De Ronde Van Vlaanderen door de ogen van Erik Van Lancker: “Vanmarcke is zondag dé kopman”

Erik Van Lancker is ploegleider van Sep Vanmarcke. (foto Christophe De Muynck)
Erik Van Lancker is ploegleider van Sep Vanmarcke. (foto Christophe De Muynck)
Redactie KW

Zondag maakt de wielerwereld zich weer op voor de Ronde van Vlaanderen. Een van onze streekrenners die er zoals elk jaar met volle goesting aan de start staat, is Sep Vanmarcke. Hij koerst dit jaar onder de vleugels van ploegleider Eric Van Lancker van Israel Start-Up Nation. Hoe heeft zijn ploeg het seizoen tot nu toe hebben ervaren, en wat zijn de vooruitzichten voor Vlaanderens Mooiste?

“We kunnen eigenlijk niet klagen over de eerste maanden van het seizoen. In de Vlaamse koersen hadden we bijna telkens een mannetje in de top-5, zoals Sep (Vanmarcke) in de Omloop Het Nieuwsblad en Le Samyn, en Tom Van Asbroeck in Danilith Nokere-Koerse. Maar ook in het buitenland hebben we ons al geregeld getoond, zoals in de Ronde van Catalonië (Daryl Impey en Michael Woods behaalden daar beiden een tweede plaats) en Tirreno-Adriatico (ritwinst en een tweede plaats in het bergklassement voor Mads Würtz Schmidt).”

“Parijs- Roubaix afgelast? Doodjammer: het is de koers die Sep het beste ligt”

“Sowieso zijn de Vlaamse klassiekers natuurlijk belangrijk voor ons, en daar is Sep onze belangrijkste man voor. Het is heel jammer dat hij de afgelopen twee weken, de periode met de belangrijkste koersen voor hem, niet in topvorm was door ziekte. Na Nokere is hij wat ziek geworden, intussen is hij wel hersteld, maar uit voorzorg hebben we hem toch thuis gehouden voor Dwars Door Vlaanderen. Dat was natuurlijk geen gemakkelijke beslissing, want dat is opnieuw een wedstrijd die hem ligt. Het zou echter zonde zijn om je op woensdag nog eens opnieuw te forceren en daarmee misschien de Ronde te hypothekeren. Sep is immers ook zondag onze kopman, en het is de bedoeling dat de ploegmaten ervoor zorgen dat hij op een comfortabele manier aan de finale kan beginnen.”

Grote namen isoleren

Zoals alles er nu uit ziet, zal de koers wel vroeg opengebroken worden door mannen als Van der Poel en Van Aert, of misschien door andere ploegen die deze ‘grote namen’ zo vroeg mogelijk willen isoleren om hen zelf het werk te laten opknappen. Dat is het scenario dat we bij de E3 Harelbeke gezien hebben, waarbij Deceuninck-Quick-Step Asgreen in een zetel zette door Mathieu en Wout de kastanjes uit het vuur te laten halen. Dat zal wel een tactiek zijn die een aantal ploegen zondag willen toepassen, want dat lijkt me dé manier om hen te verschalken. Naar de aankomst moet je ze alleszins niet meenemen, want dan ben je er negen op de tien keer aan voor de moeite. Zie naar Gent-Wevelgem afgelopen weekend, zelfs na zo’n zware koers heeft Van Aert toch nog een eindsprint in de benen.”

“Nu, er wordt almaar gepraat over de ‘grote drie’: Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe, maar natuurlijk moet de koers nog altijd gereden worden. Schoolvoorbeeld is Milaan-San Remo. Stuyven heeft daar het geluk dat ze hem in eerste instantie laten begaan, en dat hij een renner meekrijgt die ook wil doorrijden. Maar dat geluk dwingt hij natuurlijk ook af: als hij blijft zitten, heeft hij niets. Maar dat die drie zondag ook op de overwinning zullen azen, lijdt natuurlijk geen twijfel. Zij hebben het talent dat ze koersen boven de 250 kilometer ook vlot aankunnen, waar anderen op dat moment juist door de mand vallen.”

Parijs Roubaix

De kans is groot dat na zondag de echte kasseiklassiekers er alweer op zitten. Parijs-Roubaix wordt immers almaar onzekerder en stevent opnieuw af op uitstel richting oktober, wat vorig jaar uiteindelijk afstel is geworden. “Voor Sep zou dat natuurlijk bijzonder jammer zijn, want volgens mij is dat de klassieker die eigenlijk het dichtst bij zijn capaciteiten aanleunt, de koers die hij het ‘gemakkelijkst’ kan winnen.” (Robin Rosseeuw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.