De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 145

Tom Vandenbussche

Onze wielerredacteur overloopt de voorbije wielerweek in cijfers.

2

Nieuwe Mollema bij CT Spider King? Het was de kop boven een artikel in de wielerspecial van deze krant in februari 2017. Onderwerp van dienst was Adne Koster, de kersverse Nederlandse aanwinst van het West-Vlaamse team. Tijdens een ploegtraining had hij op de Kanarieberg immers hoge ogen gegooid. Intussen veranderde de naam van de ploeg in CT Soenens-Booom en werd de Fries vorig weekend tweede in de Ronde van Vlaanderen na de sterke Noor Daniel Arnes. Eentje om in de gaten te houden…

4

Ook de aspiranten mochten afgelopen weekend in Wevelgem hun seizoen op gang trekken en dat is niet onopgemerkt gebleven. Bij de 13-jarigen was Viggo Van Neste uit Oostkamp veel te sterk voor de rest, maar vooral de prestatie van Thibo Germonprez uit Zwevegem bij de 14-jarigen deed vele monden van verbazing openvallen. De jongeman van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT trok in de openingsronde ten aanval en kwam na 33 km wedstrijd amper 20 meter te kort om de verzamelde tegenstand te dubbelen. Zijn voorsprong bedroeg maar liefst vier minuten. Vorig jaar kon Germonprez tijdens zijn eerste campagne in het peloton enkel in Schuiferskapelle het zegegebaar maken, op de dag dat alle toppers van zijn lichting het BK reden.

6

De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 145
© BELGA

Slechts elf West-Vlamingen rijden zondag mee in Paris-Roubaix: Jens Debusschere, Tim Declercq, Stijn Devolder, Jens Keukeleire, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe, Sep Vanmarcke, Julien Vermote en Jelle Wallays. Vorig jaar waren dat er nog zes meer. Reden voor die daling: de afwezigheid van Sport Vlaanderen-Baloise (met Piet Allegaert) en Wanty-Groupe Gobert (met Guillaume Van Keirsbulck en Pieter Vanspeybrouck). Zij krijgen de week erna wel een herkansing in de Tro-Bro Léon, de Franse versie van de Strade Bianche. Het kan trouwens nog een stuk erger, want in 2013 verschenen in Compiègne slechts zes West-Vlamingen aan de start. Voor Devolder wordt het zijn twaalfde Hel van het Noorden. In 2008 werd hij al eens zevende.

10

De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 145
© BELGA

Patrick Lefevere was dé West-Vlaming van de voorbije Ronde van Vlaanderen. Niki Terpstra bezorgde hem immers al zijn tiende zege als ploegleider/manager. Eerder was Lefevere ook al drie keer aan het feest met Johan Museeuw en Tom Boonen, twee keer met Stijn Devolder en één keer met Philippe Gilbert. Ter vervollediging: zondag kan Lefevere voor de 13de keer (!) Paris-Roubaix winnen. Eerder lukte hem dat vier keer met Tom Boonen, drie keer met Johan Museeuw, twee keer met Franco Ballerini en één keer met Andrea Tafi, Servais Knaven en Niki Terpstra. Niet slecht geboerd dus.

37

De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 145
© BELGA

Door privéomstandigheden kende Tom Devriendt de voorbije maand niet de leukste periode uit zijn leven, maar in de Ronde van Vlaanderen toonde hij zijn onmiskenbare talent. In de aanloop naar La Houppe trok hij in de aanval en pas 37 km verder werd hij, op de top van de Koppenberg, voorbijgesneld door Niki Terpstra en co. Op naar de beruchte Bretoense grindwegen van de Tro-Bro Léon nu. Afspraak voor een plaatsje in de legende op zondag 15 april, Tom!

145

De voorbije wielerweek in cijfers: van 2 tot 145
© VDB

Je moet het maar doen: in één dag tijd 145 punten voor WestSprint en 2.855 euro aan prijzengeld bijeensprokkelen. Belofte Stan Dewulf deed het in het Triptyque des Monts et Châteaux (UCI 2.2U). Hij zette maandag eerst de (klim)tijdrit in Saint-Sauveur naar zijn hand, won er ‘s namiddags ook de slotrit in lijn en strandde in de eindstand op zeven seconden van Jasper Philipsen. Een opsteker voor de Stavelse universiteitsstudent, die door ziekte en een helpersrol voorlopig onder de verwachtingen bleef. In één klap wordt Dewulf ook de nieuwe leider in WestSprint en lijkt hij nu al op weg naar zijn derde eindzege in ons regelmatigheidsklassement. (TVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.