De 105de Tour in West-Vlaamse cijfers

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Tom Vandenbussche

Zaterdag gaat de 105de editie van de Tour de France van start. Acht West-Vlamingen zullen drie weken lang het beste van zichzelf geven. Om de smaak te pakken te krijgen alvast deze Tour in West-Vlaamse cijfers.

4

Het aantal West-Vlaamse eindzeges in de Tour tot op vandaag. Met dank aan Odiel Defraeye (1912) uit Rumbeke, Romain Maes (1935) uit Zerkegem en Sylvère Maes (1936 en 1939) uit Zevekote.

5

Het aantal keer dat een West-Vlaming zich in de Tour tot rodelantaarndrager kroonde: Werner Devos in 1982, Hans De Clercq in 2002 en Wim Vansevenant in 2006, 2007 als 2008.

8

Het aantal West-Vlamingen in deze Tour. Dat is al van 1979 geleden, met Marc Demeyer (die een rit won), Alain Desaever, Hendrik Devos, Lieven Malfait, WimMyngheer, Michel Pollentier, Roger Verschaeve en Pol Verschuere. In de voorbije 50 edities van de Tour waren het er alleen in 1974 nog meer: dertien, om precies te zijn. De namen: Dirk Baert, Eddy Cael, Wilfried David, Marc Demeyer, Eric Leman, Marc Lievens, Michel Pollentier, Patrick Sercu, Noël Vanclooster, Rony Vanmarcke, Willy Van Neste, Daniel Verplancke en Roger Verschaeve. Zij wonnen toen vier ritten (drie voor Sercu, één voor Pollentier) en de groene trui (voor Sercu).

De 105de Tour in West-Vlaamse cijfers
© BELGA

20

Zaterdag begint Bruggeling Renaat Schotte aan zijn 20ste Tour als journalist. Eigenlijk is het zelfs zijn 21ste, want in 1993 werd hij als losse medewerker van WTV voor een dag naar Amiens gestuurd om JohanMuseeuw te interviewen, waarna hij prompt Johan Bruyneel de rit zag winnen. In 1999 werkte Schotte, intussen bij de VRT, zijn eerste volledige Tour af. Collega-journalist Hugo Coorevits (Het Nieuwsblad) uit Ingooigem begint aan zijn 23ste Tour. Koolskampenaar Hannes Tahon, de onzichtbare sidekick van VRT-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer, is er voor de vierde keer bij.

De 105de Tour in West-Vlaamse cijfers
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

46

Een andere West-Vlaamse journalist in de Tour, Karl Vannieuwkerke, is sinds 14 juni aan een marathon van 46 opeenvolgende werkdagen bezig. Eerst als presentator tijdens het WK voetbal, vanaf 17 juli met de populaire talkshow Vive le Vélo.

De 105de Tour in West-Vlaamse cijfers
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

1976

Als Belgisch kampioen een rit in de Tour winnen, het is niet velen gegund, maar dit jaar zou het met Yves Lampaert zomaar kunnen. Freddy Maertens was 42 jaar geleden de laatste West-Vlaming die erin slaagde door de proloog in St-Jean-des-Monts te winnen. Hij won dat jaar maar liefst negen ritten, al deed hij dat maar één keer in zijn driekleur. Maertens droeg immers negen dagen de gele trui en daarna de groene trui. In 1978 won Michel Pollentier als Belgisch kampioen de rit op Alpe-d’Huez, maar hij werd na afloop gediskwalificeerd – we kennen het verhaal intussen al – en bovendien reed hij die dag niet in zijn driekleur, wel in de bolletjestrui.

De 105de Tour in West-Vlaamse cijfers

1985

Correctie: na Maertens was er toch nog een Belgisch kampioen die een rit in de Tour kon winnen. Bij de vrouwen weliswaar. Josyane Vanhuysse deed het in 1985. De 32-jarige Wervikse had in Lummen de driekleur gepakt door onder meer Nele D’Haene, mama van viervoudig WestSprint-laureate Lisa Bogaert achter zich te laten, en won in de Tour Féminin vervolgens de vijfde rit van Ligny-en-Barrois naar Nancy over 102,4 km, met 14 seconden voorsprong op Frans kampioene JeannieLongo. Op dat moment 26 jaar jong en aan het begin van een grote carrière. Maria Canins won die Tour voor Longo. Vanhuysse werd 13de, maar praten over die mooie periode in haar leven doet ze liever niet meer. “Het is een afgesloten hoofdstuk.”

1998

Op woensdag 8 juli 1998, om vijf uur ‘s ochtends, werd de Belgische verzorger Willy Voet van Festina bij de Belgisch-Franse grens door de politie aangehouden. In de Dronckaertstraat, een oude smokkelroute tussen het West-Vlaamse Rekkem en het Franse Neuville-en-Ferrain, werden in zijn Fiat onder meer epo, groeihormoon en anabolica gevonden. Het was het begin van de Festina-Tour, gewonnen door Marco Pantani en beëindigd door slechts 96 renners, omdat heel wat ploegen er onderweg de brui aan gaven. Van de twee West-Vlamingen aan de start haalde alleen Peter Farazijn het einde, als 19de op 36’10” van Pantani.

De 105de Tour in West-Vlaamse cijfers
© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.