De Ronde op tv? Ook dát is West-Vlaams werk

© Joke Couvreur
© Joke Couvreur
Redactie KW

Zondag volgen we de 105de editie van de Ronde van Vlaanderen massaal vanuit ons kot. Dat we via televisie weer prachtbeelden voorgeschoteld krijgen, is mee de verdienste van een West-Vlaming. Wouter Degrave uit Waregem is namelijk chef techniek bij de VRT.

Ook Wouter Degrave (45) uit de Waregemse deelgemeente Beveren-Leie kan de Ronde van Vlaanderen zondag vanop de eerste rij beleven. De man woont niet langs het parcours, maar heeft als chef techniek bij de VRT de grote verantwoordelijkheid om de heroïsche strijd tussen Van Aert, Van der Poel en andere Alaphilippes in beeld te brengen. Dat doet hij zondag van op de Oude Kwaremont, één van dé scharnierpunten in Vlaanderens Mooiste.

“Vaak ben ik zo gefocust op het technische luik, dat ik amper oog heb voor de koers zelf” – Wouter Degrave, Chef Techniek VRT

“Op de helling zelf worden de meeste motards afgeleid en wordt de strijd in beeld gebracht met vaste camera’s. Daar zal ik met mijn team voor instaan. Een job met heel veel verantwoordelijkheid, want op de Oude Kwaremont is de koers al vaak in een beslissende plooi gevallen. De Ronde is ook veruit de belangrijkste en meest bekeken wedstrijd van het jaar, dus zullen we opnieuw alles op alles zetten om de perfectie te benaderen. Alleen ben ik zelf vaak zó gefocust op het technische luik dat ik amper oog heb voor de koers zelf”, lacht Wouter, die ook meewerkt aan Vive le vélo .

Zenuwen heeft Wouter na al die jaren niet meer, zegt hij. “Al wil dat niet zeggen dat ik me niet bewust ben van de verantwoordelijkheid. Zondag zit half Vlaanderen voor de televisie, dan wil je je werk nog meer dan anders tot in de puntjes doen. Ik maak me op voor een drukke en hectische dag, maar die zal in een vingerknip voorbijvliegen. Weet je wat ik het meest zal missen? Het volk op en rond de Oude Kwaremont. Nu zullen we er voor de tweede keer quasi alleen staan. Als bevoorrechte getuige, maar ik heb toch liever de orkaan van juichende supporters rond me. De energie die daar dan geproduceerd wordt, is onvoorstelbaar… Echt een muur van geluid. Wie er van mij mag winnen? Van der Poel en Van Aert zijn twee supermannen, al gaat mijn voorkeur toch naar die laatste uit. Een Belg die de Ronde wint, een mooiere kers op de taart kan je als VRT-man niet wensen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.