De ideale entourage van Viggo Van Neste

Redactie KW

Néén, Viggo Van Neste heeft geen verwanten die koers(t)en, zelfs al heette zijn opa Willy. Die Willy Van Neste was er wel indirect verantwoordelijk voor dat Viggo vroeger (op de weg) begon te koersen dan zijn papa Francis gepland had.

Viggo leefde zich al langer met succes uit in de speelse BMX-competitie. Het was voor papa Francis de buffer om zoonlief zolang mogelijk uit de wegkoersen te houden. Nood brak evenwel wet. De precaire gezondheidstoestand van opa Willy en diens zus (beiden zijn inmiddels overleden) lieten verre verplaatsingen naar de andere kant van België niet meer toe. En dus moest Viggo node dichter bij huis koersen. Dat betekende een vervroegde afslag nemen naar de wegcompetitie.

“Als ik ondervind dat er druk op zit, zal ik een adempauze inlassen. In het allerbeste geval moet het nog acht jaar duren eer het er echt toe doet”

Oogstmaand augustus

Al in zijn eerste koers, op 5 mei 2017 in Waregem, bewees Viggo zijn deugdelijkheid. ‘Kunnen volgen’ was de initiële betrachting. Hij hield zelfs stand in de ruime kopgroep, maar zijn voorwiel kwam los – “een nalatigheid van mij”, bekent de papa – waardoor hij niet voluit kon meespurten en zich moest vergenoegen met de 18de plaats. De smaak was raak. Viggo werd vanaf juli een vaste klant in de top vijf. Augustus werd letterlijk zijn oogstmaand met overwinningen in Egem, Knesselare en (begin september) Gistel. Tussendoor werd hij ook veelbetekenend negende op het BK tijdrijden in Deftinge. Zijn verdriet om het onafwendbare verlies van zijn opa en zijn groottante zette hij om in adrenaline. Ook in de toekomst zullen zij hem postuum vooruitbranden.

Besttijd 500m

Tijdens een rimpelloze winter 2017-2018 verruimde Viggo zijn horizont met geregelde passages aan de Blaarmeersen. “Ik had er de winter voordien al van genipt”, geeft Viggo aan. “Maar toen vond ik het nogal saai. Ik voelde mij een ongeleid projectiel en gaf er gauw de brui aan.”

“Goed zijn, is één; goed blijven twee”

Anders werd afgelopen winter toen Marc De Fauw en Pieter Develtere er hun schouders onder zetten. “Spelenderwijs leerde ik de kneepjes en verbeterde week na week”, glundert Viggo. “Ik won vijf van de zes meetings met als kers op de taart de Belgische titel in het omnium, die ik afsnoepte van Liam Van Bylen, de kampioen van de 12-jarigen en tijdens de zomer van 2017 met Chepe Flussie de absolute toonaangever op de weg. Op de 500 meter liet ik een vlijmscherpe 36″615 afdrukken. Slechts twee 14-jarigen deden nog beter en met mijn besttijd zou ik in de top tien hebben gestaan tussen de twee à drie jaar oudere nieuwelingen.”

Voetjes op de grond

Het klinkt als een doorlopende goednieuwsshow en dat is het ook. “Toch houden we de beide voetjes stevig op de begaanbare grond”, bezweert Francis. “Goed zijn, is één; goed blijven twee. Ik mag dan nieuw zijn in het wielrennen. Toch heb ik er weet van hoeveel talentvolle tieners geen rijzende sterren aan het wielerfirmament bleken, maar meteoren. Onze gsm stond al roodgloeiend van de beste clubs die naar de aansluiting van Viggo hengelden. Neen bedankt, luidt tot nader order ons kordaat antwoord. Viggo moet niet van de sterkste blokken deel uitmaken, hij moet er tegen ten strijde trekken. En moet hij zich gewonnen geven tegen die overmacht, dan heeft hij nog altijd de tijdritten waarin het één tegen één is. Resultaten zijn prettige bijkomstigheden, maar uitblinken én de eigen limieten verleggen is ons motto. Op een speelse wijze dan, want van als ik ondervind dat er druk op zit, zal ik een adempauze inlassen. In het allerbeste geval moet het nog acht jaar duren eer het er echt toe doet. Dat is zowat de helft van een jong leven. Tegen dan hebben de meesten al afgehaakt. Wij willen dat Viggo er zolang mogelijk van geniet en er een fris hoofd aan overhoudt, het is de beste garantie voor een gedegen en duurzame fysieke ontwikkeling.”

“Viggo moet niet bij de sterkste blokken koersen, hij moet er tegen ten strijde trekken”

Viggo Van Neste maakt als enige aspirant deel uit van het expansieve Shifting Gears, waar hij misschien kan meegroeien in een mooi project. Bovenal zijn er zijn ASO-studies in Oostkamp, met een technische klemtoon. “In die sector zijn voor een tiener de duurzaamste overwinningen weggelegd: een diploma overstijgt alle successen als coureur zonder dat het één het ander uitsluit”, besluit papa Francis wijselijk.

Maar dat Viggo Van Neste talent heeft, staat buiten kijf. Afgelopen maandag won hij immers meteen de seizoensopener in Wevelgem.