De regelmaat van Julie, de driekleur van Jesse of de medailles van Shari?

© Getty Images
Tom Vandenbussche

We krijgen na Ann-Sophie Duyck en Nicky Degrendele een nieuwe naam op de erelijst van de IJzeren Briek voor dames. Julie Van De Velde (26) hoorde in 2019 bij ‘s werelds beste 20 rensters in het klimwerk, Jesse Vandenbulcke (23) werd Belgisch kampioene op de weg en Shari Bossuyt (19) behaalde als eerstejaars twee bronzen medailles op het EK piste voor beloften. Wie wordt de IJzeren Briek 2019 bij de dames?

Voor het vierde jaar op rij is deze krant op zoek naar de beste West-Vlaamse renster van het seizoen. Een jury van journalisten – Freddy De Geest (HNB), Hans Fruyt (HLN), Tom Vandenbussche (KW) en Michel Vanden Heede (HNB) – moest het oordeel vellen.

Shari Bossuyt

(19 jaar, Bellegem, 1ste BK ITT U23, 3de BK weg U23, 2x brons EK piste U23, 13de EK weg U23)

“Shari heeft, met het oog op de Spelen in Tokio, vooral in de piste geïnvesteerd. Ze stond er wanneer ze er moest staan. Haar twee EK-medailles, dat was wel met de internationale top, hé. Die Letizia Paternoster is een kanjer. Er staat een hoofd op Shari en bovendien lijkt ze stressbestendig. Op de weg was het vooral een kwestie van volgen, maar als eerstejaars mogen we nog niet meer van haar verwachten. Shari heeft het voordeel van de jeugd. We zien haar nog elk jaar beter worden. Misschien niet de progressie om een wereldtopper zoals Jolien D’hoore te worden. Maar laat ons eerlijk zijn: dat is geen schande. Zelfs Lotte Kopecky is nog niet op dat niveau. Misschien wordt de Oost-Vlaamse Julie De Wilde, de zilveren medaille van het WK bij de juniores, wel de nieuwe witte merel van het Belgische wielrennen.”

Shari Bossuyt
Shari Bossuyt

Nicky Degrendele

(23 jaar, Varsenare, 10de WK keirin, 7de Europese Spelen keirin)

“Een moeilijk jaar. Er was het WK in Pruszkow, waar ze bestolen werd (Degrendele plaatste zich voor de finale in de keirin, maar werd gediskwalificeerd, red.). Als je dan ziet waarom ze haar bestraffen… En de manier waarop! Het ging over een detail en eigenlijk heeft ze die Australische niet eens gehinderd. De focus ligt op Tokio.”

Valerie Demey

(25 jaar, Oostkamp, deelname aan EK & WK op de weg)

“Valerie cijfert zich weg in dienst van haar kopvrouwen, zoals Marianne Vos. Alleen hebben we haar te weinig gezien. Veel pech gekend? Dat is meestal een teken van net niet goed genoeg zijn. Aan de andere kant: dat ze bij zo’n wereldploeg terecht kan, wil zeggen dat ze kwaliteiten heeft.”

Ann-Sophie Duyck

(32 jaar, Hulste, 2de BK weg)

“Er is dit jaar veel misgelopen, maar het is niet duidelijk wat precies. Wat we wel weten: de basis van Ann-Sophies resultaten in het verleden – o.a. 5de WK tijdrijden 2014, 2de EK tijdrijden 2017 – steunde op een aantal mensen uit haar dichte omgeving, haar vriend Casper in het bijzonder. Tijdens interviews dit jaar kwamen veel twijfels tot uiting. Ann-Sophie zat mentaal compleet vast. Haar verlies op het PK tijdrijden was een veeg teken, haar late afzegging voor het WK nog veel meer. Het is tijd voor bezinning, maar Ann-Sophie mag Tokio niet opgeven.”

Sarah Inghelbrecht

(27 jaar, Stalhille)

“Heel opvallend is dat Sarah, voor de liefde uitgeweken naar de Voerstreek, ons niet opgevallen is, zelfs niet in het regionale werk.”

Saartje Vandenbroucke

(23 jaar, Ardooie, 1ste PK weg, 1 regionale zege in Emptinne)

“Mogen we haar een eeuwige belofte noemen? We blijven ervan overtuigd dat ze potentieel heeft, maar op een of andere manier komt het er niet uit. Ook van het pisteverhaal – ze werd er nooit aanvaard, omdat haar geaardheid niet zoals de anderen was – is jammer genoeg geen sprake mee. Saartje lijkt op persoonlijk vlak wel de juiste balans te hebben gevonden en dat juichen we toe.”

Julie Van De Velde

(26 jaar, Aartrijke, 1ste Flanders Ladies Classic, 1ste PK tijdrijden, 3de BK weg, 14de Waalse Pijl, 15de Luik-Bastenaken-Luik, 17de Giro Rosa, deelname EK & WK)

“Intelligente meid. Er staat een hoofd op. Alleen jammer van het WK. Als je op de Muur van Hoei en in Luik de top 15 haalt, moet dat in Yorkshire ook kunnen. Misschien was het de koers te veel, na zo’n lang seizoen. En dat in combinatie met haar halftijdse job als kinesiste. En vooral: er is nog progressiemarge. Julie heeft het koersen nog niet in de vingers. Logisch, als je pas drie jaar geleden de spikes voor de koersfiets hebt ingeruild. Ze zou een mooie naam op de erelijst van de IJzeren Briek zijn, want ze is momenteel de enige West-Vlaamse die op internationaal niveau presteert.”

De regelmaat van Julie, de driekleur van Jesse of de medailles van Shari?
© Getty Images

Jesse Vandenbulcke

(23 jaar, Geluwe, 1ste BK weg, 11de Gent-Wevelgem, reed EK & WK)

“Als jonge mama dit doen: chapeau! Op het BK werkte ze het feilloos af, daarbij gesteund door Mieke Docx en de hele Lotto-ploeg, waarvoor ze die ochtend had getekend. Daardoor werden alle aanvallen van Jolien D’hoore in het peloton gecounterd door Lotte Kopecky. Op internationaal vlak komt Jesse nog te kort, maar ze is er ook wel een tijdje van tussenuit geweest. Ook voor de ploegenachtervolging in Tokio kan Jesse een nuttige pion zijn, maar dan moeten ze haar vanuit de bond natuurlijk wel vragen…”

Genomineerden

IJzeren Briek(in alfabetische volgorde): Shari Bossuyt, Nicky Degrendele, Ann-Sophie Duyck, Jesse Vandenbulcke & Julie Van De Velde. Jongeren IJzeren Briek (geboortejaren 1997, 1998, 1999 & 2000): Shari Bossuyt.

De IJzeren Briek wordt tijdens de slotuitreiking van WestSprint op donderdag 24 oktober in Schiervelde bekendgemaakt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten