Daniel Martin stond op de top van de Col du Glandon naast een Aarselenaar

Tom Vandenbussche

Wie wint de 105de Ronde van Frankrijk? pakt Chris Froome zijn vijfde? kunnen Nibali, Quintana, Porte en Bardet hem de baas? Of verrast een outsider? Wie het ook wordt, de eindwinnaar zal sowieso een link met onze provincie hebben. Wij zochten en vonden er 71 bij 19 kanshebbers. Nummer 8: Daniel Martin.

Wist u dat …

… Martin sinds september 2003 niet meer in West-Vlaanderen koerste? Hij werd negende in de Keizer der Juniores. In de slotrit in Koksijde, met elke ronde de beklimming van de Hoge Blekker, maakte hij deel uit van een kopgroep van acht met winnaar Rasmus Fjordside, Jan Bakelants en Lekenaar Jurgen Francois.

… Martin op de Col du Glandon ooit met een West-Vlaming op het podium stond? In juni 2007 brak de Ier door in de Tour des Pays de Savoie, waar hij de slotrit met aankomst op de bekende Alpencol won en de gele trui overnam van Pittemnaar Jan Ghyselinck, die de proloog had gewonnen. Fabrice Naert uit Aarsele werd zesde op de Glandon en onttroonde zo de Amerikaan Tejay Van Garderen als winnaar van het jongerenklassement. Het ontlokte bij Martin deze opvallende uitspraak: “De Belgische renners met wie ik als belofte gereden heb, zijn allemaal heel goede klimmers. Ik denk dat België een grootse toekomst in het hooggebergte wacht.” Twee jaar later was Naert jammer genoeg geen wielrenner meer.

… Martin twee jaar ploegmaat van Sep Vanmarcke was? De twee reden in 2011 en 2012 samen bij Garmin. In 2011 stonden ze samen aan de start van de Vuelta.

… Martin tijdens zijn twee jaar in Belgische loondienst bij Quick.Step door heel wat West-Vlamingen omringd werd? In 2016 en/of 2017 was Martin ploegmaat van Tim Declercq, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Gianni Meersman, Guilaume Van Keirsbulck en Julien Vermote. Patrick Lefevere was zijn CEO en met onder meer Dirk Clarysse (buschauffeur), Kevin Desmedt (mecanicien), Johan Molly (verzorger), Frederick Pollentier (fysiotherapeut), Kurt Roose (mecanicien) en James Vanlandschoot (buschauffeur), was ook de omkadering West-Vlaams getint. Als kopman voor de Tour haalde Martin, telkens met Vermote in steun, twee keer de top tien in de eindstand.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.