Damse Wielerhelden winnen 12 uur van Zolder

De Damse Wielerhelden schreven dit weekend de '12 Hours of Cycling' op hun naam. (GF)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Een vijftal uit Damme schreef dit weekend de ’12 uur van Zolder’ op zijn naam. Niet met een ronkende bolide zoals je op het circuit van Zolder mag verwachten, maar wel met hun koersfiets. De Damse Wielerhelden, zoals hun groepsnaam klinkt, reden in het etmaal liefst 130 ronden of 520 kilometer bijeen.

Op het circuit van Zolder, waar normaal auto’s over het asfalt brullen, vond afgelopen weekend de ’12 Hours of Cycling’ plaats. Dit is een recreatieve aflossingswedstrijd waarbij teams van maximum zes renners het tegen elkaar opnemen. Zaterdagavond om 22 uur bleek het team Damse Wielerhelden het meeste kilometers afgehaspeld te hebben. Samen reden Seppe Verschuere, Tim Van Hoornick, Bryan Ryelandt, Florian Viaene en Guillaume Lauwers 130 ronden, ofwel 520 kilometer bij elkaar.

“Vier van ons vijven hadden nog nooit aan zo’n endurance deelgenomen, dus het was compleet nieuw terrein voor ons”, vertelt kopman Seppe Verschuere. “Vooraf hadden we drie tactieken opgesteld, maar tijdens de wedstrijd besloten we om elk anderhalf uur te wisselen. Zelf nam ik de eerste shift voor mijn rekening. Na drie kwartier besloot ik om het vuur aan de lont te steken. We reden met vier teams weg en sloegen een gat van 50 seconden. We besloten om te blijven samenwerken. Na 4,5 uur hadden we met drie ploegen een ronde voorsprong op het peloton. In de laatste shift, van 20.30 tot 22 uur, bleven we met twee ploegen voorop. In de sprint kon ik het voor onze ploeg afmaken.”

Zelf interessant gemaakt

Hoewel Seppe Verschuere de zege binnenhaalde, benadrukt hij de ploegprestatie. “Alleen kan je zo’n wedstrijd niet winnen. Dit is een prestatie van de hele ploeg. Kijk naar onze rondetijden: iedereen reed supersterk en bouwde onze voorsprong stelselmatig uit. Of rondrijden op een autocircuit niet saai is? Daarom besloten we om aan te vallen en daarna proberen voorop te blijven. Zo hebben we het voor onszelf interessant gemaakt.”

Waar in West- en Oost-Vlaanderen herfststorm Odette lelijk huis hield, viel het in Zolder goed mee. “Net voor de koers was het gestopt met regenen en doorheen de dag is het helemaal opgedroogd. De laatste drie kwartier gingen de hemelsluizen helemaal open. Bovendien daalde de temperatuur naar een kleine 10 graden. Maar al bij al mogen we niet klagen. Voor iedereen van ons team was dit de afsluiter van dit toch wel speciale en korte seizoen.”

Bij Damse Wielerhelden vond Seppe Verschuere, die als belofte op het randje van een profbestaan stond, zijn liefde voor de koersfiets terug. “Jaren heb ik als belofte en elite zonder contract geprobeerd om prof te worden, maar dat is net niet gelukt. Eerlijk: dan krijg je een degout van het fietsen. Omdat het altijd van móéten was. Met deze vriendengroep primeert het plezier. Niets moet, alles mag. En toch krikken we allemaal ons niveau stelselmatig op. Enige ambitie om opnieuw elite zonder contract te worden, heb ik niet meer. Door mijn fulltimejob kan ik geen tien uur per week meer op de fiets zitten. Om een betekenis te spelen is dat te weinig. Neen, geef mij maar mijn vriendenploeg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier