De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 2005

© BELGA
Tom Vandenbussche

Zo was de voorbije wielerweek in KW: de podiumplaats voor Xandro Meurisse in het Circuit de la Sarthe, de dominantie van drie generatiegenoten in Paris-Roubaix, de gemengde Hel-gevoelens bij Jelle Wallays en de West-Vlaming in Evaldas Siskevicius.

2

Xandro Meurisse werd 2de in het Circuit de la Sarthe, een vierdaagse in de streek van Le Mans, ten zuidwesten van Parijs. Meurisse legde de basis voor zijn podiumplaats in de koninginnenrit met 3.200 hoogtemeters door de Monts des Avaloirs en evenaarde op die manier het beste West-Vlaamse resultaat ooit in de Sarthe. Ieperling Rony Christiaens (1971, na Vladislav Nelyubin) en Roeselarenaar YvanLamote (1984, na Claude Moreau) deden het hem voor.

3

De kopgroep van drie in Paris-Roubaix met SilvanDillier, Peter Sagan en Jelle Wallays was niet zomaar een doordeweekse kopgroep. De drie zijn generatiegenoten en koersten al samen bij de juniores. Zo reden ze in 2007 alle drie de Vredeskoers in Tsjechië: Dillier (°1990) bij het Zwitserse Schumacher-Aeroflex, Sagan (°1990) bij de Slovaakse ploeg en Wallays (° 1989) bij de Belgische wegploeg. Dillier en Wallays wonnen elk een rit, terwijl Sagan vier keer in de top tien eindigde.

De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 2005
© BELGA

195

Jelle Wallays en Roubaix, het levert gemengde gevoelens op. Na een 5de plaats bij de beloften in 2009 was hij als prof de laatste drie edities altijd mee in de vroege vlucht, weliswaar telkens zonder succes. Vooral aan 2016 houdt Jelle een bittere nasmaak over. Hij reed toen immers lek, gaf op en zag op de ploegbus met tranen in de ogen hoe vluchtgezel Mathew Hayman won. Vorige zondag reed Jelle opnieuw 195 km voorop, maar moest hij Dillier en Sagan finaal laten rijden op de strook van Cysoing-Bourghelles.

De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 2005
© BELGA

2005

Evaldas Siskevicius was de held van Paris-Roubaix. De Litouwer stond niet in de uitslag, maar reed puur op wilskracht toch uit. Sporza volgde hem vanuit de bezemwagen, waarna de video het internet veroverde. Leuk weetje: als junior verbleef Siskevicius in 2005 en 2006 in Desselgem. Hij kwam toen uit voor Litubel Forte d’Oro, de ploeg van Franky Van Brabant. Niet zonder succes, want Siskevicius won de Trofee Het Volk en werd derde in de interclub in Reningelst. (TVB)

De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 2005