bijvoorbeeld appelcake, rijsttaart of peperkoek. Die bakken we zelf op basis van een recept van onze sportdiëtiste. Ook geef ik na de training massage aan drie renners en neem ik de dagelijkse was voor mijn rekening. Vandaag ben ik ook de Ierse kampioen Sam Bennett gaan afhalen aan de luchthaven in Rijsel. De andere twee verzorgers doen voornamelijk het koken deze week en verzorgen alle maaltijden.” (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.