Dan toch geen Omloop van het Houtland

Maximilian Walscheid haalde het vorig jaar voor Dries De Bondt en Taco van der Hoorn. (foto Bart) © VDB
Bram Vanlerberghe

Geen Omloop van het Houtland in 2020. Hoewel het licht voorlopig nog op groen staat voor het organiseren van evenementen in september besloot de organisatie van de internationale 1.1-wedstrijd zelf om geen wedstrijd te organiseren. “Het is met spijt in het hart dat we deze beslissing hebben genomen”, stelt Wouter Donck, voorzitter van Koninklijke Wielrijdersbond Flandria.

Nog geen maand nadat het organiserend comité van Koninklijke Wielrijdersbodn Flandria het licht unaniem op groen had gezet, moet men deze beslissing al herzien. In Lichtervelde mogen al tot eind augustus geen evenementen georganiseerd worden. En de vraag is maar of dat in september wel zal mogen. “De kans was 99 procent dat de koers sowieso niet zou kunnen georganiseerd worden”, beseft Wouter Donck.

De 1.1-wielerwedstrijd stond normaal gezien gepland op woensdag 23 september, met start in badplaats Middelkerke en aankomst en lokale ronden in Lichtervelde. “Vanwege het coronavirus heeft onze organisatie samen met de burgemeesters van de start- en aankomstplaats besloten dat de Omloop van het Houtland (UCI ME 1.1) op 23 september niet doorgaat. Het stijgende aantal positieve coronagevallen en de lokale verordening om tot (op zijn minst) 31 augustus geen evenementen te mogen organiseren in Lichtervelde, maakt het organisatorisch zo goed als onmogelijk om de omloop te kunnen laten doorgaan. De laatste piek heeft ons de das om gedaan.”

“In respect voor de huidige maatregelen hebben we bij deze beslist dat de volgende editie doorgaat in september 2021”, stelt de voorzitter van Flandria. “Het is met veel spijt in het hart dat we deze beslissing moeten nemen, want financieel waren we rond en ook de sponsors waren mee in het nieuwe verhaal (met sinds vorig jaar een nieuwe startplaats in Middelkerke, red.).”

Jaarlijks een mooi deelnemersveld

De Lichterveldse wielerhoogdag kan jaar na jaar een mooi deelnemersveld aan de start brengen. Dit jaar hadden drie WorldTour-ploegen hun komst al bevestigd: Team Jumbo-Visma, Lotto-Soudal en Team Sunweb. Op een opvolger van de Duister Maximilian Walscheid van Team Sunweb is het nog minstens wachten tot september 2021. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier