Ballerini pakt overwinning in Vlaamse openingsklassieker, Vanmarcke eindigt derde

Jake Stewart (Groupama-FDJ), Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step) en Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation)©DAVID STOCKMAN BELGA
Jake Stewart (Groupama-FDJ), Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step) en Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation)©DAVID STOCKMAN BELGA
Bron: Belga

Davide Ballerini (Deceuninck-Quick.Step) heeft zaterdag de 76e editie van de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De 26-jarige Italiaan haalde het tussen Gent en Ninove in een sprint met een grote groep voor de Brit Jake Stewart en Sep Vanmarcke. Het is voor Ballerini al zijn derde seizoenszege. Eerder deze maand won hij ook al twee etappes in de Ronde van de Provence.

Na amper vijf kilometer wedstrijd zorgden Bert De Backer, Yevgeniy Fodorov, Ryan Gibbons, Matis Louvel en Kenny De Ketele voor de vlucht van de dag. Opmerkelijk was de aanwezigheid van De Ketele. Die werd pas vrijdagavond opgetrommeld door zijn team Sport Vlaanderen-Baloise om Robbe Ghys te vervangen.

Kopgroep van 13

Het peloton liet begaan en hierdoor slaagden de vluchters erin om een voorsprong van meer dan 8 minuten bijeen te fietsen. Na verloop van tijd werd het tempo in de grote groep opgevoerd. In aanloop naar de Wolvenberg nam de nervositeit in het peloton toe. Opnieuw met een valpartij tot gevolg. Er kwam daardoor een scheur in het peloton die zich maar bij mondjesmaat herstelde. De vroege vlucht werd tenietgedaan na de beklimming van de Molenberg, de achtste helling van de dag .

Vanuit het peloton trok onder meer Julian Alaphilippe het gashendel open. Er vormde zich bij de laatste passage op de Haaghoek een kopgroep met 13 renners. Daar maakten Julian Alaphilippe, Davide Ballerini, Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet, Yevgeniy Fedorov, Christophe Laporte, Kevin Geniets, Thomas Pidcock, Sep Vanmarcke, Olav Kooij, Matteo Trentin, Arjen Livyns en Bert De Backer deel van uit.

Spurt

De wereldkampioen bleef woekeren met zijn krachten en legde er op de Berendries nog een laagje bovenop. Alaphilippe wrikte zich los van de rest en begon, met nog 31 kilometer voor de boeg, aan een solo. Zdenek Stybar op zijn beurt viel letterlijk weg uit de groep na zijn kopman.

Bij het binnenrijden van Geraardsbergen rechtte Alaphilippe echter de rug en werd hij ingelopen door de achtervolgende groep. Ook het peloton kwam terug en zo kon de hele meute beginnen aan de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. Dat was het sein voor Gianni Moscon om even voor de groep te gaan uitrijden. Op de top van de Bosberg, de laatste helling van de dag, was ook hij eraan voor de moeite. Een groep van zowat 60 renners stoof zo naar de Onderwijslaan van Ninove toe. Deceuninck-Quick.Step regelde het tempo in het peloton. Florian Sénéchal was de laatste man voor Davide Ballerini en zette de Italiaan perfect af. Hij haalde het overduidelijk voor Stewart en Vanmarcke. Ballerini volgt Jasper Stuyven op als winnaar van de Belgische openingsklassieker.

“Droom die uitkomt”

“Deze overwinning is natuurlijk zeer mooi”, stak Ballerini na afloop van wal. “Dit is de Belgische openingsklassieker en ik rijd voor een Belgische ploeg. Het is als een droom die uitkomt. Ik hou van dit soort koersen en nu kan ik hier winnen. Eigenlijk heb ik hier geen woorden voor. Het is in deze huidige tijden met het coronavirus een moeilijke periode voor iedereen. Ook voor de organisatoren van wielerwedstrijden. Zij hebben het ook lastig.”

“Ik voel me bijzonder goed bij Deceuninck-Quick.Stepploeg”, ging de Italiaan verder. “Ze geloven in mijn kunnen. Julian Alaphilippe had me in de koers al gezegd dat het vandaag mijn dag zou worden. Als een wereldkampioen je dit komt melden, dan kan je net altijd iets meer. Ik kreeg zo een pak vertrouwen om deze Omloop Het Nieuwsblad op mijn naam te schrijven. We reden met een hele groep renners naar de meet en mijn ploegmakkers deden voortreffelijk werk. Ze hebben me in de beste omstandigheden weten af te zetten. Dit geeft perspectieven voor de komende klassieke wedstrijden die er zitten aan te komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.